ZPS poslala pobudo za nujne ukrepe za blažitev finančnih posledic potrošnikov zaradi koronavirusa (COVID-19).

V izogib še globlji krizi zaradi posledic virusa v Zvezi potrošnikov Slovenije predlagajo nekatere dodatne ukrepe v okviru posojilnih in drugih programov, ki jih izvajajo poslovne banke in hranilnice. Predlog ukrepov je osredotočen na potrošnike, ki se neposredno soočajo z negativnimi posledicami širjenja virusa COVID-19 in jim omogočajo vsaj delno zagotovitev zadostne likvidnosti za financiranje nujnih potreb v obdobju izrednega izpada prihodkov in zaradi širitve virusa COVID-19.

Ob tem pri ZPS dodajajo, da je pomembno, da so postopki izvajanja ukrepov prilagodljivi in, da so enostavni, odziv pa hiter.

Njihovi dodatni predlogi so naslednji:

1. Odlog odplačevanja posojila (moratorij na glavnico in obresti) za najmanj 6 mesecev s podaljšanjem dobe odplačila za čas moratorija. Ukrep je namenjen potrošnikom, ki zaradi izgube zaposlitve oziroma izrednega poslabšanja njihovih finančnih zmožnosti zaradi posledic virusa ne zmorejo niti zmanjšane mesečne obveznosti za najeto posojilo. Odlog se odobri brez dodatnih stroškov za kreditojemalce, obresti za posojilo se v času mirovanja ne obračunavajo, s čimer se stanje neodplačanega posojila v tem obdobju ne bo povečevalo. Potrošnik na tak način ohranja nespremenjeno višino mesečne anuitete, kar mu omogoča lažje odplačevanje posojila po izteku moratorija – v nasprotnem primeru se namreč obresti po izteku moratorija pripišejo glavnici, kar dodatno poveča mesečno obveznost.

2. Reprogram posojila s podaljšanjem dobe odplačevanja. Ukrep je namenjen potrošnikom, ki zaradi delnega izpada prihodkov ne zmorejo več celotne mesečne obveznosti za posojilo. Nova višina anuitete se prilagodi finančni zmožnosti posameznega potrošnika na način, da je zanj obvladljiva. Reprogram se odobri brez dodatnih stroškov za kreditojemalce in ob nespremenjeni (ali nižji) obrestni meri.

3. Začasna opustitev računanja bančnih stroškov ter obresti za limit na osebnem računu, ki je lahko preprosta in hitra rešitev v primeru nepredvidljivih dogodkov, a ta ni poceni. Mnogi se zanašajo nanj, še posebej do izraza bo ta vrsta financiranja prišla prav v času krize. Z brezplačno storitvijo lahko banke in hranilnice prispevajo k nižjemu akumuliranju dolga posameznika.

4. Začasna opustitev računanja bančnih stroškov za vodenje osebnega računa ter uporabe bankomatov

5. Brezplačen dostop do prihrankov v obliki dolgoročnih depozitov.

6. Začasna opustitev računanja stroškov opominjanja ter zamudnih obresti na posojilnih produktih.

Ko je še zapisano v sporočilu za javnost je Zveza potrošnikov Slovenije predloge naslovila na Banko Slovenije, Ministrstvo za finance, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Združenje bank Slovenije./LN/ZPS

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s