Na Velikem odru MGL ta četrtek premiera avtorskega projekta Katarine Morano in Žige Divjaka – Sedem dni

Ta četrtek, 19. septembra 2019, ob 20. uri bo na Velikem odru MGL premiera avtorskega projekta Katarine Morano in Žige Divjaka Sedem dni. Uprizoritev o sedmih trenutkih, ki sodu počasi izbijajo dno, je režiral večkrat nagrajeni Žiga Divjak, dramaturginja uprizoritve pa je bila njegova stalna sodelavka Katarina Morano. Za likovno podobo so poskrbeli scenografka Barbara Kapelj, kostumografka Tina Pavlović, avtor videa Domen Martinčič in oblikovalec svetlobe Boštjan Kos. Pri nastajanju uprizoritve so sodelovali tudi avtor glasbe Blaž Gracar, lektor Martin Vrtačnik in asistent režiserja (študijsko) Žiga Hren. Igrajo Jette Ostan Vejrup, Matej Puc, Mojca Funkl, Ajda Smrekar, Lotos Vincenc Šparovec in Iztok Drabik Jug k. g.

Po premieri bo Dnevnik, družba medijskih vsebin, podelil nagrado najboljšemu gledališkemu ustvarjalcu ali ustvarjalki MGL v pretekli sezoni.

Ponedeljek. Iz ure v uro. Bo.

Torek. Iz ure v uro. Saj bo.

Sreda. Iz ure v uro. Samo še tole potrpim, pa bo.

Četrtek. Iz dneva v dan. Še čisto malo, pa bo.

Petek. Iz tedna v teden. Saj bo.

Sobota. Iz meseca v mesec. Bo.

Nedelja. Iz leta v leto. Bo. A bo?

Ljudje in živali smo si v marsičem podobni. Naša skupna lastnost je na primer osnovni strah – strah pred smrtjo. Med evolucijo je bil obojim prirojen preživetveni nagon, ki nas poskuša ohranjati pri življenju. Vendar pa je človek v primerjavi z živalmi edino bitje, ki se zaveda neizbežnosti smrti, edino bitje, ki se zaveda, da bo moralo umreti. Od smrti pa nas loči samo čas, in to določen čas. Vendar meje tega trajanja večina ne more predvideti. To daje danemu času neskončno vrednost.

Osnova avtorskega projekta Sedem dni je občutek, da nam zaradi nenehne naglice, v kateri si poskušamo zagotoviti boljši oziroma mirnejši jutri, posamezen dan prepogosto spolzi iz rok.

To bo predstava o življenju malih ljudi, ki se po najboljših zmožnostih trudijo preživeti iz tedna v teden, ob tem pa upajo, da ne bo tako tudi iz leta v leto. To bo predstava o malem človeku, ki se mora kljub dejstvu, da svet, ki mu pripada, gotovo drvi v katastrofo, ukvarjati s svojim »vrtičkom«, ki že dolgo ne uspeva tako, kot je nekoč (če sploh je kdaj uspeval), ali pa uspeva zgolj toliko, da mali človek ob njem z upanjem ali celo brez njega vztraja. Tako zelo se trudi preživeti, da skoraj pozabi, da morda niti ne živi.

Predstava Sedem dni je omnibus usod, s katerimi si delimo ulice, stanovanjske bloke, pisarniške mize, vrste na blagajnah nakupovalnih središč, garderobe na bazenih, stranišča v najljubšem baru, je omnibus usod, s katerimi se zvrstimo za mizami v priljubljenih gostilnah, usod, s katerimi si delimo usodo.

Direktorica in umetniška vodja Barbara Hieng Samobor je na novinarski konferenci poudarila, da predstava Sedem dni slika precizen portret sveta, v katerem živimo, gre za angažiran in hkrati nenasilen teater. Izpostavlja teme kot so ujetost v čustveni in birokratski sistem. Pri avtorjih izpostavila posluh za opazovanje detajlov posameznika, tudi generacijsko zelo različnih. Uprizoritev vabi k pogovoru, odpira teme, ki se tičejo nas tukaj in zdaj, gre za kroniko našega časa, za gledališki dokumentarizem. Skozi zgodbe drugih prepoznavamo zgodbe nas samih.

Režiser predstave Žiga Divjak je za svojo prvo uprizoritev v institucionalnem gledališču (Človek, ki je gledal svet, SMG) leta 2017 na Borštnikovem srečanju prejel nagrado za najboljšo režijo, leta 2018 pa je bila na omenjenem srečanju uprizoritev 6 v njegovi režiji (koproducenta Maska Ljubljana in SMG) razglašena za najboljšo uprizoritev v celoti. Žiga Divjak v sezoni 2019/2020 v MGL režira prvič. Z dramaturginjo Katarino Morano, ki je njegova stalna sodelavka, napovedujeta predstavo »o sedmih trenutkih, ki sodu počasi izbijajo dno« …

Torej ta četrtek, 19. septembra 2019, ob 20. uri bo na Velikem odru MGL premiera avtorskega projekta Katarine Morano in Žige Divjaka Sedem dni, ki veliko pove. Ustvarjalci predstave pa so:

REŽISER Žiga Divjak

DRAMATURGINJA Katarina Morano

SCENOGRAFKA Barbara Kapelj

KOSTUMOGRAFKA Tina Pavlović

AVTOR GLASBE Blaž Gracar

AVTOR VIDEA Domen Martinčič

LEKTOR Martin Vrtačnik

OBLIKOVALEC SVETLOBE Boštjan Kos

ASISTENT REŽISERJA (ŠTUDIJSKO) Žiga Hren

Nastopajo: Jette Ostan Vejrup, Matej Puc, Mojca Funkl, Ajda Smrekar, Lotos Vincenc Šparovec in Iztok Drabik Jug k. g./Objavo pripravila: Alenka T. Seme/ foto: Peter Giodani

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s