VSTOP “KUŽNIM” SLOVENSKIM DRŽAVLJANOM NA HRVAŠKO IN SRBIJO PREPOVEDAN!

Slovenski državljani ne morejo več vstopati na Hrvaško (odločili za 14-dnevno samoizolacijo na hrvaškem naslovu) in v Srbijo zaradi širjenja novega koronavirusa v Sloveniji je sporočilo slovensko zunanje ministrstvo.

Hrvaška je tako danes, 15. 3., razširila seznam držav, iz katerih bodo potniki, ki prihajajo na Hrvaško, zavrnjeni na mejnem prehodu, če se ne bodo odločili za 14-dnevno samoizolacijo na hrvaškem naslovu.

Na seznamu je zdaj celotna Slovenija, potem ko je v preteklih dneh ukrep veljal za potnike, ki so prihajali z območja Bele krajine.

Potniki, ki prihajajo iz Slovenije, se bodo na meji s Hrvaško morali odločiti za 14-dnevno samoizolacijo. Če želijo nadaljevati pot v sosednjo državo, morajo prijaviti naslov bivališča na Hrvaškem, kjer bodo dosegljivi in pod nadzorom hrvaških sanitarnih inšpektorjev in epidemiologov.

Tistim, ki ne bodo sprejeli teh pogojev, pa bodo na hrvaški meji zavrnili vstop v državo.

Ukrep bo veljal tudi za hrvaške dnevne migrante, ki delajo v Novem mestu, je potrdil štab civilne zaščite karlovške županije, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Če bodo hrvaški delavci vendarle šli v ponedeljek na delo v Slovenijo, bodo morali po vrnitvi na Hrvaško v 14-dnevno samoizolacijo, je povedal načelnik štaba Josip Ribar.

Pojasnil je, da je ukrep v prejšnjih dneh veljal samo za hrvaške delavce, ki so odhajali v službo v Belo krajino, ne pa za tiste, ki so samo potovali skozi Belo krajino v službo v Novo mesto.

Ob tem je zanimivo, da to dela hrvaška policija to dela na večini slovenskih menijih prehodih, kjer Hrvati uradujejo.

Srbska vlada je medtem že včeraj, 14. marca, na svoji spletni strani zapisala, da so uveljavili začasno prepoved vstopa vse tujcem, ki prihajajo iz Slovenije, Francije, Nemčije, Avstrije, Španije, Grčije in Švice.

Kako bo reagirala Slovenija, ki omogoča Hrvatom, da se vozijo delat brez omejitev v Italijo, pristojno ministrstvo še ni sporočilo. Upati je, da bo! Razlog? Namreč ni logično, da smejo Hrvati in Srbi vstopati v “kužno” državo./LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s