Svetovno sommeliersko združenje ASI praznuje 50 let delovanja

Pred 50. leti so v francoskem mestu Reims ustanovili svetovno sommeliersko združenje ASI. Na ustanovitvenem sestanku, ki je v Šampanji potekal 3. in 4. junija 1969, so kot prve članice združenja ASI postale Francija, Italija, Portugalska in Belgija.

Ob praznovanju tega dogodka so se v začetku oktobra prav tam srečali predstavniki več kot 60 držav članic ASI-ja. Na slavnostni skupščini in spremljajočih prireditvah, ki so potekale med 5. do 8. oktobrom, so sodelovali tudi predstavniki Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenje, ki je polnopravni član združenja ASI že 25 let.

Skupščina je potekala v prestižni dvorani šampanjske hiše Taittinger, kjer je predsednik ASI Andres Rosberg predstavil vizijo in strategijo nadaljnjega delovanja združenja.

Skupščina je potrdila, da bo leta 2020 evropsko prvenstvo sommelierjev na Cipru in generalna skupščina ASI na Kitajskem. Evidentirani pa so bili kandidati za naslednja prvenstva in skupščine. Prisotne je nagovoril tudi predsednik Taittingerja Pierre – Emmanuel Taittinger.

Na svečani večerji so gostje poleg ostalih vin nazdravili obletnici s šampanjcem Piper Heidsieck letnika 1982 in zaključili s portovcem iz ustanovnega leta ASI 1969.

V programu srečanja se je zvrstilo 15 masterclass delavnic, na degustacijah pa je bilo ob številnih pridelovalcih šampanjca (od najbolj uveljavljenih in prepoznavnih do manjših družinskih kleti) predstavljenih tudi 170 vinarjev iz različnih držav sveta.

Kot je sporočil predsednik Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenje Ivan Peršolja so obiskali tudi klet Nicolasa Freuillatta, največjega prodajalca šampanjcev na francoskem trgu, ki ima kapaciteto 100 milijonov steklenic. V njihovih prostorih je bila organizirana tudi predstavitev 50 mladih perspektivnih pridelovalcev šampanjca. Ob obisku kleti in grobnice Dom Perignona je predstavnike ASI sprejel tudi župan Epernaya ( Épernay je mesto in občina v severni francoski regiji Šampanja-Ardeni, podprefektura departmaja Marne. Po podatkih iz leta 2004 je mesto imelo 26.000 prebivalcev). Slovensko delegacijo pa so na tem pomembnem dogodku zastopali Ivan Peršolja, predsednik Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenje, Valentin Bufolin, podpredsednik in Boris Gašparin, sekretar Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenje./Objavo priredila: Alenka T. Seme/Fotografije: Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenje

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s