Leto okusov z V.V.

Enajst odličnih slovenskih kuharskih mojstrov in ena odlična kuharska mojstrica so na sodoben način interpretirali 48  jedi iz prve slovenske kuharske knjige, Kuharskih bukev izpod peresa Valentina Vodnika.

Zato je poskrbela Celjska Mohorjeva družba, ki je po 220 letih iz naše prehranske dediščine s prej omenjenimi kuharskimi mojstri in mojstrico pripravila kuharsko knjigo, ki nosi naslov Leto okusov z V.V..

Meniji iz znamenitih Vodnikovih Kuharskih bukev so s pomočjo znanja vrhunskih kulinaričnih strokovnjakov in strokovnjakinje prirejeni po meri današnjega časa. In sicer za naša vsakdanja ali praznična kulinarična doživetja.

No, tu ne gre samo za kuharsko knjigo z predstavljenimi in prirejenimi meniji, ampak gre tudi zato, da knjiga imetniku te lično prestavljene knjige predstavi jedi skozi njihove zgodbe.  

Če dodamo, da je avtor knjige dr. Janez Bogataj, slovenski etnolog, univerzitetni profesor in publicist, da je jedi današnjih mojstrov in mojstrice fotografiral Tomo Jeseničnik ter, da je knjigo velikosti 200 mm x 280 mm s 144 stranmi grafično zasnoval in oblikoval Primož Pislak lahko rečemo, da je založnik Celjska Mohorjeva družba Vodnikove kuharske bukve iz leta 1799 priredila tako, da je to več kot le kuharska knjiga.

Je pogled na našo kulturno in kulinarično dediščino in je namenjena širšemu krogu ljudi, ki jim je pomembno, da spoznajo slovenskega razsvetljenca, duhovnika, prevajalca, pesnika in jezikoslovca Valentina Vodnika. Slovenca, ki se je zavedal pomena slovenskega jezika tudi na področju slovenske kulinarične terminologije.

Zakaj so se pri Celjski Mohorjevi družbi odločili za izdajo te res izjemne kulinarične in spominske knjige v čast Valentina Vodnika je povedala urednica Mateja Kvartič Dolinšek. Poglobljen pogled na našo prehransko dediščino pa je predstavil dr. Janez Bogataj, ki je znan po tem, da se poleg zgodovine in metodike etnologije  posveča, kulturni dediščini v sodobnosti, posebej obravnave prehranske kulture, rokodelstva, turizma, šeg in navad, praznikov, promocijskih in protokolarnih daril ter bontona.

Prav je, da dodamo še kuharske mojstre in mojstrico, ki so po Vodnikovih receptih jedi pripravili.

To pa so bili: Luka Košir – Gostišče Grič, Robert Gregorič – Oštarija, Amel Balagić – restavracija Grad Otočec, Leon Pintarič  – Gostilna Rahj, Luka Jezeršek – Dvor Jezeršek, Tomaž Kavčič – Gostilna pri Lojzetu, Uroš Štefelin – Vila Podvin, Jure Tomič – Oštarija Debeluh, Igor Jagodic – Restavracija Strelec, Uroš Fakuč – Dam Boutique Hotel & Restaurant, ANITA POTOČNIK – Gostilna Čubr in Janez Bratovž – Restavracija JB.

Morda velja dodati še “malenkost« da boste ljubitelji odlične kulinarike iz časov Valentina Vodnika, v priredbi kuharskih mojstrov in mojstrice današnjega časa morali za ta lični kulinarični pripomoček z 48 jedmi odšteti 35 evrov.

Seveda pa je to, če želite imeti kuharsko knjigo LETO OKUSOV Z V.V. že čisto vaša odločitev./Objavo pripravila: Alenka T. Seme, fotografije in video posnetki J. Temlin/Vse avtorska last Ljubljanskih novic/


 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s