Na jubilejnem 30. Liffu znani vsi nagrajenci

Ljubljana, 23. november 2019 – Po dvanajstih dneh, če štejemo še jutrišnji dan, ko se bo na jubilejnem 30. Liffu zavrtelo  še nekaj zanimivih filmov in zmagovalce, lahko ob današnji zaključni svečani prireditvi, 23. novembra, ta se je kot vedno odvijala v Linhartovi dvorani CD,  objavimo, da so na jubilejnem 30. Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu znani vsi nagrajenci. Kdo so letošnji nagrajenci, si boste ogledali v nadaljevanju. Mi pa lahko zapišemo, da je bil letošnji jubilejni 30. Liffe uspešen v vseh pogledih. Prav vse je teklo brez vidnih napak, kar je potrdilo tudi kar 46 tisoč obiskovalcev, da ne govorimo o obisku kar 50 gostov, ki so svojo prisotnostjo počastili najelitnejšo filmsko prireditev pri nas. Seveda pa moramo omeniti tudi to, da so organizatorji dočakali in pričakali milijontega obiskovalca Liffovih filmov v 30 letih festivala. To pa je žiga Roš, ki je od glavnega pokrovitelja Telekoma Slovenije, d.d. prejel posebno nagrado.

Nagrado bi zaslužili tudi prireditelji s direktorjem festivala Simonom Popkom na čelu, ki je tudi tokrat s sodelavci naredil pravi korak, da bo Liffe še naprej živel »življenje« našega naj festivala.

No, in zdaj k dobitnikom nagrad po kategorijah:

Vodomec

Nagrada režiserju najboljšega filma iz sklopa Perspektive po izbiri mednarodne žirije, ki jo podeljuje glavni pokrovitelj festivala Telekom Slovenije, d.d.

Mednarodna žirija: Alexander Horwath, Labina Mitevska, Sonja Prosenc

Žirija je glavno festivalsko nagrado vodomec soglasno dodelila filmu:

Prekla / Beanpole

Režija: Kantemir Balagov

Obrazložitev: Film občinstvu živo približa zgodovinsko obdobje, leningrajsko zimo 1945/46, ob hkratnem popolnem obvladovanju sodobnega filmskega jezika. Tako filmska tematika, liki, prefinjena psihologija kot tudi pripovedne in vizualne strategije učinkovito nagovarjajo sodobno občinstvo.

Vodomec – posebna omemba 1

Angelo / Angelo

Režija: Markus Schleinzer

Obrazložitev: Film oblikuje biografijo zgodovinske osebe ter se ob tem učinkovito izogiba konvencionalnim pristopom k žanru skozi edinstveno in drzno režijsko videnje dobe razsvetljenstva.

Vodomec – posebna omemba 2

Lara / Lara

Režija: Jan Ole Gerster

Obrazložitev: Scenarist Blaž Kutin skozi precizen scenarij konstruira in analizira antipatično junakinjo, ji ostane zvest, hkrati pa gledalca na koncu pripelje do točke, na kateri je sposoben junakinjo videti z drugačnimi očmi.

Nagrada za najboljši kratki film

Žirija: Ivan Bakrač, Andraž Jerič, Marina Kožul

Lani, ko je vlak šel mimo / Last year When the Train Passed By

Režija: Pang-Chuan Huang

Obrazložitev: S fotografiranjem hiš ob železniški progi in obiskovanjem njihovih prebivalcev leto zatem nam avtor predstavi sentimentalno potovanje v spomin. To poetično dokumentaristično raziskovanje, nastalo iz potovalne radovednosti, je nostalgičen prispevek k ustavljanju časa, ki ga omogoča uporaba fotografskega aparata. Za medijsko dojemljiv prikaz delca življenja na tajvanskem podeželju nagrado podeljujemo filmu Lani, ko je vlak šel mimo avtorja Pang-Chuan Huanga.

Kratki film – posebna omemba

Božično darilo / The Cristmas Gift

Režija: Bogdan Muresanu

Obrazložitev: Močan strah pred vladajočim režimom poznajo le tisti, ki so ga izkusili. Z uporabo otroške naivnosti kot prizme razumevanja pomembnega zgodovinskega dogajanja avtor skozi precizne dialoge in duhovitost ter prepričljivo igro uspešno prenaša ta strah na kar najširše občinstvo. Posebno priznanje žirije podeljujemo filmu Božično darilo režiserja Bogdana Muresanuja.

Nagrada FIPRESCI

Nagrado podeljuje mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev.

Mednarodna žirija: Bernard Besserglik, Francija; Dina Pokrajac, Hrvaška; Sanja Struna, Slovenija

Monos / Monos

Režija: Alejandro Landes

Obrazložitev: Z odsevanjem Gospodarja muh Williama Goldinga ter utrinki, ki spominjajo na filma Apokalipsa zdaj in Aguirre, srd božji, preneseniv sodobni kontekst gverilskega bojevanja v Kolumbiji, film fantastično upodobi padec v norost in strašljiv vpogled v vojne grozote, v kombinaciji z izjemno igralsko zasedbo in vrtoglavo, na trenutke nadrealistično fotografijo. Težko ga je umestiti; je nepredvidljiv, neobrzdan, popolnoma izviren in nekoliko nor: Monos režiserja Alejandra Landesa je žirijo FIPRESCI v celoti prepričal, da si resnično zasluži nagrado Mednarodnega združenja filmskih kritikov.

Zmaj – nagrada občinstva

Občinstvo je z glasovanjem izbiralo svojega favorita, ki prejme nagrado zmaj.

Med 23 filmi je najvišjo povprečno oceno, 4,64, prejel film

Vsak dan je dober dan / Every Day a Good Day

Režija: Tatsushi Ohmori

Nagrada žirije Art kino mreže Slovenije

Žirija: dr. Anja Bajda, Tim Božič in Staš Stermecki

Ema / Ema

Režija: Pablo Larrain

Obrazložitev: Žirija je film prepoznala kot izdelek z močnim avtorskim podpisom, estetsko dovršen in svojstven, vizualno in čutno bogat, marsikdaj vsebinsko in estetsko drzen, teatralen in nazadnje celostno prepričljiv.

Film Ema odlikujejo vizualno bogati prizori, dogajanje pulzira v ritmu glasbe Nicolasa Jaara, skozi gibe glavne protagnistke Eme in v utripu razvoja njenega notranjega sveta.

Kot veliko odliko žirija prepoznava tudi igro Mariane Di Girolamo, ki upodobi Emo, ter vsebinsko zaokrožen, celovit scenarij Guillerma Calderóna in Alejandra Morena, ki kljub razvoju osrednje teme odpira prostor duhovitosti in nepričakovanim preobratom, kombinacija vsega pa je ekstatično filmsko popotovanje, ki ga nadvse priporočamo v ogled.

Nagrada mladinske žirije Kinotrip

Žirija: Uma Hajsinger, Iva Katušin, Nika Oblak, Eva Palčič, Nina Škerlep

Medtem ko vas ni bilo / Sorry We Missed You

Režija: Ken Loach

Obrazložitev: Kinotripovo nagrado mladinske žirije podeljujemo filmu, ki nas je pretresel s svojo socialno občutljivostjo in močno družbenokritično noto ter se nas dotaknil s svojo človečnostjo. Film govori o problemih, s katerimi se soočajo številne družine danes in kar nas, mlade, na trgu dela čaka jutri, če kolesja izkoriščanja ne bomo ustavili. Nagrado tako prejemefilm z močnim neposrednim sporočilom, ki mu je treba prisluhniti – to je film Medtem ko vas ni bilo.

Liffe v številkah in z dodatkim, ki so osnova, da je uspel

Na Liffu je bilo na ogled 96 celovečernih in 25 kratkih filmov iz 54 držav: Albanija, Argentina, Armenija, Avstralija, Avstrija, Azerbajdžan, Belgija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Brazilija, Čile, Danska, Estonija, Etiopija, Finska, Francija, Grčija, Gvatemala, Hrvaška, Indija, Islandija, Italija, Izrael, Japonska, Južna Koreja, Kanada, Kazahstan, Kitajska, Kolumbija, Kosovo, Kuba, Latvija, Luksemburg, Madžarska, Mehika, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Palestina, Poljska, Portugalska, Romunija, Rusija, Severna Makedonija, Slovenija, Sovjetska zveza, Srbija, Španija, Švedska, Švica, Tajvan, Urugvaj, Velika Britanija, ZDA.

Prikazani so bili na 282 projekcijah, od tega 20 v Mariboru, 5 v Celju in 5 v Novem mestu. 53 projekcij je bilo razprodanih, izdanih je bilo več kot 46.000 vstopnic.

Obisk na 30. Liffu – Festival je obiskalo 50 gostov, filmskih ustvarjalcev in članov žirij, iz držav: Avstrija, Brazilija, Črna gora, Danska, Francija, Hrvaška, Severna Makedonija, Mehika, Nemčija, Poljska, Romunija, Slovenija, Kuba, Srbija, ZDA, Italija, Madžarska, Bolgarija, Tajvan. Po projekcijah filmov je bilo 34 pogovorov s filmskimi ustvarjalci.

In še zanimivost! Med Liffom so obiskovalci v festivalskem središču Cankarjevega doma pojedli tono jabolk.

Tudi brez njih Liffa ne vi bilo: Glavni pokrovitelj: Telekom Slovenije, d.d., Medijska pokrovitelja: Delo, d.o.o., Europlakat, Spletni medijski pokrovitelj: MMC RTV SLO in s podporo programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa – MEDIA

In še o projekcijah zmagovalnih filmov 30. Liffa

Ponedeljek, 25. novembra, ob 18. in 20. uri – Projekciji zmagovalnih filmov 30. LIFFa v Kosovelovi dvorani CD/Pripravila: Alenka T. Seme

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s