SLOVENSKEMU KITARISTU IN SKLADATELJU NEJCU KUHARJU PROFESURA ZA KITARO NA DUNAJSKI UNIVERZI – Universität für Musik und darstellende Kunst Wien

Dunaj/Ljubljana 3. noveber  2019 – Dunajska univerza za glasbo in upodabljajočo umetnost (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) je razpisala novo delovno mesto za ‘profesorja kitare, pedagoških študij ter moderne glasbe’. No, bolj pomembno pa je to, da so po obsežni in konkurenčni avdiciji na Dunajski univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost odločili to mesto dodeliti slovenskemu kitaristu in skladatelju Nejcu Kuharju.

Kot nam je sporočil Nejc Kuhar je na tej znameniti univerzi pri naših severnih sosedih začel poučevati konec minulega meseca, natančneje z oktobrom. Slovenska glasbena scena pa s tem ni pridobila le to, da ima sedaj edinega kitarista, ki redno poučuje kitaro na Dunajski univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien), pač pa tudi, da se je na tej eminentni univerzi spet pojavil Slovenec, ki se je tako pridružil že nekaterim ostalim slovenskim glasbenikom, ki so tam delovali (npr. dirigent Uroš Lajovic ter saksofonist Oto Vrhovnik, oba upokojena).

Ob tem velja vedeti, da gre za zahtevno avdicijo izbora za tako zaželeno delovno mesto, saj so pogoji izbora zelo zahtevni. To dokazuje podatek, da se večkrat za kandidate pot izbire konča že pri samem začetku, ko komisija na podlagi poslanih dokumentov iz obširne liste v ožji izbor povabi le peščico kitaristov. Pri ocenjevanju je pomembno tudi več kriterijev, od visokošolskih izkušenj, redne koncertne dejavnosti, poznavanje pedagoškega načrta do same prepoznavnosti kitarista v glasbeni stroki. Povabljene kitariste nato čaka javna avdicija pred občinstvom in komisijo, ki poteka v treh delih. Prvi del je koncertni in zanj kandidati pripravijo svoj lasten program, ki ga izvedejo kot koncert. Sledi učenje treh študentov na različnih ravneh, zatem pa še intervju s komisijo, kjer ima kandidat možnost predstaviti svoj pedagoški koncept in načrte za svoj kitarski razred, hkrati pa se mu zastavi več drugih vprašanj.

Izkušnje z poučevanjem na visokošolski ravni ter doktorat Nejca Kuharja, ki ima za sabo že kar veliko izkušenj s poučevanjem na visokošolski ravni, saj je od leta 2018 učil na Visoki šoli za glasbo Joseph Haydn Konservatorij v Eisenstadtu (Avstrija), kjer je poleg kitare predaval tudi pedagoške predmete ter komorno glasbo. Leta 2016 je bil povabljen kot gostujoči predavatelj na glasbene univerze v Združenih državah Amerike, kot so The Juilliard School, Manhattan School of Music, Curtis Institute of Music, University of New York, itd.

Svojo zagnanost pri izobraževanju ter motiviranju skladateljev pri komponiranju za kitaro izkazuje Nejc Kuhar tudi z doktorskim študijem v Angliji, kjer njegova tema poleg kompozicijskega opusa kitarskih koncertov zajema tudi pisanje strokovnega gradiva za skladatelje. Slednje je tudi privedlo do povabila na ugledno šolo The Juilliard School v New Yorku, kjer bo Nejc v letu 2020 gostujoči profesor.

Kot nam je sporočil Nejc Kuhar mu je delovno mesto na Dunajski univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien), pisano na kožo.

Ob tem dosežku slovenskega kitarista in skladatelja Nejca Kuharja, zdaj profesorja na znameniti Dunajski univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) še sporočilo ljubiteljem, predvsem pa poznavalcem kitare, da smo se z novim profesorjem Kuharjem že dogovorili tudi za poseben razgovor, ki pa ga bomo pripravili še ta mesec, ko ga bomo predstavili tudi z drugih plati obisku na Dunaju.

In kaj še dodati? Srečno, profesor Nejc Kuhar!/Po sporočilu NK prispevek pripravil Janez Temlin/Fotografije avtorska last Andreja Grilca za novinarsko objavo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s