Najstarejša knjižna prireditev pri nas v torek začenja svojo 35. izvedbo

Slovenski knjižni sejem, največja in najstarejša knjižna prireditev pri nas, letos beleži že svojo 35. izvedbo, začel se bo ta torek, 26. novembra, in sicer na »stari« lokaciji v ljubljanskem Cankarjevem domu, kje se bo v šestih dneh zgodilo kar 300 dogodkov. Matematiki bi rekli 50 na dan.

Častna gostja letošnjega Slovenskega knjižnega sejma bo Evropa. Na sejmu, se bodo v ta namen med drugim predstavili irski avtor Jack Harte, madžarski grafični umetnik, ilustrator in pisatelj Róbert Farkas, v Murski Soboti rojena pisateljica, ki piše kratke zgodbe, romane in pesmi v nemškem in slovenskem jeziku Anna Marwan, francoska pisateljica, avtorica več kritiško pohvaljenih gledaliških iger, kratkih zgodb in romanov Véronique Olmi ter španski pesnik, pisatelj in prevajalec José Morella.

Na razstavnem prostoru Evropa v fokusu bodo gostje lahko pridobili informacije o projektu Evropske komisije »EUandME, si ogledali kratke filme, se s predstavniki evropskih kulturnih inštitutov ter veleposlaništev pogovarjali o evropski literaturi in zapisali svoje misli o Evropi.

Na voljo bodo tudi aktualna dela iz različnih evropskih držav. Na razstavnem prostoru Evrope v fokusu si bodo obiskovalci lahko ogledali kratka filma EUandME “Ključ” v režiji Valérie Müller in Angelina Preljocaja ter “The Shape” belgijskega režiserja Jaca Van Dormaela.

Mesto gost: Murska Sobota – Letos praznujemo 100-letnico priključitve Prekmurja matični domovini. Tudi zato bo mesto gost Murska Sobota, ki bo na sejem prinesla “čarobnost s prekmurskih ravnic že na samo odprtje, z nepogrešljivim Vladom Kreslinom”.

 

Pisateljski oder – Pisateljski oder Društva slovenskih pisateljev bo letos deloval pod motom verza Ferija Lainščka Šepečeva v veter. V poklon Prekmurju bodo vsak dan točno opoldne prekmurski pisatelji Feri Lainšček, Štefan Kardoš, Vlado Žabot, Dušan Šarotar in pisateljica Suzana Tratnik povedali, s čim se trenutno ukvarjajo. 

Knjiga leta – Na sejmu bodo tradicionalno razglasili knjigo leta, in sicer na zaključni dan sejma, 1. decembra, ob 12. uri v Debatni kavarni.

Nominiranke za knjigo leta 2019 pa so: Agata Tomažič, Tamara Langus, Teja Kleč: Blodnik po Istri: Ne sprašujte za pot

Greta Osredkar, ilustracije Matej Lavrenčič: 12 korakov za okolje: za velike spremembe z malimi dejanji

Eva Mahkovic: Na tak dan najbolj trpi mastercard

Aleš Šteger in Igor Saksida (izbrala in uredila): PESEM SEM – Razumljive pesmi za nerazumljive čase

Eva Mahkovic & Eva Mlinar: Vinjete straholjubca

Najboljši literarni prvenec

Ime nagrajenca ali nagrajenke bo znano na podelitvi nagrade v sredo, 27. novembra, ob 19. uri na Pisateljskem odru 35. Slovenskega knjižnega sejma.

Nominiranci in nominiranki za najboljši literarni prvenec so: Jakob J. Kenda: Apalaška pot: 3500 kilometrov hribov in Amerike; Alenka Koželj: Lovilci sanj; Franjo H. Naji: Križišče; Feliks Plohl: Vsi moji grehi; Zarja Vršič: Kozjeglavka

 

In še Slovenski knjižni sejem v številkah: Sejem bo potekal šest dni. V sklopu Evropa v fokusu se bodo predstavili avtorji devetih držav. Sejem bo združil več kot 100 razstavljavcev. Zvrstilo se bo več kot 300 dogodkov. In še to, poreden ga odprejo za vse ljubitelje knjige, da je lani sejem obiskalo okoli 30.000 ljudi.

In kdaj boste 35. izvedbo Slovenskega knjižnega sejma lahko obiskovali?

V TOREK, 26. novembra, od 12. do 20. ure

V SREDO, 27. novembra, od 9. do 20. ure

V ČETRTEK, 28. novembra, od 9. do 20. ure

V PETEK, 29. novembra, od 9. do 22. ure

V SOBOTO, 30. novembra, od 9. do 22. ure

IN ŠE V NEDELJO, 1. decembra, od 9. do 18. ure

LOKACIJA – Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, Ljubljana

No in preden pridete, jutri, 26. novembra, na 35. Slovenski knjižni sejem v ljubljanski Cankarjev dom, velja dodati, da bo osrednja tema letošnjega knjižnega sejma – branje. Kot so zapisali organizatorji, brez branja “namreč ni založništva: če bi ljudje prenehali brati knjige, potem jih tudi izdajati, tržiti in izposojati ne bi imelo smisla in založbe, knjigarne in knjižnice bi izginile”.

To pa dodajmo mi!  Čeprav se svet spreminja in mi z njim, čeprav smo mi minljivi, se ve, da bo knjiga večna sopotnica ljudi in narodov sveta./Pripravila Alenka T. Seme/Fotografije: arhiv LN, razen naslovnega logotipa

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s