S 1. novembrom navodilo »neukim« bankam za odobravanje posojil s strani Banke Slovenije

Po dnevu mrtvih, 1. novembru 2019, bodo v Sloveniji za žive, začele veljati omejitve, ki jih je sprejela Banka Slovenije, in sicer, da posamezniku po plačilu mesečnega obroka mora ostati najmanj 76 odstotkov minimalne bruto plače, kar bo z novim letom pomenilo najmanj 715 evrov.

Združenje bank Slovenije ob tej odločitvi opozarjata, da naj bi po ocenah, ki so jih pripravili, bilo prizadetih kar približno 70 odstotkov populacije. Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle pa je v bran takšne odločitve v pogovoru za TV Slovenija opozoril, da je zadnja leta opaziti ekscesno kreditiranje “preko zmožnosti”, predvsem na segmentu potrošniških posojil. Ker prebivalstvo nima takšnega plačilnega potenciala, kar je res, saj živimo v državi siromakov, bolje rečeno v državi, kjer so plače mizerne, je morda ta odločitev logična. A ni logično, da  bo prizadetih kar okrog 70 odstotkov populacije.

Ob tem pa Vasletov odgovor, da varuje “državo” pred neugodnimi trendi dokazuje, da guverner Banke Slovenije sliši slabo le na eno uho, da ne govorimo o tem, da mu polovica možganov prav tako ne deluje čisto pravilno.

Zakaj ta trditev? Zato, ker je naš guverner varuh bank, ki jim je malo mar komu in kdaj dajo posojila, ampak le, da si zaračunajo svoje dodatke, čeprav že v osnovi vedo, da bodo dale posojilo ljudem, ki morda istih ne bodo mogli vrniti. In ko najemniki posojil istih res ne morejo vrniti, čeprav jim ga banke vsiljuje z različnimi dobesedno bedastimi promocijskimi pozivi, naj posojilo vzamejo, ker jim ga bodo odobrile takoj, jih te iste banke, ki so jih sanirali davkoplačevalci, mečejo iz stanovanj z izvršbami ter jih nato naprtijo socialnim službam in državi, ki pa seveda ne prav rada poskrbi zanje, če sploh.

Če je gospod Boštjan Vasle tak ekonomski genij, naj predlaga tej neorganizirani vladi (veljalo je tudi za vse prejšnje vlade), da ta prepove delovati podjetjem, ki svojim delavcem, za korektno opravljeno delo ne zagotovijo 1.119 evrov neto plače, kar bi pomenilo in omogočilo, da bi ti kreditojemalci mirno lahko najeli posojila v tujini in ga tudi redno vračali. Seveda pa bi bilo prav, da v tem primeru svoj denar varčujejo pri tujih bankah in ne domačih, ki jih mora guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle s svojimi ukrepi učiti poslovanja.

No, in še navodilo, ne poziv, guvernerju Banke Slovenije Boštjanu Vasletu! V primeru, da se bo po njegovem navodilu bankam pojavil črni trg kreditorjev in tega Banka Slovenije ne bo takoj preprečila, da tisti trenutek odstopi celotna Vasletova ekipa, natančneje vsi tisti, ki so sodelovali pri pripravi tega nelogičnega obrambnega predloga za požrešne in poslovno slabo organizirane banke. To je banke, ki dajejo posojila ljudem, čeprav vnaprej vedo, da nimajo pokritja zanj.

Saj bi dodali še kak stavek glede poziva predsednika vlade Marjana Šarca, ki se je na zaostritev ukrepov na področju kreditiranja odzval z oceno, da “gre za premalo premišljen ukrep, ozko in predvsem računovodsko usmerjen, v škodo ljudi in konec koncev tudi države”. 

Zakaj ne? Zato, ker je vlada kriva, da so plače v Sloveniji globoko pod ravnijo na primer Avstrije in Nemčije, kamor nam beži pri nas došolana delovna sila, in tudi zato, ker omogoča delovanja podjetij, ki svojih delavcev ne plačujejo primerno za korektno opravljeno delo, vsaj 1.119 evrov neto plače, ob tem pa ta ista država klobasa, da ima primanjkljaj delavcev. Logično, če jih uvaža iz držav iz Balkana, ob tem pa nezainteresiranim za delo plačuje “ležarino” s socialnimi transferji. 

Pa še to! V Avstriji je zaposlenih že skoraj 60.000 Slovencev, kar pomeni, da se bo zagotovo našlo delo še za nekaj deset tisoč. Tam namreč nimajo navodila svoje Narodne banke, da morate imeti posojilojemalci 1.119 evrov plače (imajo več), kar bo pogoj, kot pri »neukih« slovenskih bankah, ki potrebujejo navodilo Banke Slovenije, da vam po dnevu mrtvih, 1. novembru 2019, po plačilu mesečnega obroka mora ostati najmanj 76 odstotkov minimalne bruto plače oziroma najmanj 715 evrov.

Namreč v Avstriji pač velja pravilo, kjer banke same vedo, komu bodo odobrile posojilo in komu ne./Pripravil: Janez Temlin/Foto: arhiv LM/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s