Glejte oddaje »HIDAK«…

Slovenija je dokazano najbolj prilagodljiva država za svoje državljane, ki niso Slovenci. To dokazuje znak, in sicer oddaja madžarske manjšine v Prekmurju, ki se imenuje »HIDAK«. Oddajo »HIDAK« ustvarja enota Regionalnega RTVcentra Maribor s studiem za madžarski program v Lendavi – Magyar Műsorok Stúdiója, Lendva.

Ker na dvojezičnem področju v Prekmurju morajo vsi tam živeči državljani, to velja tudi za poseljene Slovence, imeti tudi vse osebne dokumente tudi v madžarščini, če tudi madžarsko ne znajo ene besede, pomeni, da morajo razumeti, kaj pomeni naziv oddaje “HIDAK”.

No, za t. i. »matični narod« Prekmurcev in tam živeče madžarske manjšine pa tako in tako ni pomembno, kaj pomeni beseda »hidak«, saj jih kar velik odstotek še slovensko ne zna.

Vidite, to je dokaz, da se v Sloveniji spoštuje multikulturnost, ki se ji avtohtono prebivalstvo mora prilagoditi, če želi vedeti, kako se imenujejo oddaje, ki jih mora financirati skladno z RTV prispevkom, ki se določajo skladno z Zakonom o Radioteleviziji Slovenija (Ur.l. RS 9/2014).

Torej, če zaključimo, glejte oddaje “HIDAK”, saj ustvarjanje istih tudi plačate. Kaj pomeni “HIDAK” pa vprašajte vodstvo RTV Slovenija, kjer skrbijo zato, da oddaje » HIDAK« za vaš denar ustvarjajo. Ker pa morda tudi vodstvo RTV Slovenije ne ve, kaj pomeni beseda »hidak« smo se potrudili in našli predstavitveno fotografijo, ki besedo ponazarja.

Mimogrede, nekoč je bila ta oddaja bila naslovljena, kot to velevajo slovenski zakoni tudi v slovenskem jeziku.

Je pa res, da tudi v glavnem mestu živi veliko prebivalcev, ki tu živijo tudi po trideset let in več, a se še niso uspeli naučiti slovensko. Pa ne samo »u« Ljubljani./Pripravil J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s