Novosti na knjižnih policah Mladinske knjige

Založba Mladinska knjiga (MK), ob vseh poslovnih težavah, skrbi zato, da bi knjiga ostala to, kar je, in sicer nenadomestljiva osnova za vse bralce, tako mlade kot nekoliko manj mlade, je te dni predstavila štiri novosti, tokrat za svoje mlade bralce.

Na novinarski konferenci je urednica mladinskega leposlovja Alenka Veler včeraj, 15. oktobra, s sodelavci in soavtorji predstavila naslednje nove knjižne izdaje MK, in sicer:

K zbirki – Sinji galeb so tokrat pri MK dodali knjigo o bistri in zvedavi punci Karin, ki rada gleda filme, pleše in med drugim skrbi za to, da z očetom, s katerim živi sama, zaužije vsaj minimalno količino zdrave hrane. No, da ne bo pomote, avtorica Mateja Mahnič, ki je knjigo naslovila z naslovom Navadni primer navadne muhe s slabo karmo, ni pisala o kuharskih veščinah zvedave Karin, ampak o tem, kako ta bistroumna punca pomaga razvozlati očetu primer, ki je detektiv. Res iskrivo napisan roman poln preobratov, ki bo prava bralna pokušina za mlade bralke in bralce. Če se je avtorica izkazala, pa boste ocenili vi. Mi dodajamo velik plus!

K zbirki – Odisej pa dodali še dve zanimivosti. Prva nosi naslov #3ŠPEHBOMBE, ki jo je prispevala večkrat nagrajena francoska pisateljica Clémentine Beauvais (1989), ki je leta 2016 prejela med drugim prestižno nagrado  Prix Sorciéres. Še več, po knjigi je že nastala tudi gledališka predstava, a govorimo o tem, da jo berejo mladi ljubitelji knjig že v veliko državah. Saj bi vam izdali del vsebine, a bi bilo manj zanimivo ne vzeti #3Špehbombe v roko in jo v treh korakih prebrati do 278 strani. Res zanimivo!

Druga knjiga, dodana tokrat k zbirki  – Odisej pa nosi naslov V morju zrnce soli ameriške pisateljice litovskih korenin, ki s svojim romanom piše o ladijski tragediji, ki je bila hujša kot potop Titanika. Roman namreč temelji na resničnih dejstvih. Gre za čas po drugi svetovni vojni, ko se ta približuje koncu, stotisočera množica beguncev v Vzhodni Prusiji pa beži pred Sovjeti, ki prodirajo z vzhoda. No, in med to množico beguncev je tudi skupina mladih. Vsak od njih pa je ujet med nacisti na eni in Sovjeti na drugi strani, vsi z željo, da se vkrcajo na ladjo, ki naj bi jih odpeljala na  varno. Ali se bo to zgodilo, boste izvedeli, ko boste obrnili 424 stran tega res zanimivega romana, ki se lahko pohvali s prestižno nagrado Cernegie medal.

Za zaključek tokratnih novosti iz založniških tokratnih »dejanj« Založbe Mladinska knjiga dodajmo slikanico, ki nosi naslov Golmanka in morje, avtorice Marie Parr, ki jo je za naše mlade bralce ilustriral Jure Engelsberger, za prevod je poskrbel Darko Čuden. Bralce bodo prav gotovo osvojile napete pustolovščine in domačnost čudaške druščine. S to knjigo mlade bralce vračamo v Razbito Matildo, ki smo jo (seveda če ste jo tudi vi) pobliže spoznali v Vafljevih srčkih. Tri leta kasneje sta Lena in Tirila stari dvanajst let. Rekli boste! In? Na tobogan solz in smeha se odpravljate na lastno odgovornost, pot pa je »dolga« 232 strani…

In za zaključek! Nič! Čas je za zanimivo branje!/Prispevek pripravila: Alenka T. Seme/Avtorica videa in fotografij ATS/Ljubljanske novice

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s