Pivčeva Erjavca poslala v preteklost

Aleksandra Pivec, kemijska tehnologinja in političarka, rojena 26. mareca 1972, s Ptuja, ki je tudi aktualna ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v 13. vladi Republike Slovenije, je na včerajšnjem maratonskem kongresu stranke DeSUS dolgoletnega predsednika te stranke, Karla Erjavca poslala v preteklost.

Pivčeva je namreč na kongresu, ki je trajal skoraj dvanajst ur, po tajnem glasovanju s prepričljivo večino Karla Erjavca s 143 glasovi premagala Erjavca, ki je od prisotnih 231 delegatov z volilno pravico prejel le 80 glasov delegatov.

Poraženec Erjavec je v nagovoru člane kongresa pred glasovanjem prepričeval, da je uresničil svojo obljubo, ki jo je dal leta 2005 ob prevzemu vodenja stranke, in sicer, da stranka DeSUS nikoli več ne bo trepetala za vstop v parlament in da nikoli več ne bo najmanjša parlamentarna stranka. Je pa res, da je na prejšnjih volitvah stranka DeSUS prav pod njegovim vodstvom izgubila kar pet poslanskih mest, njemu samemu pa so volivci namenili le pičlih 392 glasov, kar ni bilo dovolj niti zato, da bi si Erjavec zagotovil poslanski mandat.

Zato se je moral Erjavec, kot predsednik stranke DeSUS (5 poslancev) udinjati Marjanu Šarcu, da je lahko bil minister v njegovi vladi. In sicer v vladi, ki s Šarčevimi 13 poslanci, stranko SD (9 poslancev, SMC (9 poslancev) in stranko Alenke Bratušek (5 poslancev) vodi manjšinsko vlado.

No, poglavitni razlog, da je Pivčeva dobesedno deklasirala Karla Erjavca pa je tudi, da Erjavec svoji osnovni volilni bazi, to naj bi bili upokojenci, v celotnem času svojega vladanja stranki DeSUS obljubljal veliko, a storil malo. A zanimivo je, da bi ta stranka, vsaj pod Erjavčevim vodstvom morala že davno izginiti s političnega prizorišča, če upoštevamo vse neuresničene obljube upokojencem.

Ali bo zdaj, ko bo krmilo stranke prevzela Pivčeva, bolje? Seveda, a ob pogoju, če se tudi ona ne bo vrtela v začaranem krogu, kot je to bilo v času vladavine Karla Erjavca in njegovega ožjega, njemu privrženega vodstva.

Pivčeva pravi, da odgovornost prehaja na novo generacijo in napovedala, da bo s ponižnostjo in vso odgovornostjo vodila stranko, kar naj bi omogočilo, da se volilno telo vrne k stranki DeSUS, a ne samo upokojenci, ampak tudi mlajše generacije, ki se zavedajo pomembnosti medgeneracijskega povezovanja.

Poraženec Karl Erjavec ni skrival razočaranja in je pojasnil, da ni dobil pričakovanega zaupanja po 15 letih napornega dela, a da spoštuje odločitev. Pravi tudi, da ostaja član stranke, bo pa odstopil z mesta obrambnega ministra, saj je ministrsko mesto zasedal kot predsednik stranke, da je tako po njegovih besedah v vladi lahko čim bolje uresničeval koalicijske pogodbe. “Kdaj bom odstopil, še ne vem, ampak bo to zelo hitro”, je še razlagal včeraj dotolčeni Erjavec.

No, potem, ko je sinoči Pivčeva Erjavca poslala v preteklost, bi po našem mnenju bilo prav, da se Erjavec čim prej umakne iz političnega življenja, saj s svojim delovanjem od leta 2005 ni veliko prispeval k ureditvi razmer volilnega telesa, ki mu je v preteklih petnajstih letih zagotavljalo različne položaje, od katerih jih kar nekaj sploh ni obvladoval. Ob tem velja dodati, da nismo na strani Pivčeve, ampak na strani takšne politične kulture, ki zahteva, da se vsak politik po določenem času umakne, ko se “iztroši”. Posebej pa, če je že v osnovi nesposoben. Je pa res, da to ne velja samo za včeraj “padlega” Karla Erjavca./Pripravil: Janez Temlin/Foto: arhiv: LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s