728 strani »kriminala« in 560 strani »uglajenih barab«

No, da ne bo pomote, naslov ne govori o straneh sodnih spisov, ki opredeljujejo storjena kriminalna dejanja pri nas. Če bi prva številka predstavljala število strani spisov kriminalnih dejanj naših nepridipravov, bi lahko mirno zapisali, da v državi Sloveniji kriminal ni pomembna postavka. Ker verodostojnega podatka za kriminalne spise ne premoremo, vam takoj razkrijemo, da gre pri prvi številki za strani romanov iz zbirk Krimi založnika Mladinska knjiga.

Torej, gre za romana, v katerih boste prebrali zanimivi kriminalki, ki pa vas zagotovo ne bosta razburjali kot kriminalna dejanja, ki nas obdajajo v vsakdanjem življenju. Torej gre pri prvi številki za število strani romanov pisateljic in pri drugi za strani romana pisatelja, ki je dodal našemu izboru 560 strani odličnega branja, ki pa predstavlja zaključeno celoto serije romanov Uglajene barabe. Da ne bo pomote, tudi v tem primeru ne gre za naše »barabe«.

Toliko za uvod! Zdaj pa k predstavitvi izbora romanov, ki skupaj premorejo 1288 strani:

Tako smo po našem izboru za uvod izbrali znamenite Agathe Christi (1890–1976), ki je svoji kriminalki dala naslov SKRIVNOSTNE URE.

SKRIVNOSTNE URE vam bodo omogočile spoznati Sheilo Webb, strojepisko, ki jo iz agencije Cavendish, pošljejo na popoldanski delovni obisk h gospodični Pebmarsh. V hiši jo čaka neprijetno presenečenje – na tleh leži zaboden moški. Okoli trupla je razpostavljenih šest ur, vse kažejo trinajst minut čez četrto, prav takrat pa stenska ura s kukavico oznani, da je tri. Trenutek zatem se domov vrne slepa lastnica hiše in skorajda pohodi truplo. Sheila kriče zbeži ven in se zaleti v mladega obveščevalnega agenta Colina Lamba. Policija se loti raziskovanja umora in takoj se izkaže, da je vizitka mrtvega moškega lažna, zato ne vedo, kdo dejansko je. Colinov prijatelj, inšpektor Hardcastle, na pomoč kmalu vpokliče slavnega detektiva Hercula Poirota.

In? Stvar se razplete na 304 strani..

Drugo kriminalko, ki nosi naslov ZAKOPANE LAŽI je prispevala KRISTINA OHLSSON je švedska avtorica kriminalk in otroških knjig, ki je za svoja dela dobila že vrsto nagrad. Preden se je leta 2012 popolnoma posvetila pisanju, je, po izobrazbi politologinja, delala pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), v švedski obveščevalni službi ter na švedskem ministrstvu za zunanje zadeve in stockholmski visoki šoli za obrambo v Stockholmu. Njen prvenec Nezaželeni iz leta 2009 je požel sijajne kritike in vsi njeni romani odtlej so prodajne uspešnice. Roman Zakopane laži, prvi iz serije o Martinu Bennerju, so samo na Švedskem prodali v več kot 150 000 izvodih, na Spieglovi lestvici uspešnic pa je kraljeval kar 38 tednov zapored.

V romanu se pojavi Martin Benner, ki pooseblja uspeh. Postaven, ambiciozen mulat – napol Američan, napol Šved – spada med najbolj iskane odvetnike. Ima pisarno v ugledni stockholmski četrti in v garaži zadnji model porscheja ter se ne more upreti čedni ženski in poklicnemu izzivu. Nekega dne pa v njegovo pisarno vstopi Bobby T. in mu življenje postavi na glavo. Vztrajni prišlek zaigra na strune odvetnikovega častihlepja in radovednosti in Martin mu obljubi, da bo razvozlal usodo njegove sestre – morilke, ki so ji novinarji nadeli ime Sara Teksas. Toda primer je vse prej kot preprost. Še več, Martin zaradi njega v nevarnost spravi sebe in svoje najbližje. Raziskovanje ga vodi od stockholmskih ulic vse do Teksasa, kjer je Sara zagrešila prvi umor. In? No, tu se stvar razplete, ko boste na 424 strani romana.

 Tretji roman, ki nosi naslov LAŽI LOCKA AMORE pa je »izpod tipk« Ameriškega pisatelja Scotta Lyncha. Gre za njegov fantazijski prvenec za katerega je leta 2006 prejel nominacijo za svetovno nagrado za fantazijo, dve leti pozneje pa nagrado za najboljšega novega pisca. Fantazijska kriminalka Laži Locka Lamore, ki se lahko bere kot samostojno delo, je sicer prva od načrtovanih sedmih pustolovščin Uglajenih barab.

Prva pustolovščina iz serije Uglajene barabe. Dobrodošli v Camorrju – otoški mestni državici tisočerih čudes. Tu se v katakombah Senčnega hriba urijo tatinske sirote, po razpadajočih ulicah Kotla potikajo zlikovci kapa Barsavija, zloglasnega vodje camorrskega podzemlja, v Tempeljski četrti svečeniki molijo vsak k svojemu od dvanajstih (pardon, trinajstih) bogov, v Zlatoljubni ulici trgovci preštevajo novce, v Alcegrantski četrti pa mirno spijo najpremožnejši plemiči, vedoč, da s srhljivih višav petih stolpov nad njimi bdi prvi mož Camorrja, vodja Nicovante.

Toda nihče ne ve za največje presenečenje Camorrja, ki tiči v skrivnem brlogu pod Perelandrovim hramom. Tu so doma Uglajene barabe, četica mojstrskih prevarantov, ki jih vodi bistroumni Locke Lamora. Z domišljenimi prevarami pred vojvodovim nosom kradejo bogatim in dajejo … v svoj žep. A kaj bo, ko se v mestu pojavi nekdo pametnejši? In? Stvar se razplete po prebranih 560 straneh..

No, zdaj vidite, zakaj naslov 728 strani kriminala in 560 strani “ Uglajene barabe” nima nič skupnega s kriminalom in barabami, ki nas obdajajo na sočni strani Alp. Bolje, da je tako, saj boste z branjem teh romanov zadovoljni, kar pa zagotovo ne bi bili, če bi prebirali strani iz naših kriminalnih dosjejev, saj bi v tem primeru potrebovali še kašen apaurin (namenjen je za zdravljenje vseh bolezenskih stanj, za katera so značilni čustvena napetost, strah, razdražljivost, nemir…), da se vas ne bi lotile zle misli.

Pa prijetno branje vam želimo ob prebiranju teh res izjemno napisanih romanov, ki sta jih za vas izbrali: urednica Mladinske knjige za zbirko krimi Nataša Müller in urednica Darja Marinšek za roman v zbirki Srednji svet./Prispevek pripravila: Alenka T. Seme/Foto:LN/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s