Predstavniški dom ameriškega kongresa bo glasoval o potrditvi ustavne obtožbe proti predsednikuTrumpu

Washington, 18. 12. 2019 – Predstavniški dom ameriškega kongresa bo predvidoma danes, 18. decembra 2019, glasoval o potrditvi ustavne obtožbe Donalda Trumpa, ki jo je sprožila Demokratska stranka, in sicer, ker naj bi ameriški predsednik Donald Trump ukrajinskemu predsedniku Volodomirju Zelenskemu po telefonu dejal, da bo zadržal finančno pomoč za Ukrajino, če v državi ne sprožijo preiskave zoper sina nekdanjega ameriškega podpredsednika Joeja Bidna. 

Demokratska stranka ima večino kongresu in lahko obtožbo po napovedih ustavno obtožbo proti Donaldu Trumpu celo potrdila. A je za Demokrate težava za, da se nato postopek seli v senat, kjer pa imajo večino Trumpovi republikanci.

No, kako se bo vse izteklo bo znano prihodnje leto, je pa že zdaj jasno, da Republikanci, vsaj trenutno, v celoti stojijo za Trumpom. Če bo tako ostalo, Demokrati nimajo nikakršne možnosti, da bi zrušili Donalda Trumpa.

Predstavniški dom kongresa ima 435 članov, pripadnost iz posamezne zvezne države je odvisnaod števila njenih prebivalcev. Predstavniki v kongresu služijo 2-letni mandat. Vsak izmed predstavnikov v današnjem času zastopa okoli dvajsetkrat toliko ljudi kot v 18. stoletju ali v številkah približno 621 tisoč. Člani predstavniškega doma so notranje razdeljeni na odbore (izvorno committe), ki so pristojni za posamezna področja ter pred končno razpravo v celotnem domu razpravljajo o predlaganem zakonu s svojega področja. Najpomembnejši član predstavniškega doma je predsednik predstavniškega doma, ki vedno pripada stranki z največjo zasedbo v njem.

Senat pa je sestavljen iz sto članov, iz vsake zvezne države po dveh (neproporcionalno članstvo glede na število prebivalcev v posamezni državi). Senatorji imajo mandat, dolg 6 let. Postopki in notranja telesa so podobna kot v predstavniškem domu. Ta dom naj bi bil bolj stabilen in neodvisen od ljudstva, bolj naj bi bil vdan interesom države in zagotavljal vpliv manjših in šibkejših držav. Senatorji imajo za razliko od članov predstavniškega doma možnost razpravljanja o vprašanju neomejen čas. Predsednik senata je podpredsednik ZDA, a ima zelo omejeno vlogo in je redko na sejah, zaradi česar je izvoljen še predsednik pro tempore, ki je praviloma senior vladajoče stranke./LN/Foto: Vir: Wikipedia

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s