O poti »povezovalnosti« EU Nemke Ursule von der Leyen

Nemka Ursula von der Leyen, ki je v evropskem parlamentu, 16. julija, za osvojitev predsedniškega položaja predsednice Evropske komisije prejela 383 glasov od 741 možnih in si tako omogočila, da se bo sedanji predsednik Evropske komisije (to delo bo opravljal do 1. novembra letos) lahko posveti zdravljenju išiasa, ki ga je zadnje leto, vsaj v javnosti, kar nekajkrat resno »zdelal«, se je že lotila povezovanja EU.

Nemka, ki je »odmaknila« stol svojemu predhodniku Junckerju, se je takoj, po zgoraj opredeljeni »veliki« potrditvi v Evropskem parlamentu, takoj lotila povezovanja EU in kar na vrat na nos Junckerju dala vedeti, da je preteklost. Če bi zapisali, da na ne prav ustrezno zastavljen način, bi lahko užalili Angelino izbranko, a je dejstva pač takšno.

Namreč Ursula von der Leyen se je šla takoj po ustoličenju zahvalit francoskemu predsedniku Description Emmanuelu Jeanu – Michelu Frédéricu Macronu, ki ga doma še kar naprej v neki v rumene brezrokavnike sodržavljani pozivajo, da naj odstopi.

Nato je skočila k poljskemu predsedniku vlade Mateuszu Jakubu Morawieckemu, da mu pojasni, kako bosta sodelovala, čeprav posebne podpore Nemka od Poljakov ni bila deležna.

No, Ursula von der Leyen si je vzela tudi dan za predsednika vlade, ki predseduje 28 članici EU, ki je mnenju von der Leynove zgodba o uspehu. Kje je to pravljico prebrala nova predsednica Evropske komisije, javno ni pojasnila, a je ta njena izjava zelo godila Hrvatu Plenkovću, ki je bil ves slinav ob tej ugotovitvi Ursule, kot jo je ljubkovalno naslavljal ob njenem obisku v Zagrebu.

Upati je, da nova predsednica Evropske komisije ve, da se na Hrvaškem v zadnjem času močno razrašča nacionalizem, pa tudi malikovanja njene polpretekle zgodovine, v kateri je imela poglavitno besedo Nemčija, do 9. maja leta 1945 je vedno več.

Da je stvar še zanimivejša, se je nova predsednica Evropske komisije zelo hitro sestala tudi s predsednikom madžarske vlade Viktorjem Orbanom, ki skupaj z državami Višegrajske skupne noče niti slišati o migrantih, kaj šele o pogojih, ki mu jih je postavil, predvideni predsednik Evropske komisije Manfred Weber, ki pa ga je Nemčija zelo hitro postavila na stranski tir, ker pač ni imel podpore s strani Orbanovih privržencev in Italije.

Vidite, to je Nemka Ursola von der Leyen, za katero desna opcija v Evropskem parlamentu trdi, da je bila prava izbira. In da bo to predsednica Evropske komisije, ki bo delovala “povezovalno” v dobro vseh članic EU.

Če se klanjanje, ne prav velikim podpornikom pravno in konsistentno naravnane Evropske skupnosti razume povezovalno, je pač naše razumevanje njenih prvih obiskov dokaz, da stvari pač ne razumemo.

No, glede na njene prve korake pa nas nihče ne more prepričati, da je klanje izbranim članicam s strani Ursule von der Leyen za pridobljeni položaj, osnova povezovanja vseh članic EU. Vsakemu laiku je namreč jasno, da se Nemčija s svojo, na hitro, s strani Merklove izbrano kandidatko, ki prejela le 383 glasov podpore evropskih poslancev, ne bo mogla hvaliti, da bo delovala povezovalno.

Razen, če dr. Ursula von der Leyen meni, da pomeni biti »povezovalen«, če se prikloniš le članicam, ki so ti položaj zagotovile in te zdaj naslednjih pet let ostale članice morajo poslušati, bolje rečeno, se ti prilagajati, kot so se morale nekatere v času vodenja Evropske komisije s strani z »išiasom« obolelemu Jeanu-Claudu Junckerju, se razume v sodelovanju z Nemčijo in Francijo, se gospa »von der..« moti. Zelo moti!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s