OZS: Ukrep Banke Slovenije škodljiv tudi za gospodarstvo

Ukrep Banke Slovenije razburja tudi slovenske obrtnike in podjetnike ter njihove zaposlene. Po oceni Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) je ukrep neživljenjski in nepremišljen, negativne posledice pa bo kmalu občutilo celotno slovensko gospodarstvo.

»Glede na vse resnejša opozorila o ohlajanju gospodarstva je ukrep Banke Slovenije še toliko bolj nelogičen. Zmanjšana domača potrošnja bo ohlajanje namreč le še pospešila. Treba je vedeti, da so številni majhni obrtniki in podjetniki vezani na domači trg in domačo potrošnjo. Si torej res čim prej želimo novo krizo?« se ob tem sprašuje predsednik OZS Branko Meh.

V OZS ocenjujemo, da bo ukrep prizadel številne zaposlene v gospodarstvu in številne upokojene obrtnike in podjetnike, ki imajo nizke pokojnine. V OZS se obenem sprašujemo, zakaj se BS v imenu potrošnikov odloča o tem, kako in na kakšen način bodo razpolagali s svojim denarjem. Prav tako ne razumemo izjave guvernerja Banke Slovenije Boštjana Vasleta, ki je nedavno dejal, da želijo s tem ukrepom zaščititi ranljive skupine, ki si privoščijo dobrine, ki si jih sicer ne morejo kupiti. Za guvernerja BS je to »lažna iluzija«, ki predstavlja nevarnost zanje in za državo. »Čemu pa so namenjena bančna posojila, če ne temu, da si ljudje kupijo nekaj, česar si sicer ne morejo?« se še sprašuje predsednik Meh.

Bančno luknjo niso povzročili potrošniški, temveč tajkunski krediti, zato je bojazen BS po naši oceni odveč. Ukrep je vsekakor diskriminatoren, zato pričakujemo, da bo Vlada RS primerno odreagirala – ne zgolj z izražanjem svojih stališč v javnosti.

Ukrep BS je po drugi strani pisan na kožo številnim posrednikom, ki bodo posojila z oderuškimi obrestmi ponujali na sivem trgu. Na boljšem pa bodo tudi številni lastniki nepremičnin, ki bodo dajali v najem stanovanja tistim, ki si jih po novem ne bodo mogli kupiti s stanovanjskim posojilom./LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s