Hop na Grad in SBC s pomočjo donatorjev zbrala denar za nakup ECMO naprave

Pobudnika, organizator teka Hop na Grad in SBC – Klub slovenskih podjetnikov, sta sporočila, da s pomočjo družbeno angažiranih posameznikov in podjetij uspela zbrali denar za nakup naprave ECMO, ki jo nujno potrebujejo na intenzivni enoti ljubljanske Pediatrične klinike.

Gre za napravo za izventelesno oksigenacijo krvi (angl. extracorporeal membrane oxygenation, ECMO), s katero pomagamo kritično bolnim pacientom, ki jim hkrati odpovedo tako pljuča, kot tudi srce. V času, ko je pacient odvisen od ECMO naprave, le-ta namesto pacienta dovaja kisik v njegovo kri, izplavlja odvečni ogljikov dioksid in poganja kri po njegovem telesu. Ta naprava nadomešča tako ventilator, kot tudi srčno črpalko. Ko si pacientovo telo opomore od bolezni, ga postopoma odklopimo od naprave, da ponovno prične samostojno živeti.

S to napravo bomo lahko pomagali tako kritično bolnim otrokom, kot tudi odraslim — tudi takim, ki se bodo v kritičnem stanju znašli zaradi bolezni COVID-19 povzročene s koronavirusom.

Napravo bodo donatorji, kot so še zapisali v sporočilu za javnost (morda so jo že) v najkrajšem času izročili intenzivni enoti ljubljanske Pediatrične klinike.

Omenimo še vse, ki za napravo so darovali potrebna sredstva in sicer so to bili: Založba Rokus Klett, Rok Kvaternik, Boris Lavrič, INEA, INPRO, Smart Com, Povše metal, Carglas, Nevron, Petre Šotori, Pikas, Rotary Club Novo Mesto In Star Prevajalske storitve. Ni kaj pohvalno!/Objavo pripravila: A. T. Seme/Foto: predlagatelja objave

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s