ZLATA GAZELA 2019 JE VIRS IZ LENDAVE

Družba Dnevnik je s sinočnjim, 22. 10. 2019, dogodkom Slovenska gazela 2019 sklenila 19. izbor najboljših izmed najhitreje rastočih in bonitetno odličnih slovenskih podjetij.

Za zlato gazelo 2019 so razglasili Virs iz Lendave, naziv srebrna gazela je pripadel cerkniškemu Alpodu, kipec bronaste gazele pa so podelili MI Elektroniki iz osrednje Slovenije. Zmagovalcu je priznanje izročil predsednik Vlade RS Marjan Šarec. Med regijske gazele so se uvrstili tudi Agromehanika, Dafra KT in Podgorje.

ZLATA GAZELA 2019  

Gazela Virs iz Lendave, ki je svojo pot pred 15 leti začel z zastopstvi, je z akumulacijo in vlaganji v znanje in tehnologijo ter sposobnostjo preobrazbe danes specializiran na ozko tržno nišo avtomatizacije in robotizacije na področju varjenja ter rezanja.

V zadnjih petih letih so v Virsu prihodke pomnožili kar 3,7-krat in z 2,2 milijona prišli na 8,2 milijona evrov v letu 2018. Pri tem dosegajo nadpovprečno dodano vrednost, ki je v letu 2018 znašala 67.945 evrov na zaposlenega. Podjetje posluje z bonitetno odličnostjo AAA, poslovni model, ki temelji na vključevanju kooperantov in motu Virsaj z nami!, prinaša dobre, nadpovprečne plače tudi zaposlenim – tri četrtine med njimi je inženirjev. Registrirano imajo tudi raziskovalno skupino.

Zgled družbeno odgovornega podjetništva
Dodano vrednost poleg inoviranja dvigujejo z razumevanjem marketinga in znamčenjem. Podjetje skrbno upravlja intelektualno lastnino svojih paradnih produktov WELDCockpit in Roboflex. Prepoznaven je njihov potencial rasti: s svojimi rešitvami podpirajo in omogočajo razvoj proizvodnih podjetij v Sloveniji, hkrati pa so z izdelki po meri in s sposobnostjo integracije ter obvladovanja verige vrednosti konkurenčni tudi na zunanjih trgih – kot pravijo, delajo za »kupce z najbolj norimi idejami«.

Lastnika Aleš Puklavec in Renato Pahor zgledno razvijata vrednote sodelovanja, učinkovitosti pri delu, skrbita za dobro počutje ter rast in vključenost ljudi. Zastavljen imajo proces razvoja notranjega lastništva in razvoja nasledstva. Sodelujejo z Inštitutom za varilstvo, mladimi, ki jim zagotavljajo mentorstvo in učne prakse, pa tudi z lokalnim okoljem.

Aleš Puklavec, soustanovitelj in prokurist podjetja Virs, je ob prejemu nagrade izpostavil, da je to zanje izjemna čast: »Zasluga za priznanje gre predvsem zaposlenim. Vedno smo se trudili, da bi pri delu uživali, radi prihajali v podjetje in tu videli izzive. Rezultati kažejo, da nam je to uspelo. Če gremo s tem tempom naprej za nas ni meja. Brezmejni smo in še bomo. To je naš cilj.«

SREBRNA GAZELA 2019

Alpod iz primorsko-notranjske regije
Z odličnim vodenjem, osredotočenostjo v kupca in od vsega začetka ambiciozno usmeritvijo na mednarodne trge Alpod dosega zavidljivo dodano vrednost 90.000 evrov na zaposlenega. So največji distributer talnih oblog v JV Evropi, razvili so lastno blagovno znamko Floorexperts, v tujini imajo štiri podjetja. Poslovni model dinamično razvijajo, trenutno gradijo tretji steber, ki bo temeljil na uvozu polizdelkov in omogočal prilagajanje izdelkov kupcem ter s tem novo rast.

BRONASTA GAZELA 2019

MI Elektronika iz osrednjeslovenske regije
Visoka pričakovanja: biti najboljši v tem, kar počneš, disciplina in moto Pošteno plačilo za pošteno delo, dajejo rezultat: v petih letih so v MI Elektronika podvojili prihodke – z 3,1 na 6,5 milijona evrov in s tem ustvarili 19 novih, dobro plačanih delovnih mest. Konkurenčnost v tehnologiji in učinkovitost plemeniti tudi dodano vrednost: od leta 2013 do leta 2018 se je ta povzpela od 40.000 evrov na več kot 57.000 evrov na zaposlenega. Z akumuliranim tehniškim znanjem v proizvodnji elektronskih komponent, ki ga ´stari izkušeni mački´, kot jim rečejo, z mentorstvom prenašajo na mlade, se na trgu dokazujejo z dobrimi izdelki in ustvarjajo potencial rasti tudi v prihodnje.  

REGIJSKE GAZELE TUDI AGROMEHANIKA, DAFRA KT IN PODGORJE
Dnevnik je na današnjem dogodku predstavil vseh 18 nominirancev, med njimi pa razglasil šest regijskih gazel. Preostali trije regijski zmagovalci so postali: v gorenjski regiji Agromehanika,ki si je zgradila položaj vodilnega proizvajalca škropilne tehnike v srednji in JV Evropi, ponašajo pa se tudi z dizajnersko zapeljivim traktorjem AGT, ki je plod lastnega razvoja in proizvodnje. Z bonitetno odličnostjo so v zgornji tretjini podjetij v svoji dejavnosti v Sloveniji, razvili so lastno blagovno znamko in svoje izdelke z 90-odstotnim deležem izvoza uspešno tržijo na vseh petih celinah. 

Gazela savinjsko-zasavske regije je Dafra KT, sicer tehnološko naravnano podjetje s koreninami v začetku 80. let, ki se je v štirih desetletjih večkrat uspešno preobrazilo in je v zadnjih petih letih več kot podvojilo število zaposlenih. Z razvojem in avtomatizacijo proizvodnje dosegajo hitrost izdelave 1.000 izdelkov na minuto, 30-odstotno letno rast prihodkov in nadpovprečno dodano vrednost, ki se v zadnjih letih giblje med 50.000 in 70.000 evrov na zaposlenega. 

Gazela dolenjsko-posavske regije je Podgorje, ki se je v šestih desetletjih razvilo v največjega proizvajalca pohištva za vozila za prosti čas pod eno streho v Evropi, z visoko avtomatizirano in robotizirano proizvodnjo. Poganja jih razvoj, dosegajo zdravo rast prihodkov, ki prinaša blaginjo in rast lokalnemu okolju – v zadnjih petih letih so v Šentjerneju ustvarili preko 150 novih delovnih mest. Razvijajo se kot najsodobnejše podjetje z visoko tehnološko opremljenostjo in načeli industrije 4.0, ki svoje izdelke pošilja na že več kot 30 trgov. V svoji dejavnosti imajo nadpovprečne plače, dobiček in druge kazalnike uspeha./LN/  Foto: Jaka Gasar, Dnevnik

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s