DEMENCA: MED NAMI ŽIVIJO IN TRPIJO – NEVIDNI ZA TO DRUŽBO, DRŽAVA PA ZAPRAVLJA NJIHOV DENAR

Civilizacija je posebna oblika duhovnega, materialnega in socialnega življenja kakega naroda ali skupine narodov. Kaj pomeni živeti v civilizirani državi, ki poskrbi za svoje obnemogle državljane vedo le tisti srečneži, ki so se v takšnih državah rodili. Za Slovenijo tega žal ne moremo trditi.

Za sprejem v domove za starejše in socialno varstvene zavode je trenutno 11.446 prošenj. Približno desetina jih bi oskrbo potrebovala takoj. To je zgodba enega od njih,…obolelega za demenco.

Zgodilo se je danes ponoči, ko je član uredništva Ljubljanskih novic čakal na semaforju v Šiški pri Slovenija Avtu, da bi prečkal cesto, ko mu je pristopil starejši občan. Občan je bil oblečen v spodnji del trenirke, imel je bundo ter nosil torbico za dokumente. Deloval je zmeden, želel je domov a ni mogel, ker ni vedel kje je in kam mora iti. Bilo mu je težko, bil je jezen sam nase, ker obremenjuje druge, a sam ni znal pojasniti od kod je prišel niti kam mora iti. Malo prej, par minut pred polnočjo, ga je pripeljal voznik avtobusa LPP-ja na postajo Remiza, ga na postaji odložil ter zapeljal v garažo.

Po krajšem pogovoru, ki je bil miren in razumevajoč, namreč ljudje z demenco ne znajo vedno dobro razložiti kaj bi radi, je kolega ugotovil, da si želi ta starejši gospod le domov. Na voljo sta bili dve možnosti, ali klicanje policije, da ta ugotovi, kdo je ta gospod in kje je doma ter ga tja sama odpelje.

Druga možnost je bila, da sam prevzame to odgovornost. Gospod telefona ni imel, kontaktov bližnjih se tudi ni spomnil, a na srečo je imel pri sebi neke dokumente, med katerimi je bila tudi osebna izkaznica. Ta je postregla s podatkom, da je gospod doma le 300 metrov od kraja srečanja. Hvala bogu!

Po krajšem sprehodu je gospod le prepoznal vhod v stavbo, in še to le takrat, ko je že stal pred njim.

Tako, željeni cilj je tu. Kaj sedaj? Lahko koga kolega pokliče, da pride gospoda iskat pred vhod, saj ni prepričan, da bo znal sam do stanovanja? Zvonjenje ni pomagalo, v stanovanju ni bilo nikogar, kljub temu, da je gospod še prej trdil, da je doma hčerka. Ni je bilo. Gospod se tega ni spomnil. Tudi vrat ni uspel odkleniti, ker ni znal pravilno vtakniti ključa v ključavnico – to je moral opraviti spremljevalec, ki si je vzel čas, da je mirno razložil, da je potreben drug ključ in mu tudi pomagal odkleniti. Mirnost in potrpljenje sta najbolj pomembna v teh primerih. Nato je gospoda spremil do vrat njegovega stanovanja ter se prepričal, da je gospod vstopil v stanovanje ter da je na varnem.

Ob tem dogodku ter ob zavedanju, kako država tone, kakšna brezbrižnost vlada na ulici, se nam je porodilo nemalo vprašanj. Prej žalostnih, kot zanimivih.

Kako je organizirana skrb za obolele z demenco? Kakšne možnosti ima ta gospod, da preživi sam, če ne more dobiti pomoči oz. oskrbe v domu? Glede na okoliš (Slovenija Avto) je imel srečo, da je naletel na kolega, ki govori slovensko in mu je takoj priskočil na pomoč. Kdo bi mu tam pomagal, revežu, ki je bil čisto nebogljen in kazal vse, kar ima pri sebi, katerega bi okradli, preden bi mignil z očesom. Tudi sam je prej omenil, da so mu že prej tisti dan ukradli denar, vendar je to sedaj težko preveriti.

Še to! Odnos voznika avtobusa je bil zaničevanja vreden. Gospod je prišel z avtobusom, šoferju je rekel, da ne ve kam mora, da ne ve, kje se gre domov. Slednji mu je rekel, da naj malo gleda po ulici, da bo že našel pot do doma. Tako se to ne dela! Tak šofer bi moral človeka odpeljati na Remizo (Parkirišče LPP) in poklicati policijo. Sramota za šoferja. Tu se postavlja vprašanje, kako so zaposleni, ki so v neposrednem stiku z drugimi ljudmi, sploh izobraženi in usposobljeni za delo z ljudmi? Ali znajo prepoznati znake demence? Morali bi že. Pa tudi znake kapi itd. So prvi in odgovorni za te ljudi. Se sploh zavedajo tega ali čakajo le na plačo. Če le to drugo, potem smo postali Balkan, ki mu ni pomoči.

Na začetku smo omenili državo, to državo Slovenijo, ki je polna družbenih metastaz in razpada pri živem telesu. Zakaj to trdimo? Ker je res in ker nihče ne ukrepa. Samo primer, kako je prihodnost obnemoglih v Sloveniji ta vlada dobesedno zapravila. Ta vlada je za različne študije na področju oskrbe starejših namenila kar 74,5 milijona evrov! Če npr. stane eno stanovanje 200.000 evrov, so tako dobesedno zavrgli 370 stanovanjskih enot. Nihče ne vpraša, kaj so naredili z denarjem, kdo ga je dobil… Denar kradejo obnemoglim pred našimi očmi in mi samo gledamo. Domovi in oskrba so sanje, ostane le trpljenje.

Človek se tudi vpraša, kako navadni državljani v tej državi sploh razmišljajo!? Po eni strani pomagajo Krisu in se hvalijo s tem, po drugi strani pa pustijo hirati tiste, ki so obnemogli, stari, niso ”fajn” za objavljat na Facebooku. Ti so postali nevidni za to družbo. Mislite, da bi Kris dobil tako veliko in hitro podporo, če ne bi bil mali lušten pobič? Zapomniti si je treba, da so naši obnemogli vsi na istem, ne glede na spol in starost. So odgovornost družbe, ne medijskih akcij. Pa še to v razmislek – da bi nadomestili denar, ki ga je ta vlada zapravila za študije, bi morali zbirati denar za kar 32 Krisov hkrati!

Mislite, da bi to zmogli. Mi mislimo, da ne! Čas je, da sprejmemo odgovornost nase in zahtevajmo odgovornost od države sami!

KAKO RAVNATI, ČE NALETITE NA OBOLELO OSEBO in ŽELITE, DA ZANJO POSKRBIJO STROKOVNJAKI:

!!! Klic na ENOTO KRIZNE INTERVENCIJE PSIHIATRIČNE KLINIKE – 01/587 49 00. Uslužbenci bodo poskrbeli za morebiten prevoz osebe in bolnišnično oskrbo. Če bodo ugotovili, da oseba ni zmožna skrbeti sama za sebe, jo bodo iz bolnice urgentno premestili v dom.

!!! Klic na CENTER ZA SOCIALNO DELO v kraju, kjer živite. Uslužbenci bodo preverili socialno mrežo obolelega oz. se prepričali, če lahko živi sam oz. kakšno pomoč potrebuje.

***

Kaj je DEMENCA: https://www.ezdravje.com/dusevno-zdravje/demenca/?s=1

PRVI ZNAKI DEMENCE in POTEK BOLEZNI: https://www.spomincica.si/?page_id=79838

KAM PO DIAGNOZO: https://www.spomincica.si/?page_id=79840

***

POMOČ SVOJCEM OBOLELIH ZA DEMENCO:

KONTAKTI Spominčica: https://www.spomincica.si/?page_id=79922

Spominčica – Alzheimer Slovenija – Slovensko združenje za pomoč (svojcem) pri demenci

Luize Pesjakove ulica 9, 1000 Ljubljana, Telefon: 01/ 256 51 11, E-pošta: info@spomincica.si

Uradne ure: od ponedeljka do petka od 9. do 16. ure

Svetovalni telefon Številka: 059 305 555

Vsak ponedeljek od 9. do 18. ure, od torka do petka od 9. do 15. ure

Alzheimer center v Podhodu Bežigrajska vrata pod Vilharjevo ulico, Ljubljana

Odprto: od ponedeljka do petka od 9. do 17. ure/Pripravila ML/JT

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s