Ljubljanske Žale ob dnevu mrtvih postale tudi »čevabdžinica«!

To je posnetek, ki dokazuje, kako se v glavnem mestu Slovenije sramoti dan spomina na mrtve ob 1. novembru na ljubljanskih Žalah. Namreč, čeprav je današnji dan, 1. november, predvsem intimen, notranje slovesen praznik, posvečen spominu, na vse tiste, ki so tako ali drugače zaznamovali naše življenje, prvi posnetek, dokazuje nasprotno. Dokazuje sramotenje živih, ki ob prazniku dneva mrtvih tam pokopane obiščejo, a tudi mrtve, ki na tem znamenitem pokopališču počivajo.

Zakaj ta trditev? Zato, ker so zadnja leta ljubljanske Žale ob dnevu mrtvih dobile kioske s ponudbo jedi na žaru, kar nima nič skupnega s tem praznikom. Nasprotno! To je dokaz, da smo Slovenci narod, ki se nam lahko vsili, kar se neetičnim in nemoralnim ljudem zahoče samo, da zaslužijo ta prekleti denar. To, je tudi dokazuje, da se ne spoštujejo naše kulture in tradicije. Ob tem pa se od nas pričakujejo, da mi spoštujemo kulturo in tradicijo tukaj živečih ljudi iz drugega kulturnega prostora.

Jo, in prav da jo! A je dejstvo, kar prikaže zgornji posnetek, da je pristop z namestitvijo prodajnih kioskov za pripravo jedi z žara (v soglasju z MOL) dokaz razlike med našim in kulturološkim pogledom, in sicer tistih, ki jim je malo mar, 1. november, ki je NAŠ, predvsem intimen, notranje slovesen praznik, posvečen spominu na umrle in ne »festival« predstavitve in prodaje jedi na žaru.

Ker pa je, tako kot je, da so ob prazniku dneva mrtvih ljubljanske Žale postale tudi »čevabdžinica«, nam ne preostane nič drugega kot, da vam zaželimo dober tek, ko se boste lotili na pokopališču pripravljenih jedi na žaru (upajmo pa, da so sestavni deli mesa, ki jih tam uporabljajo za pripravo jedi, te higiensko neoporečne).

Ob navedenem pa smo prepričani, če bi na znamenitih ljubljanskih Žalah pokopani vedeli, kaj se dogaja zunaj, da bi se raje odpovedali, da jih obiščete./Pripravil: J. Temlin/Foto in vido posnetki Ljubljanske novice

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s