Slovenija edina država, ki naj bi imela državljanko druge države za ministrico

Potem, ko se je Alenka Bratušek morala odpovedati ministru za kohezijo Marku Bandelliju, ki je klobasal neumnosti in po vaško grozil s svojim položajem, je Bratuškova postavila na ta položaj  Iztoka Puriča.

Zanimivo je, da je znamenita poslanka SAB Maša Kociper ob njegovem imenovanju dala vedeti, da Purič ni strokovnjak za kohezijo in razvoj. No, mi dodajamo, da tudi za drugo področje ne, a tako je v Sloveniji. Znano je namreč, da je Bratuškova Iztoka Puriča, ki je njen stari znanec, predlagala najprej za kranjskega župana, kjer je pogorel na celi črti.

Zato pa je postal minister, a ne za dolgo. Iztok Purič je konec septembra namreč odstopil s položaja ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Odstopil pa naj bi zaradi »osebnih razlogov«. A kot se ve, je pri nas tako vedno, ko neki politik ugotovi, da stvari ne obvlada dovolj.

Purič je na ministrski stolček za razvoj in evropsko kohezijsko politiko sedel 19. decembra lani, ko je nasledil prej omenjenega Bandellija. Tistega člana stranke Alenke Bratušek, ki je jokajoč novinarjem pojasnjeval, kako bo njegov odstop prizadel njegovo družino in otroke. Iztok Purič res ni jokal, a se ve, da zato tudi ni imel razloga. In sicer je bil ta položaj, kot se je pokazalo zanj pretrd oreh, ali drugače rečeno, da položaja ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pač ni obvladal.

Ker Alenka Bratušek, kot kaže nima kadrovskega potenciala, se je po nenadnem Puričevem odstopu ozrla na ono stran Alp. In kaj je tam iskala? Poiskala je koroško Slovenko, Angeliko Mlinar, in se odločila, da njo predlaga na izpraznjeno ministrsko mesto, ki pripada njeni stranki. A težava je ta, da je Angelika Mlinar res Slovenka, a poseduje le avstrijski potni list. Velja dodati, da je to tista Angelika Mlinar, ki je na listi stranke SAB letos kandidirala tudi za evropsko poslanko, vendar pa ni bila izvoljena v Evropski parlament.

V zvezi z njenim morebitnim imenovanjem za ministrico iz kvote SAB so se zdaj pojavile kritike glede njenega slovenskega državljanstva, saj ga Mlinarjeva nima. Namreč, znano je, da v Avstriji praviloma ni mogoče imeti dvojnega državljanstva.  Zato ni jasno, kako bo Alenka Bratušek »zmutila« in dosegla, da bi Mlinarjevi slovensko državljanstvo poklonili. Namreč, težko je drugače zapisati sistem pridobitve državljanstva za Mlinarjevo, če vemo, da je za pridobitev državljanstva, tudi v Sloveniji, kjer se da marsikaj »urediti« po domače, le potrebno izpolniti vsaj nekaj pogojev.

Dodatno razburjenje pa je povzročil še pravnik Rajko Pirnat, ki je za Dnevnik dejal, da omejitve, da minister ne more biti nekdo, ki nima slovenskega državljanstva, v zakonu ali ustavi ni.

Če to drži, kar pravi »znameniti« pravnik dr. Pirnat, torej pomeni, da je najbolje, če Slovenija uvozi ljudi iz drugih držav in to brez državljanstva, ki bodo vodili to državo, saj sedanja ekipa, ki jo vodi kljub slovenskemu državljanstvu stvari ne obvlada.

Je pa res, da smo v Sloveniji podelili marsikomu državljanstvo, celo takim, ki so se ga nato, ko ga niso potrebovali več, sramovali, da so ga sploh imeli. Celo več! Nekateri kljub temu, celo prejemajo pokojno naše države./Pripravil: Janez Temlin

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s