Tako je, če si trgovec naftnih derivatov in imaš konkurenco

Potem ko so se nadzorniki Petrola pod vodstvom Nade Drobne Popovič s Tomažem Berločnikom in dvema članoma uprave Petrola, konec minulega meseca, dogovorili o sporazumni prekinitvi delovnega razmerja, je vsa Sloveniji poskočila, rekoč, da se dela škodo uspešnemu podjetju, ki je vrhunsko gospodarilo z odstavljeno upravo.

O tem, kako in zakaj so upravo Petrola razrešili, saj še vlada ne ve zakaj, ne bi razpredali, a vam bomo pokazili na tem banalnem primeru, kako se na pravem konkurenčnem trgu moraš prilagajati, da si res uspešen.  

To želimo pokazati z dvema fotografijama. In sicer zgornjo, ki kaže bencinsko črpalko na Dunaju, ki smo jo posneli v neposredni bližini zabaviščnega parka Prater na Dunaju in prikazuje elektronsko tablo s cenami naftnih derivatov, za danes, 21. novembra 2019, ob 12.05 uri  

Na spodnji fotografiji pa prikazujemo to isto tablo, na tej isti črpalki, tri ure pozneje.

In kaj smo vam s tem pokazali? To, da so na isti črpalki naftne derivate prodajali, danes, 21. novembra 2019, ob 12:05 uri, in sicer dizelsko gorivo po ceni 1,269 evra, ter po super po 1,279, ter nato, se razume prav tako danes, 21. novembra 2019, in sicer ob 15:02, ko smo zapuščali zabaviščni park Prater. No, ko smo posneli to isto črpalko, je na tabli s cenami pisalo, da je cena za dizelsko gorivo 1,229 in super 1,239.

No, zdaj pa k v uvodu zapisanem. Lahko je biti uspešen, če veš, da boš od 19. 11. 2019 do 2. 12. 2019 (enak princip definiranja cen je veljal tudi za prejšnja obdobja, ko je Petrolu vladala trojka z Berločnikom na čelu) zagotovo kasiral določeno ceno (od 19. 11. 2019 do 2. 12. 2019), in sicer za to obdobje dizelsko gorivo 1,258 evrov in neosvinčen 95 oktanski bencin 1,293 evra. Seveda pa je cena višja, in to brez prilagajanj, za opredeljeno obdobje, na slovenskih avtocestah.

Če pa si ob tem še monopolisti je tako ravnanje logično. To dokazuje tudi podatek, ki je zapisan spletni strani Petrola, in sicer, da je njegova osrednja poslovna dejavnost trgovanje z naftnimi derivati, plinom in ostalimi energenti, kjer ustvarja več kot 80 odstotkov vseh prihodkov od prodaje, na slovenskem trgu pa dosega tudi vodilni tržni delež, ni treba veliko dodajati.

Torej se ve, zakaj je Petrol lahko tako uspešen, saj praktično obvladuje slovenski trg in se mu ni treba bati konkurence kot črpalkarjem v Avstriji (v tem primeru ta na Dunaju), ki se morajo truditi za vsakega kupca.

No, in zakaj cena v Avstriji pade, kot kažeta naša posnetka? Morda zato, ker se začenja po 15:00 uri promet povečevati, kar pomeni, da je zniževanje cene prilagojena morebitnim kupcem, ki naj bi prav zaradi tega zavili na njihovo črpalko.

Pa še to! Velja dodati, da so cene na nekaterih mestnih črpalkah na Dunaju še nižje od teh.

Velja tudi omeniti, da se po avstrijski uredbi o cenah goriv, podražitve ali pocenitve, smejo izvajati takoj ob 12. uri, se razume dnevno. No, tu najdete podatke za Avstrijo, kako »prilagajajo cene«.

Upajmo, da je zdaj jasno, zakaj je lahko biti slovenski naftni trgovec, posebej še, če si Petrol./Pripravil: Fotografiji: Ljubljanske novice

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s