Za jubilejni 30. Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe) vse nared

Za uvod morate vedeti, da so vstopnice za jubilejni 30. Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe), ki bo potekal od 13. do 24. novembra že na voljo.

O tem, kaj vse pa bo ljubiteljem filma prinesel 30. Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe) je včeraj 23. oktobra, predstavil programski direktor festivala Simon Popek. Kot je povedal v goste 30. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe) prihaja Abel Ferrara, z retrospektivo se bodo poklonili letos preminuli režiserki Agnes Varda, velika režiserska imena bodo ponovno zastopana skozi ves program, močna pa bo tudi slovenska udeležba. V tekmi za vodomca pa je film Zgodbe iz kostanjevih gozdov v režiji Gregorja Božiča.

No in kdo bodo tisti, ki bodo strokovno odločali, kdo in komu bodo pripadle zdaj že znane nagrade na 30. Liffu:

Režija za nagrado Vodomec

Alexander Horwath je kurator in pisec. Je nekdanji direktor Avstrijskega filmskega muzeja (2002–17) in Mednarodnega filmskega festivala na Dunaju – Viennale (1992–97). Leta 2007 je v Kasslu kuriral dokumentarni filmski program. S kritiko se je začel ukvarjati leta 1985, njegovi članki o filmu in drugih umetnostnih temah so bili objavljeni v več jezikih. O filmu predava na univerzah in kulturnih ustanovah doma in na tujem. Kot avtor ali urednik je izdal knjige o temah, kot so filmsko kuriranje, novi hollywoodski film, avantgardni film ter o ustvarjalcih, kot so Michael Haneke, Josef von Sternberg in Ruth Beckermann. Je član odbora Akademije lepih umetnosti na Dunaju in izvoljeni član Akademije umetnosti v Berlinu.

Labina Mitevska je na igralsko pot stopila kot najstnica leta 1993, ko je v z zlatim levom nagrajenem filmu Pred dežjem Milča Mančevskega odigrala vlogo Zamire. Leta 1996 se je začelo uspešno sodelovanje z Michaelom Winterbottomom. Po filmu Dobrodošli v Sarajevu je igrala v njegovem Moja boš. Za te dosežke je bila leta 1998 uvrščena med vzhajajoče zvezde festivala Berlinale. Igralsko pot je z več kot dvajsetimi vlogami nadaljevala po Evropi ter snemala v Nemčiji, na Češkem, v Turčiji, Italiji, Bolgariji in Sloveniji. Leta 2001 je s sestro Teono in bratom Vukom ustanovila produkcijsko hišo Sisters and Brother Mitevski. Teonin novi film Bog obstaja, ime ji je Petrunija je bil premierno predstavljen v tekmovalnem programu Berlinskega filmskega festivala.

Sonja Prosenc je režiserka, scenaristka in producentka. Po končanem študiju se je udeležila delavnic Berlinale in Sarajevo Talents, soustanovila produkcijsko hišo Monoo, izbrali pa so jo tudi za sodelovanje v mednarodnem programu TorinoFilmLab. Njen kritiško hvaljeni in večkrat nagrajeni prvi celovečerec Drevo je bil leta 2016 slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja. Portal Cineuropa je Sonjo Prosenc leta 2016 uvrstil med osem najbolj obetavnih evropskih filmskih režiserk. Njen filmski jezik film cenijo tako filmoljubi kot poznavalci. Drugi celovečerec film Zgodovina ljubezni je bil premierno prikazan v tekmovalnem sporedu filmskega festivala v Karlovih Varih leta 2018, kjer je prejel posebno omembo žirije. Zgodovina ljubezni je avtoričin drugi film, ki se je potegoval za tujejezičnega oskarja.

Režija za nagrado – Kratki film

Ivan Bakrač (1987, Črna gora) je na Fakulteti za umetnosti in oblikovanje v Beogradu magistriral iz filmske režije. Napisal je scenarij in režiral nagrajene filme, ki so bili prikazani na številnih mednarodnih festivalih. Trenutno je v postprodukciji njegov prvi celovečerec After the Winter, s katerim se je leta 2017 udeležil scenaristične delavnice Berlinale Script Station. Je kurator beograjskega filmskega festivala Free Zone.

Filmi: Ratovi/Wars (2013); Koža će nam postati siva/Our Skin is Going to Gray (2014); Maleš/Malesh (2016).

Marina Kožul deluje v okviru hrvaškega nepridobitnega Združenja za avdiovizualne raziskave 25 FPS v Zagrebu. Glavni projekt organizacije je mednarodni filmski festival 25 FPS, ki se osredinja na eksperimentalne, inovativne in avtorske filme ter videe. Je med filmskimi kuratorji in producenti festivala. Kurira tudi za festivale in umetniške kinematografe v Zagrebu in drugih hrvaških mestih ter promovira hrvaške eksperimentalne in animirane filme na evropskih in mednarodnih filmskih in medijskih dogodkih. Od leta 2012 je svetovalka za kratki film Mednarodnega filmskega festivala v Rotterdamu.

Andraž Jerič je filmski producent, občasno tudi filmski kritik in publicist. Leta 2013 je ustanovil Filmsko društvo Temporama, s katerim je produciral že nemalo kratkih filmov in videospotov ter eno spletno serijo, v lanskem letu pa je produciral tudi celovečerec Posledice, ki je bil premierno prikazan na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu, na Festivalu slovenskega filma pa je prejel pet vesen. Najbolj ga zanima delo s talentiranimi filmarji mlajše generacije, ki jih še vedno zanima forma kratkega filma, hkrati pa se že spogledujejo s svojimi režijskimi prvenci. S Temporamo trenutno razvija tri kratke filme, dve seriji in dva nova celovečerna filma.

Nagrada Art kino mreže Slovenije

dr. Anja Bajda

Vodja Kulturnega doma Cerknica, Notranjski regijski park

V času študija dramaturgije na AGRFT je pri nekaj študijskih filmih sodelovala kot tajnica režije, kasneje kot scenaristka serija krajših dokumentarnih filmov v produkciji RTVSLO, sicer pa se je teoretično ukvarjala s filmsko pripovedjo.

Bila je del organizacijske ekipe festivala Kino Otok v prvih letih festivala in v letu 2016. V letih 2017, 2018 skupaj s Kosovelovim domom Sežana in Kulturnim domom Postojna izvajali program filmske vzgoje za otroke – FILMARIJA. Prizadevanja gredo tudi vnaprej v smer ohranjanja programa. V letu 2019 je zasnovala projekt digitizacije dvorane Kulturnega doma Cerknica.

Tim Božič

Koordinator in organizator kulturnega programa, Filmsko gledališče Idrija

Po izobrazbi je magister založniških študij. Zaposlen je v Mestni knjižnici in čitalnici Idrija, ki upravlja najstarejšo gledališko zgradbo na Slovenskem, v kateri se danes nahaja kino. Skrbi tako za izbor kakovostnega evropskega in avtorskega filma kot tudi za naslove, ki so namenjeni širšemu občinstvu. Posebno mesto v programu nameni tudi lokalnim filmskim ustvarjalcem in iskanju alternativnih vsebin, ki jih je omogočila digitalizacija kinematografov. V kinu domačim obiskovalcem pripravlja tri filmske abonmaje, ki so namenjeni ljubiteljem art filma, žanrskim navdušencem in mlademu občinstvu. Dejaven je tudi v Art kino mreži Slovenije.

Staš Stermecki

Mestni kino Metropol, Celje

Celjan, ki ga je navdušenje nad filmom že pred več kot desetletjem popeljalo na prve filmske festivale v regiji, ki jih vsa ta leta redno obiskuje. Verjetno najbolj navdušen in zvest obiskovalec sarajevskega filmskega festivala, je zmeren kritik tako klasik kot novosti. S svojim širokim poznavanjem aktualnega dogajanja na filmskem področju je pred leti postal programski sodelavec v Mestnem kinu Metropol. Vedno pripravljen na novosti, s prepričanjem, da si dobri filmi zaslužijo večkraten ogled.

Odprtje festivala

Sreda, 13. novembra, ob 19.30

Po krajši uvodni prireditvi bodo predvajali avtobiografski film Tommaso režiserja Abela Ferrare z Willemom Dafoem v glavni vlogi. Posnet je bil v režiserjevem stanovanju v Rimu, v njem pa nastopata tudi njegova žena in hčerka.

Po poklicnem uspehu v ZDA se je Tommaso preselil v Rim in se trudi postati boljši človek. Življenje mamilarskega odvisnika je morda res za njim, a vprašanje, ali je družinsko življenje  res tisto, kar je iskal, še čaka na odgovor.

Festivalski sklopi

Perspektive, uraden tekmovalni sklop mladih režiserjev za nagrado vodomec Telekoma Slovenija, d.d.

Predpremiere, filmski vrhunci, odkupljeni za predvajanje po Sloveniji

Kralji in kraljice, dela prepoznavnih in nagrajevanih mojstrov sodobnega filma

Panorama svetovnega filma, festivalski favoriti s petih celin

Ekstravaganca, t. i. polnočni kino raznovrstnih drznejših in žgečkljivih vsebin

Kinobalon, izbor za gledalce od 5. do 14. leta; 11. leto v sodelovanju s Kinodvorom

Fokus: Kubanski film 60

Retrospektiva: Agnès Varda

Posvečeno: Abel Ferrara

Evropa na kratko, tekmovalni program kratkega filma.

Nagrade:

Vodomec (Kingfisher), nagrada režiserju najboljšega filma iz Perspektiv po izbiri mednarodne žirije; podeljuje glavni pokrovitelj Telekom Slovenije

Nagrada občinstva zmaj najbolje ocenjenemu filmu

Nagrada FIPRESCI, mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev

Nagrada za najboljši kratki film

Nagrada Art kino mreže Slovenije

Nagrada mladinske žirije Kinotrip

Nagrada 1,000.000. obiskovalcu

Podelili jo bodp milijontemu obiskovalcu Liffovih filmov v 30 letih festivala.

Žirija bo izbrala zmagovalca med filmi

Foter (Baštata/The Father), Zbogom, sin moj (Di jiu tian chang/So Long, My Son), Prekla (Dilda/Beanpole), Ema (Ema), Izdajalec (Il traditore/The Traitor), Fotograf (Photograph),

Sinonimi (Synonymes/Synonyms), Razbijalka sistema (Systemsprenger), Konje krast (Ut og stjæle hester/Out Stealing Horses), Zombi otrok (Zombi Child)

Kinotripova mladinska žirija

Članice 4. Kinotripovega filmskega kluba:

Uma Hajsinger, Iva Katušin, Nika Oblak, Eva Palčič, Nina Škerlep

Nominirani filmi: Monos, Danska (Denmark), Mlečni zobje (Babyteeth), Leto svobode (A Voluntary Year), Medtem ko vas ni bilo (Sorry We Missed You)

Nagrada zmaj

Filmi za glasovanje občinstva

Agova hiša Aga’s House; r: Lendita Zeqiraj

Angelo Angelo; r: Markus Schleinzer

Bacurau Bacurau; r: Kleber Mendonca Filho, Juliano Dornelles

Božanska ljubezen Divine Love; r: Gabriel Mascaro

Danska Denmark; r: Kasper Rune Larsen

Dnevi, ki prihajajo The Days to Come; r: Carlos Marqués-Marcet

Družinska romanca d.o.o. Family Romance, LLC; r: Werner Herzog

Gangster, policist, hudič The Gangster, the Cop, the Devil; r: Lee Won-Tae

Gospodov glas His Master’s Voice; r: Gyorgy Pálfi

Joel Joel; r: Carlos Sorin

Leto svobode A Voluntary Year; r: Ulrich Köhler, Henner Winckler

Marianne & Leonard: Ljubezenske pesmi Marianne & Leonard: Words of Love; r: Nick Broomfield

Mlečni zobje Babyteeth; r: Shannon Murphy

Monos Monos; r: Alejandro Landes

Nerešeni primer Daga Hammarskjölda Cold Case Hammarskjöld; r: Mads Brügger

Nočna izmena The Nightshifter; r: Dennison Ramalho

O, čudovita noč O Beautiful Night; r: Xaver Böhm

Odpelji me na lepše Take Me Somewhere Nice; r: Ena Sendijarević

Ray in Liz Ray & Liz; r: Richard Billingham

Semiš jakna Deerskin; r: Quentin Dupieux

Spominek The Souvenir; r: Joanna Hogg

Tovarna The Factory; r: Jurij Bikov

Vitalina Varela Vitalina Varela; r: Pedro Costa

Vsak dan je dober dan Every Day a Good Day; r: Tatsushi Ohmori

Wilcox Wilcox; r: Denis Coté

Zastrupljeni zombiji I Am Toxic; r: Pablo Parés

Glasovanje

Nagrado občinstva zmaj na Liffu podeljujemo najbolje ocenjenemu filmu, ki še nima distribucijske licence za Slovenijo. Po projekcijah filmov, ki jih izbere programski direktor festivala Simon Popek, gledalci oddajajo ocene na glasovalnih lističih oz. z SMS-glasovanjem. Glasovanje poteka na prizoriščih 30. Liffa: v Cankarjevem domu, Kinodvoru, kinu Komuna in Kinu Bežigrad. Film z najvišjo povprečno oceno prejme nagrado občinstva zmaj.

Glasovanje z SMS-sporočili omogoča glavni pokrovitelj festivala Telekom Slovenije d.d.

Spremljevalni program

Filmska nagrada LUX

Evropski parlament podpira evropski film

Brezplačne projekcije

filmov v ožjem izboru za nagrado LUX 2019 na 30. Liffu

ČE, 14. novembra, ob 15.30

Nerešeni primer Daga Hammarskjölda (Cold Case Hammarskjöld)

R: Mads Brügger

NE, 17. novembra, ob 15. uri

Kosovelova dvorana, Cankarjev dom

Bog obstaja, ime ji je Petrunija (Gospod postoi, imeto i’ e Petrunija)

R: Teona Mitevska

PE, 22. novembra, ob 11. uri

Kosovelova dvorana, Cankarjev dom

Kraljestvo (El reino)

R: Rodrigo Sorogoyen

Kosovelova dvorana, brezplačne vstopnice

Več o nagradi LUX na www.luxprize.eu in www.europarl.si

SR, 13. in 20., ob 17. uri, ter SO, 16. novembra, ob 11. uri

Delavnica animiranega filma

Za otroke od 6. leta

Filmska delavnica

Z otroke od 10. leta

Prireja: Pionirski dom; prijave: kultura@pionirski-dom.si

Dvorana E3, vstop prost

ČE, 14. novembra, ob 10. uri

Deset let Art kino mreže Slovenije

Pogled nazaj in načrti za prihodnost

Strokovno srečanje

Prireja: Art kino mreža Slovenije v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije

Dvorana E2, vstop prost

ČE, 14., ob 10. uri in PE, 15. novembra, ob 16. uri

Kratka scena

Scenaristična delavnica za kratki film

Prirejata: EnaBanda in Društva za uveljavljanje kratkega filma Kraken

Dvorana E1, vstop prost

ČE, 14. novembra, ob 16.30

MMC premiera

Marianne & Leonard: Ljubezenske pesmi (Marianne & Leonard: Words of Love; r: Nick Broomfield)

Pogovor po projekciji; neposredni prenos na http://www.rtvslo.si

Linhartova dvorana, udeležba z vstopnico za film

ČE, 14. novembra, ob 17. uri

Ti sam greš

Snemanje filma o Davu Karničarju s fotoaparatom Panasonic GH5s

Prireja: Foto Beseničar

Dvorana E2, brezplačne vstopnice

Mednarodno uspešni filmi s podporo programa Ustvarjalna Evropa MEDIA

Študiji primerov

Prireja: Motovila (Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji)

PE, 15. novembra, ob 11. uri

Lara (2018)

Proces nastajanja filma bosta predstavila scenarist Blaž Kutin in režiser Jan-Ole Gerster; v angleščini.

Sobota, 23. novembra, ob 11. uri

Zgodbe iz kostanjevih gozdov (2019)

Zgodbo o uspehu bo predstavila producentka in soscenaristka filma Marina Gumzi.

Dvorana E1, vstop prost

Od Ponedeljek, 18., do ČE, 21. novembra

First Cut Lab Re-Act 2019

Strokovno srečanje

Prireja: Slovenski filmski center; več informacij: www.firstcutlab.eu

Dvorani E1, E2, zaprto za javnost

Sreda, 20. novembra, ob 16. uri

Kako spodbuditi ustvarjalni in festivalsko-prodajni potencial filma v nastajanju?

Strokovno predavanje

Prireja: Motovila (Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji) V angleščini

Dvorana E1, prijave (do 18. novembra), informacije: http://www.motovila.si

Festivalsko središče

Drugo preddverje, Cankarjev dom

Nakup vstopnic, informacije, branje časopisa Delo, srečevanje s festivalskimi gosti, oddih med projekcijami, poživljanje s kavo, grizljanje jabolk za zdravje in še kaj.

Festivalska prizorišča

Linhartova in Kosovelova dvorana Cankarjevega doma, Kinodvor, Kino Bežigrad, Kino Komuna, Slovenska kinoteka, Maribox, Mestni kino Metropol v Celju in Anton Podbevšek teater Novo mesto

Kinodvor. Meeting point.

Od jutranje kave pred prvo festivalsko projekcijo do dolgih pogovorov po zadnji.

Z nami se med tednom lahko zbujate vsak dan od 8. ure naprej, v soboto, nedeljo in med prazniki pa se Kavarna odpre uro pred prvo projekcijo.

3-urno brezplačno parkiranje

za obiskovalce Kina Bežigrad v parkirni hiši Bežigrajski dvor

Potrditev parkirne kartice pri blagajni kina s priloženo Liffovo vstopnico

Od 13. do 24. novembra od 17. ure do 21.30

Starši na Liffe, otroci na Malo ulico

Varstvo za otroke od 4. do 9. leta vse dni festivala v Družinskem centru Mala ulica (Prečna ulica 7) s priloženo vstopnico po ugodnejši ceni 6 EUR med projekcijo + 60 minut.

Prijave (najpozneje dan pred želenim varstvom) in informacije:

E info@malaulica.si T 01 306 27 00

Letošnja edicija festivala Liffa potekala s podporo programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa – MEDIA

S podporo Ustvarjalne Evrope se lahko odpeljete v Berlin na podelitev evropskih oskarjev! >>>  Do 3. nov. lahko sodelujete v novem spletnem kvizu #EFAquiz. Če pravilno odgovorite na 10 vprašanj o evropski kinematografiji, ste v igri za pot v Berlin. Več na https://ced-slovenia.eu/filmsko-znanje-vas-lahko-odpelje-v-berlin/

Pokrovitelji Festivala

Glavni pokrovitelj: Telekom Slovenije, d.d., Medijska pokrovitelja: Delo, d.o.o., Europlakat in Spletni medijski pokrovitelj: MMC RTV SLO.

No, to je osnova, da ne smete zamuditi 30. Liffa, saj bo ob jubileju kot vedno poln odličnih vsebin za ljubitelje filmske ustvarjalnosti. /Objavo pripravila: Alenka T. Seme/Foto: press Liffe

Leave a Reply