Bosanski portal Klix.ba s povzetkom dela članka Večera trdi, da slovenske nevladne organizacije zahtevajo, da se omogoči prestop schengenske meje tisočim beguncem iz BiH v Slovenijo

Ljubljana, 23. 11. 2019 – Bosanski portal Klix.ba je včeraj z velikim pompom povzel del novice Večera o migrantih v BiH in jo naslovil za naslovom »Od Slovenije se zahteva, da omogoči vstop tisočim migrantom, zadržanim (no oni naš prevod besede “zadržanih” imenujejo kar “zaprtih”) v BiH«. 

V svojem članku, povzetem po delu članka slovenskega Večera,  zapišejo, da slovenska združenja (pri tem navajajo, da so to: Miha Blažič, znan tudi kot slovenski raper N’toko in tisti, ki je pomagal beguncu Ahmadu Shamiehu, da je lahko ostal v Sloveniji, ter nevladne organizacije, in sicer InfoKolpa, Slovenska filantropija in Ambasada Rog) predlagajo slovenski vladi, da ta omogoči prost prestop migrantom iz BiH, saj dosedanje ravnanje Slovenije in EU, ker to ne dovolita, ustvarja humanitarno krizo s politični posledicami v BiH.

Ob tem Klix.ba še omeni (povzame) del izjave Mihe Blažiča, ki jo je ta dal za Večeru, in sicer, da bo zadrževanje migrantov v BiH povzročalo tudi politične posledice v regiji. Zato naj bi se, kot meni Blažič, moralo stradanje ilegalnih migrantov preprečiti, in sicer tako, da se jim omogoči prost vstop v zahodno Evropo preko Slovenije, ob tem pa, da vse članice EU nato solidarno prevzamejo del migrantov.

Kot še zapiše Klix.ba, v svojem povzetku dela celotne objave Večera (namreč ves čas se sklicuje nanj), da sedanjo humanitarno krizo v BiH v tamkajšnjih begunskih taboriščih povzroča množično vračanje migrantov iz Slovenije v Hrvaško in nato nazaj v BiH, kar povzame tudi hrvaška nacionalna tiskovna agencija Hina.  

Klix.ba v svoji objavi doda še odgovor Cerarjevega zunanjega ministrstva iniciativi (Blažiču in InfoKolpa, Slovenski filantropiji ter Ambasadi Rog), da ilegalni migranti v BiH niso v njihovi domeni ampak v pristojnosti Poklukarjeveva notranjega ministra.

A kot povzame (po delu članka Večera) Klix.ba, pogled pobudnikov, da je za stanje kriv prav Cerar, in sicer še iz časov, ko je bil predsednik vlade. Namreč po njihovem je kriv zato, ker je leta 2016 na mejo s Hrvaško dal postaviti ograjo.

V zaključku članka Klix.ba omeni še slovenskega notranjega ministra Boštjana Pokljukarja, ki naj bi bil tisti, ki je na evropski ravni nasprotoval ureditvi te migrantske problematike. Ob tem pa Klix.ba doda pogled t. i. slovenskih nevladnih organizacij (Blažiča in InfoKolpa, Slovenske filantropije ter Ambasade Rog), da je Pokljukar ves čas zavračal večjo solidarnost in humanost do migrantov.

Zakaj smo povzeli članek po Klix.ba? Zato, ker ta del objave slovenskega časopisa Večer (aktivna povezava na avtorski članek) bosanski Klix.ba »prilagodi« potrebam svoje javnosti, na eni strani, na drugi pa iz iniciative Blažiča, InfoKolpe, Slovenske filantropije ter Ambasade Rog naredi pomembno združenje, ki rešuje problem migrantov v BiH. 

In zdaj naš dodatek k članku Klix.ba, ki je nastal iz dela Večerovega objavljenega članka (22. 11.2019 ).  Glede eksodusa migrantov v BiH je kriva tudi organiziranost te države težava, saj nima ustrezne politike, kako se lotiti tega vprašanja. Ob tem pa je znano, da ima ta država še veliko svojih notranjih težav predvsem zaradi samopašne bošnjaške in srbske politike, ki ne omogoča resno organiziranost države BiH, kot celote.

Ob tem pa je res tudi to, da je stanje migrantov v BiH ni povezano samo s Slovenijo in Hrvaško, ampak tudi z EU, natančneje Nemčije, ki je prva “zavozila” stvari glede migrantov. 

Članka Klix.ba, iz dela članka Večera, ne bomo komentirali v tistem delu kjer so objavljeni pogledi njihovi bralcev. Namreč, ti so praviloma žaljivi na račun Slovenije in Slovencev, čeprav se ve, da si veliko prebivalcev, tudi iz tega dela Bosne služi kruh v Sloveniji. Pa tudi tega ne, da so pri Klix.ba pri pripravi svoje objave »pozabili« objaviti celoten članek Večera, ne pa, da so iz dela članka pri Klix.ba za svoje bralce poudarjali le pobude in poglede Blažiča, InfoKolpe, Slovenske filantropije ter Ambasade Rog, ki pa žal niso osnova za celovit pogled o stanju migrantov v Sloveniji in EU. 

No, poudarili pa bomo to, da je to princip balkanskega komuniciranja z javnostmi, kjer ni v korist ne migrantom, kaj šele ustreznemu novinarskemu pristopu, če (prepisuješ) le dele članka časopisa iz druge države in poudarjaš le poglede posameznikov in t. i. »pomembne« nevladne organizacije te države (v tem primeru Slovenije). /Pripravil Janez Temlin/Fotografije; arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s