Večina bank delujočih v Sloveniji odobrile med 30 in 40 odstotkov stanovanjskih in manj potrošniških posojil; NLB bi izpad reševala na »bogatem« trgu Srbije

Kot poročajo nekateri mediji, niti mesec dni še ne velja ukrep Banke Slovenije za omejitev kreditiranja in že iz Združenja bank poročajo o izrazitem upadu kreditiranja. Tako naj bi na podlagi zbranih podatkov večina bank odobrila med 30 in 40 odstotkov manj stanovanjskih in potrošniških kreditov kot novembra lani.

Nič hudega! Bo pa ta banka (katere plapolajoče predstavitvene zastave vidite na prvi fotografiji), v katero so slovenski davkoplačevalci »naložili v njene izpraznjene trezorje« zaradi posojil, ki jih je namenjala tajkunom in prijateljem in jo je po »napolnjenih njenih trezorjev« s strani slovenskih davkoplačevalcev, država kot lastnica bila prisiljena prodati, s pogojevanjem EU, ko je zdaj v pretežni lasti različnih tujih delničarjev, odločila, da bi bilo dobro, če bi začela dajati več posojil v Srbiji, kjer kupuje banko.

A še preden preberete zadnja dva stavka tega članka, velja še enkrat spomniti, kakšni so novi pogoji kreditiranja po zahtevi Banke Slovenije od 1. novembra 2019, se razume za slovenske državljane v bankah, ki delujejo na trgu Slovenije in seveda za slovenske varčevalce.

In sicer: “Banke lahko potrošnika kreditirala do največ 50 % mesečnega prihodka (v primeru, da je prihodek višji od dvakratnika minimalne bruto plače, se znesek nad dvakratnikom lahko obremeni do največ 67 %). Ob tem mora potrošniku ostati najmanj znesek v višini 76 % minimalne bruto plače (674 evrov do 31. 12. 2019 in 715 evrov po 1. 1. 2020). V kolikor preživlja družinskega člana ali drugo osebo, je treba znesku minimalne neto plače dodati še znesek/zneske za preživljanje družinskega člana/članov (do 402,18 evra).”

No, in zdaj še k trgu kjer »bo« nekoč največja slovenska banka preko banke, ki so ji slovenski davkoplačevalci napolnili trezorje, če ta kupi v Srbiji banko. Res bo služila »velike« denarje z dajanjem posojil tamkajšnjemu prebivalstvalstvu – srbskemu. To, kar boste zdaj prebrali jim bo NLB zagotovo zagotavljalo »velik« poslovnih uspeh.

Namreč povprečna mesečna bruto plača v Srbiji je leta 2018 znašala 429,6 evra, minimalna bruto mesečna plača pa 283 evrov.

A naj kaj dodamo? Da! Ta informacija je namenjena NLB in za vse tiste slovenske državljane, ki so bili prisiljeni po nalogu države, ko jo je vodila “znamenita” predsednica Alenka Bratušek, to isto banko, v njenem času vladanja, “napolniti” z denarjem, da ni skrahirala.

In zdaj naj bi NLB, če kupi srbsko banko tam “uspešno” delovala. Zanimivo, v državi Sloveniji, je povprečna plača za september 2019 znašala 1.712,11 evra bruto oz. 1.105,26 evra neto, pa ne more dajati kreditov, ker tako pravijo nova pravila Banke Slovenije.

Pa še to! A je zdaj jasno, zakaj je srbski tajkun kupil slovensko banko – Gorenjsko banko – in ni ostal v Srbiji, kljub tako ostrim in restriktivnim pogojem, ki jih je s 1. novembrom uvedla za kreditiranje Banka Slovenije.

A kljub temu se bo NLB, kot vse kaže »lotila« trga Srbije, čeprav je znano, da so bili njeni »uspešni« poslovi koraki na tem trgu takšni, da je morala svoj modri logotip prebarvati v “rdečko barvo”. A ne zaradi logotipa, ampak praznih trezorjev, ki jih je nato morala polniti iz Ljubljane. /Propravil: J. Temlin/ Fotografije: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s