30. Liffe – Za vas smo si ogledali »JEZERO«

Pred začetkom jubilejnega 30. Liffa, ta se bo začel 13. novembra s filmom Tommaso ameriškega režiserja Abela Ferrare in zaključil 24. novembra, smo si še pred uradnim začetkom najbolj odmevnega mednarodnega filmskega festivala ogledali pri nas dva dela slovenske nadaljevanke Jezero.

Gre za prva dela filmske predelave literarne uspešnice Tadeja Goloba, šestdelne nadaljevanke v slogu noir detektivke s skandinavskim pridihom, a trdno umeščene v slovenski prostor. No, šlo bo za šestdelno nadaljevanko z naslovom JEZERO, ki ima v tem trenutku posneta dva dela, nastala pa je v produkciji igranega programa TV Slovenija. Kot smo izvedeli bodo štiri dele dodelali, ko bodo zato na voljo potrebna sredstva. A o tem v prihodnje, ko jih bodo posneli.
Kratka vsebina – Taras Birsa, višji inšpektor za krvne in seksualne delikte, se na poti z novoletne zabave nehote zaplete v preiskavo umora. S težavnim in neobičajno krutim primerom umora mlade ženske se morata Taras in njegova uigrana ekipa na zahtevo nadrejenih lotiti z novo sodelavko. Ob pritiskih javnosti se Taras spopada še z osebnimi težavami: potem ko gre hči edinka študirat v tujino, nastala praznina v družinskem življenju razkrije razpoke v njegovem zakonu. Ali bo novi primer odprl tudi novo poglavje v Tarasovem osebnem življenju?

Mirno lahko zapišemo, da gre za odlično nadaljevanko, ki je vsebinsko, režisersko in tudi igralsko hvalevreden filmski dosežek. Da je tako, se boste obiskovalci 30 Liffa prepričali, in sicer 16. novembra, ki bo ta na sporedu v Linhartovi dvorani CD ali pa naslednji dan, to je 17.novembra v Kino Komuna.

Scenarist in režiser Matjaž Luzar o nadaljevanki pravi: »Slovenskemu občinstvu smo želeli ponuditi krimi dramsko nadaljevanko v domačem jeziku, ki bo sledila trendu evropskih nadaljevank. Roman Jezero Tadeja Goloba je sam po sebi zelo »filmičen«, predstavljen je v idilično pokrajino triglavskega narodnega parka in je poln intigrantnih zapletov in zanimivih likov«. Da! Vse izrečeno lahko potrdimo!

No, in dodajmo še ustvarjalce:

Režija: Klemen Dvornik, Matevž Luzar

Scenarij: Srdjan Koljević, Matevž Luzar, Miha Hočevar, Tadej Golob

Fotografija: Miloš Srdić

Glasba: Davor Herceg

Igrajo: Sebastian Cavazza (Taras), Nika Rozman (Tina), Matej Puc (Osterc), Gregor Čušin (Brajc), Jana Zupančič (Alenka), Gaja Filač (Mojca), Vlado Novak (Cvilak), Matjaž Tribušon (Prelc), Nataša Barbara Gračner (Karin), Branko Šturbej (Drvarič), Igor Samobor (Kristan), Branko Završan (Balažič)

Pa še to! Nadaljevanka je svetovno predpremiero doživela avgusta na Sarajevskem filmskem festivalu. In kot že zapisano in opozorjeno, pa bo slovensko predpremiero imela z dvema epizodama na jubilejnem 30 Liffe. Slovensko televizijsko občinstvo, ki ga v Linhartovi dvorani CD 16. novembra ali 17. novembra v kinu Komuna ne bo, pa si bo nadaljevanko »Jezero« lahko ogledalo v drugi polovici letošnjega decembra./Pripravila: Alenka T. Seme/Vido in foto – vir: Liffe/  

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s