O 6,5 evra miloščine za upokojence in neukih poslancih

DZ Republike Slovenije

Prav je, da začnemo z dejstvi! Kot piše v mesečnem statističnem pregledu Zpiza, je bila lani meseca decembra 2018 najvišja izplačana pokojnina, in sicer 2767 evrov (seveda ta podatek ne upošteva »izbrancev«, katerih pokojnine niso javne). Najnižja (po 39. členu ZPIZ-2) pa je v navedenem obdobju znašala, ne boste verjeli, 281 evrov.

Pokojninske osnove so bile odvisne od tega, na katerem zakonu temeljijo, ZPIZ-2 ali ZPIZ-1. Najnižja pokojnina po ZPIZ-1 je znašala 615 evrov, po ZPIZ-2 pa 839, medtem ko sta bili najvišji osnovi 2458 oziroma 3357 evrov.

Starostna pokojnina, odmerjena od najnižje pokojninske osnove (ZPIZ-2) moški, in sicer za 40 let pokojninske dobe je znašala 480,60 evra in ženske računano prav tako za 40 let pokojninske dobe 533,07 starostne pokojnine. Starostna pokojnina, odmerjena od najvišje pokojninske osnove (ZPIZ-2) moški (40 let pokojninske dobe) je znašala 1.922,41 in za ženske (40 let pokojninske dobe) 2.132,28 evrov.

Povprečna starostna neto pokojnina je lani decembra leta 2018 znašala 640 evrov za moške 647 in za ženske 634 evrov.

In še to, kar je zelo pomembno! To pa je, da je v prvih enajstih mesecih leta 2018 razmerje pokojnine in plače pri starostni pokojnini doseglo 58,8 odstotka, pred desetimi leti (leta 2008) pa je bilo to razmerje 67,1 odstotka.

Glede na včerajšnjo, 21. novembra, odločitev DZ (po izsiljevanju stranke SAB), ki je sprejel interventni zakon, ki omejuje stroške za plače v javnem sektorju, prinaša pa tudi izredno uskladitev pokojnin, ki bo enaka za vse upokojence, in sicer 6,5 evra. Seveda to velja za leto 2020, in sicer naj bi se to ugotavljalo in izvedlo decembra 2020, in to še ob pogoju, da bo gospodarska rast višja za 2,5 odstotka.

Ura

Zato je res skrajni čas (podatki Zpiza iz konec leta 2018, da je bilo povprečno 617.299 uživalcev pokojnine – TO JE TUDI TOLIKO VOLILNIH GLASOV), da se tem nedonošenim politikom jasno da vedeti, da gre za minulo delo državljanov, ki so z rednimi plačanimi prispevki polnili blagajni Zpiz in tudi, da se pokojnine ne delijo na osnovi odločitve nepoznavalcev pokojninskega sistema, predvsem pa zahtevah politikantov stranke SAB, ki so vztrajali pri tej, zagotovo nezakoniti rešitvi.  

Ob tem velja vedeti še to, da je bil na Zpizu zbrani denar, denar državljanov (se razume tistih, ki so redno plačevali prispevke za svoje pokojnine), ki naj bi ga ta upravljal za pokojnine, a ne, kot se je zgodilo, da, so doslej vsi vladajoči politiki, dovoli, pokrasti istega različnim omrežjem, in sicer zato, ker so bili nesposobni, voditi to državo. Zdaj pa morajo pokojninsko blagajno v dobršnem delu polniti iz proračuna.

In še ena anomalija! Na spletni strani ZPIZ namreč piše: »Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) je edini nosilec in izvajalec sistema obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja na podlagi medgeneracijske solidarnosti v Republiki Sloveniji«. A ne piše, da je to socialni zavod. Torej, če je tako, je treba jasno opredeliti razliko med zavodom kot institucijo za pokojninsko dejavnost in institucijo za socialne transferje, kar pa politiki, kaj še poslanici tega sklica DZ, sploh ne razumejo. Celo več lahko bi mirno zapisali, da jih večina stvari sploh ne pozna (kar je prijazna beseda, za njihovo neznanje).

Da se razumemo, kar pa ne pomeni, da ni naloga države, da je treba skrbeti za državljane tudi s socialnimi pristopi in podporami.

A to ne piše v pravilih o delovanju Zpiza, ampak piše v Ustavi Republike Sloveniji, in sicer piše tako:

1. člen – Slovenija je demokratična republika.

2. člen – Slovenija je pravna in socialna država.

3. člen – Slovenija je država vseh svojih državljank in državljanov, ki temelji na trajni in neodtujljivi pravici slovenskega naroda do samoodločbe. V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami, po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno.

Upamo, da je zdaj jasno, da je včeraj, 21. novembra, sprejeta miloščina za upokojence v višini 6.5 evra (ni pomembno, da naj bi dobili vsi enako, čeprav je to zagotovo protizakonito) žalitev, ob tem pa še ob pogoju, če bo neorganizirani državi uspelo postati organizirana in bo zato dosežena 2,5 odsotna gospodarska rast v leto 2020.

Namreč taka odločitev jasno kaže, da večina poslancev ne pozna ustave, kaj šele pravil delovanja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ). Gospodarstvo, kjer se vse mora vse zgoditi, da se sanje politikov uresničijo, da ostanejo na oblasti, pa je zanje tako in tako španska vas.

To je naš pogled o včeraj, 21. novembra, določeni (z zakonom) 6,5 evra miloščine za upokojence in neukih poslancih. Rekli boste, kaj pa vlada? Škoda besed!/Pripravil: Janez Temlin/Fotografije: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s