O tem kako deluje znamenita dunajska ura Anker

Tu si lahko ogledate delovanja znamenite dunajske ure Anker, ki je dalo vsestranskega mojstra Franzu Matscha, ki je uro izdelal (v sodelovanju z mnogimi drugimi mojstri) za zavarovalnico Anker (ura je bila izdelana leta 1914) stoji pa na trgu Hoher Markt.

Ura je postavljena kot most med dvema poslovnima zgradbama zavarovalnice Anker na trgu Hoher Markt, ki je eden od najstarejših dunajskih trgov.

Ura deluje tako, da se točno ob 12. uri pred očmi gledalcev ob orgelskih zvokih sprehodi 12 zgodovinskih osebnosti, med njimi cesarica Marija Terezija, Mark Avrelij, rimski vojskovodja, cesar in filozof, vojvoda Rudolf IV, skladatelj Josepha Haydna in še osem drugih znamenitih osebnosti tistega časa.

Najbolj zanimivo pa je, in to je tu posneto, ko se točno opoldne predstavijo vsi liki vsak s svojo posebno glasbo.

In še zanimivost – Anker ura je tudi mostu podobna povezava med obema zgradbama zavarovalnice Anker. Ta “urni most” ima razpon deset metrov in višino 7,5 metra. Sama ura pa ima premer štiri metre.

Most podpirajo štiri figuralne konzole z Adamom in Evo spredaj ter angeli in hudiči na zadku. Nad uro je sončni disk, ob katerem je otrok z metuljem z izrazom zaskrbljenosti kot prispodobe za življenje in peščena ura, ki simbolizira smrt – simbolika, pomembna za zavarovalnice../Pripravil in posnel: Janez Temlin/Ljubljanske novice

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s