Zaključki na temo strokovnega posveta: Sistemske napake slovenskega zdravstva in kako jih odpraviti

Zaključki na temo strokovnega posveta: Sistemske napake slovenskega zdravstva in kako jih odpraviti, ki je potekal danes, 17. oktobra, na Zdravniški zbornici Slovenije.

Na Zdravniški zbornici Slovenije so se zbrali zdravniki in medicinski strokovnjaki zaradi temeljnega poslanstva, ki jim ga nalaga zdravniški poklic, in sicer, kot so zapisali v sporočilu za javnost, z namenom kako pomagati bolnikom.

Kot ugotavljajo, obstoječi zdravstveni sistem škoduje bolnikom in da so kot zdravniki prišli v nasprotje z etičnimi in strokovnimi načeli svojega poklica.

Po njihovem politika v zadnjih desetih letih ni zmogla urediti zdravstvenega sistema z učinkovitimi sistemskimi rešitvami za izboljšanje položaja bolnikov. Po njihovih ugotovitvah je slovenski zdravstveni sistem zastarel, slabo organiziran in neučinkovit.

Ko sporočajo se denar bolnikov po njihovem mnenju uporablja za preplačila dobaviteljem in za pokrivanje izgub zdravstvenih ustanov.

Kot so še zapisali se zavzemajo za učinkovito javno zdravstvo. Zato od politike (no mislili so nosilcev oblasti) zahtevajo spremembe, ki bodo ukinile organiziran kriminal, uvedle ničelno stopnjo tolerance do korupcije in klientelizma ter, da se privarčevani (mislili so zagotovo zbrani denar) denar mora vrniti v zdravstvo.

V zaključku posveta, ki so sporočili, medijem in seveda javnosti, da zahtevajo naslednje spremembe, ki bodo v korist bolniku, in sicer:

1. Bolnik ima pravico, da prosto izbere zdravnika

Bolniki trpijo in včasih tudi umirajo na čakalnih listah. Zato je treba izkoristiti vse slovenske zdravnike in bolnikom ponuditi javno zdravstveno oskrbo, ki si jo kot zavarovanci zaslužijo in jim po ustavi RS pripada. Ob tem za bolnika ne sme biti razlike, ki izhaja iz zaposlitvenega statusa zdravnika. Bolnik najbolje ve, kateri zdravnik je zanj najboljši in ki mu najbolj zaupa.

2. Javni zdravstveni zavodi z zasebnimi konkurirajo na trgu zdravstvenih storitev

Zahtevamo reformo upravljanja vseh javnih zdravstvenih zavodov, še posebej bolnišnic in odpravo njihovega monopola. Kadrovanje nesposobnih ljudi, korupcija, slabo upravljanje bolnišnic in zdravstvenih domov ter ne transparentna poraba javnih sredstev se odvijajo pod zaščito vsake aktualne politične večine. Posledice občutijo bolniki v obliki slabe obravnave.

Zdravstvene storitve, ki jih ponujajo javni zdravstveni zavodi, morajo biti dovolj kakovostne, da z zasebnimi lahko konkurirajo na trgu zdravstvenih storitev v Sloveniji in EU.

3. Pacient ima pravico, da prosto izbere zavarovalnico, s katero bo sklenil zavarovanje.

Zahtevamo reformo zdravstvenega zavarovanja. ZZZS je politično vodena ustanova, ki s svojo pasivnostjo vzdržuje obstoječe stanje in pripomore k daljšanju čakalnih vrst. Zahtevamo, da se vzpostavi zavarovalniški sistem, v katerem si bo bolnik sam izbral zavarovalnico in v katerem se bodo zavarovalnice borile za svoje kliente.

4. Bolnik ima na podlagi zavarovanja pravico, da zavarovalnica krije stroške njegovega zdravljenja.

Bolnik naj si sam izbere zdravnika in zavarovalnico. Zavarovalnica, pri kateri je bolnik zavarovan, naj bolniku krije stroške zdravljenja. Država ima dolžnost, da v tako postavljenem sistemu zagotavlja učinkovit nadzor na izvajanjem storitev, da preprečuje zlorabe in da zagotavlja dostop do kakovostnih zdravstvenih storitev tudi najranljivejšim slojem prebivalstva.

S skupno izjavo nagovarjajo vse zdravnike in zdravnice, naj se uprejo zdravstveni ureditvi, ki škoduje osnovnemu odnosu med bolnikom in zdravnikom ter tako tudi našim bolnikom. S tem svojim pozivom nagovarjajo vse kolege, naj se vprašajo, ali v obstoječem zdravstvenem sistemu svoj poklic lahko opravljajo v skladu s svojo vestjo in svojim strokovnim znanjem.

Kot so še zapisali s to izjavo dajejo zavezo bolnikom, da se bodo vedno in povsod odzvali na lažne politične obljube in posledice teh obljub. Zavzemali pa se bodo za uresničitev svobode posameznika, bolnika, tako kot jim to velevajo njihova vest, Kodeks zdravniške etike in Ustava RS.

Pod sporočilo in zaključke na temo strokovnega posveta – Sistemske napake slovenskega zdravstva in kako jih odpraviti so se podpisali: Matej Beltram, dr. med, Erik Brecelj, dr. med., Matic Jurij Kališnik, dr. med., Gorazd Kalan, dr. med., Matija Krkovič, dr. med., Blaž Mrevlje, dr. med., Igor Muževič, dr. med., Marko Noč, dr. med., Andrej Robida, dr. med, Andrej Vranič, dr. med. in Krištof Zevnik, dr. med. dent.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s