O tem kdaj se bodo Hrvati, tako kot so se Avstrijci, čeprav tudi ti s stisnjenimi zobmi, pokesali za zločine svojih prednikov?

To je Judenplatz (po nemško), po slovensko Judovski trg na Dunaju. Tu stoji prvi muzej, v opravičilo in poklon Judom na svetu, ki so jih fašisti, tudi avstrijski pobili. Seveda pa je večina Judov izgubila življenje v nemških, pa tudi hrvaških taboriščih (glavno taborišče na hrvaškem je bilo Jasenovac).

No, mi smo posneli sopomensko obeležje v poklon Judom na Dunaju, ki pa ga Hrvati, čeprav so s svojo fašistično državo NDH povzročili veliko grozot v taborišču Jasenovac ne obiskujejo, kaj šele, da bi se, kot naprimer Avstrijci in Nemci, pokesali za zločine svojih prednikov.

Zanimivo pa je, da sedanja hrvaška oblast raje, da bi se pokesala za pokole, ki so jih povzročili njihovi predhodniki doma dovoljuje, da se malikuje iste.

No, in kaj sta storila »velika demokrata” Kolinda Grabar Kitarović (hrvaška predsednica) in Andrej Plenković (hrvaški predsednik vlade) kot nosilca oblasti v 28. članici EU, kjer se hvalijo, kako so evropsko usmerjeni, da bi vplivala na to, da bi se uprla malikovanju njihove polpretekle zgodovine iz časa NDH.

Nič, ali če smo prijazni zelo malo. Celo več, mirno prenašata vse večje malikovanje ustaštva in sta ob tem tiho. Tujim politikom (Angeli Merkel) podtakneta pesmi kontroverznega pevec Marka Perkovića Thompsona, ki ni sporen le za srbsko javnost, temveč za pol Evropa, a to njiju ne moti.

Zato je bil ta posnetek (posnet je bil tudi v poklon pobitim Judom s strani fašistov in njihovih pomagačev) posnet tudi za hrvaško predsednico Kolindo Grabar Kitarović in hrvaškega predsednika vlade Andreja Plenkovića, da se “zbudita” in dojameta, da mora Hrvaška dojeti, da je razraščanje in malikovanje NDH napačna pot.

No, to, da je Hrvaška na napačni poti, pa bi morali dojeti tudi v EU, kjer prepogosto pogledajo skozi prste 28. članici EU, in nikogar ne moti, da se pri njej krepi duh iz časov NDH, Hitlerju privržene države.

Naš posnetek pa kaže tudi to, da Avstrijci znajo ravnati prav, ko gre za vprašanje njihovih preteklih grehov, pa čeprav včasih to storijo s stisnjenimi zobmi. Ravno nasprotno od Hrvaške, kjer živijo v današnjem času, a v duhu preteklosti.

Vemo, da bodo nekateri rekli, zakaj pa se niste posvetili tudi pogledom za nazaj, in sicer tistim, ki delijo Slovenijo? Zato, ker na dunajskem Judenplatzu na spomeniku v poklon pomorov Judom po taboriščih nismo opazili nobenega iz Slovenije. Kar še ne pomeni, da je bila Slovenija neomadeževana in brez napak v svoji polpretekli zgodovini. /Prispevek pripravil: Janez Temlin /Posnela: ATS/

Leave a Reply