Pri uničevalcih enkratnega vodovodnega sistema nekdanjega otoškega Kopra

Danes, 29. avgusta 2019, smo ob pripravi članka o turistični znamenitosti Kopra in urejenosti tega našega obalnega mesta, ki je vredno obiska, naleteli na kar veliko gradbišče v središču starega mestnega jedra. No, in ko smo ga zagledali, ker je v samem starem mestnem jedru ograjeno področje – gradbišče, smo se posvetili le njemu.

Našo pozornost so namreč spodbudili številni gradbeni stroji na področju Muzejskega trga, ki je v samem središču starega mestnega jedra. No, pa tudi že samo ime trga nas je spodbudilo, da smo se v bližnjem lokalu lotili brskanja po spletu, saj se nam je zdelo prav, da svojo nevednost, kako bodo trg uredili, dopolnimo z nekaj več podatki.

Kot prvo smo se iz spletnih objav seznanili, da koprski Muzejski trg skriva v svojem podzemnem delu enkratne podzemne vodne cisterne, zgrajene davnega leta 1822. Nato smo še ugotovili, da je tam posebna podzemna zidana vodna cisterna, ki skupaj z bližnjimi vodnjaki predstavlja enkraten vodovodni sistem nekdanjega otoškega Kopra. Iz objav na spletu pa smo izvedeli tudi to, da vodna cisterna v obliki votlega svitka z globokim vodnjakom v njegovi sredini predstavlja enkraten primer tehnične dediščine.

No, in medtem ko smo si s spleta polnili prazno glavo o zgodovinski preteklosti na področju koprskega Muzejskega trga, je k nam prisedel mlajši domačin, ki nam je s svojimi pogledi dopolnil našo nevednost o “dogodivščinah” povezanimi z Muzejskim trgom.

Kot prvo nam je prijazno razložil, da je koprski Muzejski trg že nekaj let kamen spotike med »debelodenarničarji«, ki želijo tu zgraditi podzemne garaže in nekaj kulturi in mestu prepadnimi ljudmi, ki se ves čas, in to od leta 2008 trudijo, da je treba to področje urediti in ohraniti ter primerno predstaviti javnosti. Pa ne samo to! Muzejski trg naj bi se funkcionalno vključil v ureditev starega mestnega jedra, ta enkratni vodovodni sistem pod področjem trga pa bi urejen ostal za zanamce in obiskovalce Kopra.

Nasprotniki uničenja parka, ki, kot priznava naš sogovornik res, ni bil urejen, poskušajo preprečiti gradnjo podzemne garaže, a žal s svojimi pobudami in dejavnostmi nikakor ne uspejo zaustaviti »debelodenarničarjev«, ki naj bi bi si, kot je povedal naš sogovornik, povezani z županstvom mesta (predvsem s prejšnjo ekipo) na vso silo pod trgom prizadevali zgraditi podzemne garaže.

Še več! Kot pravi, da se tako prejšnje, kot sedanje županstvo zgleduje po genocidnih ekscesih to je takšnih ljudeh, ki jim je malo mar za ohranitev te izredno kakovostne in zanimive tehnične dediščine. Še več, kot kaže, bodo »debelodenarničarji« spet uspeli to čudovito turistično znamenitost, kot vezni element med novim in starim Koprom, uničiti s postavitvijo svojih parkirnih »bankomatov« in to kljub vsem proti dejavnostim, da se tu podzemna garažna hiša naj ne bi gradila.

Ob vseh podatkih na spletu in našega sogovornika bi se stvari lotevali še bolj poglobljeno, a kaj storiti, če živimo v državi, ki svoj čas posveča le svoji črni preteklosti in ji je malo mar za unikatno stavbno in kulturno dediščino naroda. Zdelo se nam je prav, da tudi mi opozorimo na stanje, ki smo ga zaznali, to velja priznati, v sorazmerno urejenem Kopru.

Tako pa je bilo danes, 29. avgusta 2019, na koprskem Muzejskem trgu, ki še skriva v svojem podzemnem delu enkratne podzemne vodne cisterne, zgrajene davnega leta 1822.

Saj res! A vidite, kako hitro človek spremeni svoj namen in pogled, ki smo ga tudi mi, in sicer tistega zapisanega v uvodnem stavku. To se zgodi v primeru, če te moti uničenje zgodovinske dediščine nekega naroda, če to sedanjim določevalcem, ki vodijo, v tem primeru mesto Koper, nič ne pomeni./Pripravila: Alenka T. Seme in Janez Temlin/Foto in video/Ljubljanske novice/JT/

Leave a Reply