Na današnji dan, 3. decembra 1919 so začela potekati na Ljubljanski univerzi predavanja v slovenskem jeziku

Letos praznujemo stoto obletnico delovanja, in sicer, ko so začela potekati na Ljubljanski univerzi predavanja v slovenskem jeziku. To pa se je zgodilo prav na današnji dan, in sicer 3. decembra 1919. Ta stoti rojstni dan bo obeležila slavnostna seja senata, kar bo hkrati tudi uvod v tradicionalni teden univerze.

A ob tem velja zapisati, da se je visokošolsko izobraževanje v Ljubljani začelo že leta davnega 1704, ko so v okviru filozofskega študija ustanovili stolici za logiko in cerkveno pravo, 1705 so ustanovili še stolico za fiziko in matematiko, leta 1766 pa stolico za mehaniko. Pokrivali so tudi študij teologije v povezavi s filozofskim študijem. Ker visokošolska ustanova v Ljubljani ni premogla vseh študijev, jo danes nekateri imenujejo tudi semiuniverza. V 18. stoletju je bil dodatno uveden še  medicinsko-kirurški študij.

Popolna univerza v Ljubljani, sprva pod imenom Écoles centrales, je bila ustanovljena leta 1810 v času Napoleonovih Ilirskih provinc, a je bila kmalu za tem, ko si je Avstrija povrnila oblast nad Slovenijo, ukinjena. Višje/visokošolsko izobraževanje v Ljubljani pa je avstrijska oblast vrnila v obliko, ki je obstajala pred francosko zasedbo. Rektor ljubljanske univerze za časa francoskih Centralnih šol je bil Jožef Balant (Walland, Valant) (1763-1834), kasnejši goriški škof in nadškof ter metropolit ilirski, ki je bil rojen v Novi vasi pri Radovljici. Zaslužen je bil za razvoj osnovnega, višjega in visokega šolstva na Slovenskem in spada med naše pomembne narodnobuditeljske šolnike in duhovnike.

Začasno narodno predstavništvo v Beogradu je 16. julija 1919 na 55. seji v drugem branju dokončno sprejelo zakon o Univerzi v Ljubljani, uradno »Zakon o Univerzi Kraljestva Srbov, Hrvatov in Slovencev v Ljubljani«, s popolnimi Pravno, Filozofsko, Tehniško, Teološko in nepopolno, dvoletno Medicinsko fakulteto. Za je glasovalo 153 od 153 prisotnih poslancev. Regent Aleksander je zakon podpisal 23. 7. 1919 in ta datum štejemo tudi za uradni ustanovitveni datum, čeprav je bil v uradnem listu Kraljevine SHS, Službene Novine št. 83, objavljen šele 23. 8. 1919, v Uradnem listu Deželne vlade za Slovenijo št. 140 pa 1. 9. 1919. Veliko zaslug za ustanovitev univerze ima Mihajlo Rostohar. S kraljevo odločbo je bilo 31. avgusta imenovanih prvih 18 profesorjev. Dvanajstega novembra so bili izvoljeni rektor in dekani, 3. decembra pa je bilo prvo predavanje v slovenskem jeziku.

No, to pa je zgodovina poimenovanja Ljubljanske univerze od 3. decembra 1919 dalje:

  • Univerza Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev v Ljubljani/Univeritas Labacensis (1919–1929)
  • Univerza Kralja Aleksandra I. v Ljubljani/Universitas Alexandrina (1929–1941)
  • R. universita di Lubiana/Kraljeva univerza v Ljubljani (1941–1943)
  • Universität Laibach/Univerza v Ljubljani (1943–1945)
  • Univerza v Ljubljani (1945–1979)
  • Univerza Edvarda Kardelja v Ljubljani (1979–1990)
  • Univerza v Ljubljani (od 1990)

Prav je, da javnost seznanimo skozi celotno njeno zgodovino, da si ne bi kdo pomišljal, da je izobraževanje Slovencev in na njenem področju živečih ljudi, začelo, od 3. decembra 1919 dalje.

Zakaj smo to dodali? Zato, da se ne bi zavajalo ljudi, da so bili Slovenci pred tem neizobražen narod brez možnosti izobraževanja. Je pa res, da se niso izobraževali v slovenskem jeziku.

Če smo pošteni, smo zdaj na poti, da se bo zgodovina pred 3. decembrom 1919 ponovila, saj v naše univerze prodira tuj jezik kot osnova izobraževanja. Res pa je, da je to tema, ki bi jo veljalo poglobljeno proučiti./LN/Foto: arhiv

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s