33. prodajna razstava Frankfurt po Frankfurtu odpira svoja vrata ponedeljek, 11. novembra

V ponedeljek, 11. novembra (do 16. 11. 2019), ob 11. uri bodo v ljubljanski knjigarni Konzorcij odprli že 33. prodajno razstavo Frankfurt po Frankfurtu. Na ogled bo skoraj 7000 najboljših tujih knjig preteklega leta z različnih strokovnih področij ter v zadnjem letu nagrajenih leposlovnih del.

Knjigarna Konzorcij pa vabi tudi na spremljevalne dogodke, ki bodo v ospredje postavili oblikovanje, v sodelovanju s Fundacijo Brumen pa bo pripravila tudi izložbo z letošnjimi nagrajenimi deli 9. bienala slovenskega oblikovanja v kategoriji Publikacije.

Na slovesnem odprtju 33. prodajne razstave Frankfurt po Frankfurtu bodo udeležence nagovorile mag. Iva Premerl, direktorica Mladinske knjige Trgovine, Ajda Schmidt, članica uprave Fundacije Brumen, in Renata Zamida, direktorica Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.

Prodajna razstava Frankfurt po Frankfurtu vsakokrat postavi v ospredje knjige s področja družboslovja, naravoslovja, humanistike in umetnosti ter odmevnejša leposlovna dela, ki so zaznamovala preteklo leto. Tokrat bo zastopanih 350 založnikov iz Anglije, ZDA, Italije, Nemčije, Francije, Španije, Rusije, Hrvaške in Srbije, razstavljenih pa bo 7000 del.

Največ razstavljenih priročnikov bo s področja kulinarike, turistike, osebne rasti in duhovnosti, zdravja in športa svetovno znanih založnikov (Lonely Planet, Insight Guides, Marco Polo, Dorling Kindersley, Penguin, Hardi Grant …). Med strokovnimi deli bo največ izpostavljenih knjig vrhunskih mednarodnih strokovnjakov s področja naravoslovja in družboslovja. Zastopane bodo vse največje svetovne založbe (Routledge Taylor & Francis Group, Wiley, Elsevier, Sage, Eurospan, CRC Press…) in založbe najpomembnejših univerz ter inštitutov (Oxford University Press, Cambridge UP, MIT, Yale UP, Harvard UP). Tudi za vse, ki jih zanima umetnost (slikarstvo, oblikovanje, arhitektura, film, fotografija, glasba), bo izbira velika.

Predstavljeni bodo nagrajenci in finalisti najpomembnejših evropskih literarnih nagrad: The Testaments Margaret Atwood ter Girl, Woman, Other Bernardine Evaristo (Booker Prize), Celestial Bodies Jokhe Alharthi (Booker International Prize), The Overstory Richarda Powersa (Pulitzer Prize), An American Marriage Tayari Jones (Woman Prize for Fiction), Tous les hommes n’habitent pas le monde de la même façon Jeana-Paula Duboisa (Prix Goncourt), Dieu, Allah, moi et les autres Salima Bachija (Prix Renaudot), Herkunft Saše Stanišića (Deutscher Buchpreis) … ter drugi leposlovni naslovi, ki so zaznamovali preteklo leto. Med razstavljenimi deli bodo tudi odmevnejši naslovi tega leta, na primer Quichotte Salmana Rushdiejanova zbirka kratkih zgodb in esejev Grand Union Zadie Smithangleški prevod romanaSerotonin Michela Houellebecqanovi roman Machines Like Me Iana McEwana ter Murakamijev Killing Commendatore.

Na razstavi bodo predstavljene tudi novosti s področja jezikoslovja in lingvistike, predvsem nove izdaje priročnikov za učenje tujih jezikov ter slovarjev.

Poleg romanov v angleščini, nemščini, italijanščini, španščini, francoščini, ruščini, hrvaščini in srbščini bodo razstavljena še dela slovenskih avtorjev, ki so v preteklem letu izšla v tujih jezikih, na primer hrvaška prevoda prvenca Ivane Djilas Hiša in večkrat nagrajenega dela Jasmina B. Freliha Na/pol, italijanski prevod s kresnikom nagrajene knjige Belo se pere na devetdeset Bronje Žakeljfrancoski prevod romana In ljubezen tudi Draga Jančarjahrvaškiprevod Kronosove žetve Mojce Kumerdej … 

Knjigarna Konzorcij je letošnji Frankfurt po Frankfurtu nadgradila v sodelovanju s Fundacijo Brumen, ki je na 9. bienalu slovenskega oblikovanja pravkar podelila nagrade. V Konzorcijevi izložbi bodo na ogled tudi nagrajena dela v kategoriji publikacije, oblikovanje pa bo osrednja tema spremljevalnih dogodkov – srečanj z oblikovalci in okrogle mize z naslovom Oblikovanje, dodana vrednost?.

Ponedeljek, 11. 11., ob 17. uri, knjigarna Konzorcij

SREČANJE Z OBLIKOVALKO PETRO JERIČ, ki izdeluje broške.

Torek, 12. 11., ob 17. uri, knjigarna Konzorcij

SREČANJE S KOVAČEM LENARTOM PERKOM, ki izdeluje unikatne nože.

Sreda, 13. 11., ob 17. uri, knjigarna Konzorcij

SREČANJE Z ILUSTRATORKO POLONO PAČNIK, ki nas vedno znova nasmeji s porcelanastimi skodelicami s podobami znanih umetnikov.

Četrtek, 14. 11., ob 18. uri, Pavčkova dvorana (poslovna stavba Mladinske knjige, Slovenska 29; vhod tudi iz knjigarne Konzorcij)

POGOVOR OBLIKOVANJE, DODANA VREDNOST?

V sodelovanju z 9. bienalom slovenskega oblikovanja Brumen bo pogovor z gosti Ajdinom Bašičem, dizajnerjem, ki se osredotoča na oblikovanje knjig in katalogov, Suzano Duhovnik, vodjo oblikovalcev Mladinske knjige, ter Emilom Kozoletom, oblikovalcem in letošnjim nagrajencem Fundacije Brumen, ki ga bo povezovala Bojana Leskovar.

Torej se ve, kje se predstavlja delček znamenitega knjižnega sejma v Frankfurtu.

Zato, ne pozabite! To se bo dogajalo od jutri 11. 11. in vse do 16. 11. 2019, kjer vas čaka navedeno zgoraj. Vse pa v ljubljanski knjigarni Konzorcij, kjer bodo odprli (ob 11. uri odprli) že 33. prodajno razstavo Frankfurt po Frankfurtu./Pripravila: Alenka T. Seme/Fotografiji/LN in press MK

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s