Javno vprašanja ministrici za infrastrukturo Alenki Bratušek, a tudi predsedniku vlade Marjanu Šarcu

Kot je danes, 12. decembra 2019, zapisano na strani teleteksta hrvaške nacionalne televizije HRT, naj bi Evropska komisija Hrvaški iz kohezijskih sredstev odobrila 311 milijonov evrov za dograditev 44 kilometrov železniške proge med krajema Hrvatski Leskovac do Karlovca.

V objavi je še zapisano, da je Evropska komisija Hrvaški ta sredstva odobrila, ker se bo ta z novo povezavo izognila gosto naseljenim krajem in da bo izvedbo te naložbe omejila ekološki vpliv, to pa je, da se bo promet s cest prenesel na železnico. Gre za del proge med Reko in Zagrebom. Ko je še dodano, naj bi izgradnja te proge, za katero bo Hrvaška prejela 311 milijonov evrov, bila dokončana do oktobra leta 2023 kot del železniške povezave Reka – Zagreb – Budimpešta. 

No in zdaj k vprašanji?

Kako je mogoče, da je Evropska komisija Hrvaški odobrila 311 milijonov, Sloveniji pa za projekt drugega tira, katerega vrednost je ocenjena na 1, 2 milijarde evrov (ta cena še ni dokončna), in to ob velikih težavah obrila 44,3 milijona evrov nepovratnih sredstev iz kohezijske ovojnice v okviru sklada Connecting Europe Facility (CEF) za pripravljalna dela ter 109 milijonov evrov nepovratnih sredstev iz istega sklada za gradnjo 16,7 kilometra predorov skupaj s servisnimi cevmi. Res je, da kandidira še za 80 milijonov evrov kohezijskih sredstev (Slovenija je prošnjo poslala aprila 2019, Evropska komisija še ni odločila, a najverjetneje bo odločitev pozitivna).

Torej, če Slovenija uspe pridobiti še 80 milijonov evrov zaprošenih sredstev, a še ne odobrenih, bi skupaj prejela le 233,3 milijona evrov, kar je 77,7 milijon manj od odobrenih sredstev Hrvaški.

Naj bomo jasni (to velja tako za predsednika vlade kot gostobesedno ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek) nas ne zanima, zakaj je Hrvaška z lahkoto dobila več, ampak zakaj je Slovenija, ob absurdno prezasedeni avtocesti Koper – Maribor – Lendava, doslej uspelo pridobiti za drugi tir le 153,3 milijona evrov in kdo je zato kriv. Ali drugače vprašano, kdo je tu nesposoben?/Pripravil: Janez Temlin

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s