Senat KPK sprejel zaključne ugotovitve v postopku predlaganja oseb za člana Evropske komisije – Alenke Bratušek

Ljubljana, 20. 12. 2019 – Senat Komisije za preprečevanje korupcije je na seji 21. 11. 2019 sprejel zaključne ugotovitve v postopku ugotavljanja kršitev nasprotja interesov v postopku predlaganja oseb za člana Evropske komisije, ki je na Vladi Republike Slovenije potekal julija 2014.

V postopku, ki ga je Komisija za preprečevanje korupcije (komisija) vodila zoper nekdanjo predsednico Vlade RS Alenko Bratušek, je komisija ugotovila, da se je ta s svojim ravnanjem na seji Vlade RS, dne 31. 7. 2014, znašla v okoliščinah, ki pomenijo nasprotje interesov, kot ga opredeljuje 12. točka 4. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK), pri čemer je kršila tako 1. odstavek 37. člena ZIntPK kot 1. odstavek 38. člena ZIntPK, ki opredeljujeta dolžno ravnanje uradnih oseb v primeru nasprotja interesov.

Kot so zapisali v sporočilu KPK gre za postopek, ki ga je komisija začela v letu 2014. Komisija je v letu 2015 sprejela zaključne ugotovitve, ki pa so bile na sodišču zaradi ugotovljenih napak v postopku odpravljene. Tudi na podlagi odločitve Ustavnega sodišča RS v letu 2017 v tej zadevi, ki je zavzelo stališče, da so ugotovitve komisije ugotovitveni upravni akt, ki posega v pravice posameznika, zato mora biti zagotovljeno sodno varstvo, je komisija v preteklih dveh letih oblikovala nov način vodenja postopka pred komisijo, ki ga zdaj vodi v skladu z Zakonom o splošnem upravnem postopku.

Komisija je tako v letu 2017 nadaljevala postopek ugotavljanja kršitev ZIntPK v primeru imenovanja kandidatov za evropskega komisarja, pri čemer je obravnavani osebi dvakrat dala možnost izjasnitve o osnutku zaključnih ugotovitev.

Komisija je zaključne ugotovitve s poukom o pravnem sredstvu posredovala obravnavani osebi in ta teden prejela potrdilo o vročitvi. Ugotovitve so, skupaj z obema izjasnitvama obravnavane osebe (no, da je jasno mišljena je Alenka Bratušek), objavljene na spletni strani komisije./LN

Leave a Reply