Posebej za vas! SKRIVNOST TREH ČETRTIN, MESTO PREVAR in SHERLOCK NA DELU

Če vam čas dopušča se medtem, ko oni zgoraj nekoliko ugasnejo sonce se lotite branja. Mi vam ne ponujamo ne rumenega tiska, ne ljubezenskih romanov ampak zanimivo branje, ki vam bo zagotovo blizu. Razlog? Živimo namreč v času, kjer je večino stvari povezanih s kriminalom in takšnimi in drugačnimi ozadji.

No, ker sami nimamo časa, da bi se lotili »originalnih« slovenskih kriminalk, smo pokukali na polico naše največje založbe Mladinske knjige in izbrali za vas romane, ki so jih ustvarili prvovrstni avtorji, pa še našega kriminalnega miljeja se ne lotevajo.  

In kaj smo izbrali?   

Roman Mihaele Margan Kocbek, ki mu je avtorica dala naslov MESTO PREVAR

Mihaelo Margan Kocbek je Slovenija spoznala leta 2005 v resničnostnem šovu Sanjska ženska. Odtlej deluje kot novinarka, organizatorka in voditeljica najrazličnejših dogodkov, ukvarja se tudi z marketingom. Vodi svoje podjetje, in čeprav je dejavna na najrazličnejših področjih, jo od vsega najbolj veseli pisanje. Mesto prevar je njen prvi roman.

No in ta vam prinaša roman MESTO PREVAR, v katerem Emilija, ki jo vsi kličejo Em, ki je predstavnica službe za stike z javnostmi na policijski postaji Lanzetova, a hrepeni po delu na terenu. Namesto da bi preživela miren konec tedna s prijateljicami, se zaplete s sodelavcem Gregom in vključi v veliko preiskavo ugrabitve županovega sina. Sledi vodijo globoko v mestno podzemlje in razkrijejo spletke ter prevare, v katere so vpleteni najpomembnejši mestni veljaki. V vse skupaj se vmeša še policijska načelnica, ki se ne more sprijazniti, da ji je mlajša sodelavka speljala ljubimca in Em se mora pošteno potruditi, da bo rešila primer in tudi svojo glavo …In? Nič, vse podrobnosti vam prinaša roman MESTO PREVAR.

Naslednja izbira je kriminalka avtorice  Sophie Hannah, ki nosi naslov SKRIVNOST TREH ČETRTIN. Novi primer Hercula Poirota.

Sophie Hannah je britanska pisateljica, ki je doslej napisala že vrsto kriminalnih romanov, kratkih zgodb, pesniških zbirk in otroških knjig. Z romanom Skrivnost treh četrtin uspešno nadaljuje pisateljsko delo prve dame kriminalk Agathe Christie, ki ga je leta 2014 začela s prvencem Umori z monogrami ter s tem postala prva avtorica, ki so ji skrbniki intelektualne zapuščine Agathe Christie skupaj z njenimi še živečimi sorodniki dovolili, da v svojih romanih upodobi lik nenadkriljivega detektiva Hercula Poirota. Leta 2016 je sledila kriminalka Zaprta krsta, ki so jo bralci prav tako lepo sprejeli in ki jo imamo tudi v slovenskem prevodu.

Hercula Poirota pred domačimi vrati pričaka jezna ženska, ki se predstavi kot Sylvia Rule. Od njega zahteva pojasnilo, zakaj jo je v pismu obtožil umora Barnabasa Pandyja, moškega, ki ga sploh ne pozna. Enako pretresen je Poirot, saj tudi on za možaka še ni slišal, niti ni napisal obremenilnega pisma. Toda obtožb s tem še ni konec. Poirota obišče John McCrodden, ki prav tako trdi, da mu je detektiv poslal pismo, v katerem ga obtožuje umora Barnabasa Pandyja. Hercule Poirot se vpraša, koliko podobnih pisem je še, kdo jih je poslal in zakaj. Še pomembnejše pa je vprašanje: kdo je Barnabas Pandy, je mrtev, in če je, kdo ga je umoril? Mi že vemo, prav je, da si vzamete čas, da izveste tudi vi!

Za konec pa vam ponujamo logičnego sklepanje najslavnejšega detektiva na svetu, kar vam prestavlja Steward Ross s svojim romanom SHERLOCK NA DELU

No, tudi vi lahko preverite svoje sposobnosti logičnega sklepanja v primerjavi z najslavnejšim detektivom na svetu!

Seveda, če se v prijetni senci »odpravite« v London v čas Sherlocka Holmesa in dr. Watsona, kjer se slavni detektiv ubada s petindvajsetimi skrivnostnimi, še nikoli napisanimi in razkritimi zločinskimi primeri. Zapisi krutih umorov, zahrbtnih prevar, drznih tatvin in drugih nečednosti, kakor jih beleži zvesti pomočnik dr. Watson, skrivajo nekatere drobne namige in sledi, ki lahko bralcu pomagajo razvozlati logične niti ter razkriti storilca. Vsi dokazi so na voljo, predmeti in dogodki so opisani, okoliščine so znane in osumljenci zaslišani – ampak kriminalne primere je treba natančno razumeti in z dedukcijo poiskati razplet.

Vam jih uspe rešiti pred Holmesom, boste kos detektivskim ugankam – ali pa se bo treba zateči k rešitvam primerov na koncu knjige? Tudi če, boste z branjem Rossovega romana prišli na svoj račun.

No, to smo izbrali iz knjižne police za sporočeno poletno branje, ki ga priporočamo in sicer tudi zato, da boste uživali in se ne obremenjevali kako Hrvati »pikajo« z noži tuje turiste, naši turistični delavci pa vam kravžljajo živce s svojo počasnostjo.

Če nismo prav izbrali, nas lahko popljuvate, a vedite, da smo mi ponujeno prebrali in se nismo jezili ne na avtorje kaj šele nase./Pripravila: Alenka T. Seme/Foto: LN   

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s