Jubilejni 30. Liffe tudi uradno odprt za ljubitelje filmske umetnosti

Danes, 13, novembra, se je po uvodnem pozdravu predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki je častni pokrovitelj jubilejnega 30. Liffa, ta tudi začel. Začetek festivala pa je, kot zmeraj, z nekaj besedami pospremil programski direktor Simon Popek, ki je na oder pred povabljeno občinstvo povabil prvo direktorico festivala Jelko Stergel. Razlog pa je bil, da je prva direktorica festivala Jelka Stergel od generalne direktorica CD Uršule Cetinski prejela priznanje Cankarjevega doma za zasluge pri razvoju in promociji filmske umetnosti, povezane s tem najbolj odmevnim filmskim festivalom pri nas.

Pred zbrane povabljence v Linhartovi dvorani ob današnjem slavnostnem začetku Liffa pa je stopil tudi osrednji gost festivala, in sicer ameriški režiser Abel Ferrara, katerega film Tommaso si je zbrano občinstvo na odprtju festivala ogledalo.

Prireditev ob uradnem odprtju 30. Liffa pa je zanimivo povezoval dramski igralec Matej Puc, za glasbo pa je topot poskrbel duo Silence. Tako je bilo na otvoritvi jubilejnega 30. Liffa.

Zdaj ste pa na vrsti vi, spoštovani ljubitelji filmske umetnosti, ki si boste v prihodnjih dneh, vse tja do 24. novembra, ko bo padla zaključna klapa jubilejnega 30. Liffa, lahko ogledali nekaj od 96 celovečercev ali 25 kratkih filmov.

Že zdaj pa lahko dodamo, da bodo poznavalci in ljubitelji filmske umetnosti na 30. Liffu jutri, 14. novembra, lahko sodelovali na večeru z Abelom Ferraro, in sicer po projekciji njegovega filma Tommaso, in sicer z začetkom ob 20.30 v Kosovelovi dvorani. Kot so sporočili organizatorji bo režiser Abel Ferrara na masterclassu, ki ga bosta povezovala Patricija Maličev in Simon Popek, zaupal svoje poglede, razmišljanja in ustvarjalne izkušnje.

Abel Ferrara se je rodil leta 1951 v Bronxu, ZDA. Amaterske filme je na 8-milimetrsko kamero snemal že kot najstnik. Njegovo portretiranje nasilne plati New Yorka se je nadaljevalo v prvih celovečernih filmih, kot sta The Driller Killer in Ms. 45. Z leti si je prislužil status kultnega ustvarjalca, ki so mu na poklicni poti redno pomagali uveljavljeni igralci, kot so Christopher Walken, Harvey Keitel in v zadnjem času Willem Dafoe.

Filmografija (izbor)

1979 The Driller Killer

1981 Ms. 45

1984 Fear City (New York, mesto strahu)

1987 China Girl (Dekle iz Kitajske četrti)

1990 King of New York (Kralj New Yorka)

1992 Bad Lieutenant (Pokvarjeni poročnik)

1993 Body Snatchers (Tatovi teles)

1995 The Addiction (Odvisnost)

2001 ‘R Xmas (Krvavi božič)

2005 Mary (Marija)

2014 Welcome To New York (Dobrodošli v New Yorku)

2014 Pasolini

2019 Tommaso

Zdaj veste«, jubilejni 30. Liffe je uradno odprt! Več o jubilejnem 30. Liffu pa najdete na uradni spletni strani, kjer je predstavljeno vse, kar morate vedeti, če ga boste obiskali./Pripravila: Alenka T. Seme/Foto: Liffe in Wikipedia   

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s