Ali poslanci ne zanjo prebrati, kaj so sprejeli s 37. a členom Zakona o obrambi

Notranji minister Aleš Hojs v teh dneh hodi od poslanske do poslanske skupine in prosjači za podporo za dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev, da bi  lahko prišlo do aktivacije 37.a člena zakona o obrambi, ki določa, in sicer to:

(1) Če to zahtevajo varnostne razmere, lahko Državni zbor na predlog vlade z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev odloči, da pripadniki Slovenske vojske, skupaj s policijo, IZJEMOMA, pri širšem VAROVANJU DRŽAVNE MEJE, v skladu z načrti in po predhodni odločitvi vlade iz četrtega odstavka prejšnjega člena , izvajajo tudi naslednja pooblastila:

1.     opozarjajo;

2.     napotujejo;

3.     začasno omejujejo gibanje oseb;

4.     sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic.

(2)Pooblastila iz prejšnjega odstavka izvajajo pod pogoji, ki so predpisani za policiste.

(3)O opravljenih pooblastilih iz prvega odstavka tega člena  nemudoma obvestijo policijo.

(4)Državni zbor v aktu iz prvega odstavka tega člena  določi rok, v katerem lahko pripadniki Slovenske vojske izvajajo pooblastila iz prvega odstavka tega člena , in ki sme trajati le nujno potreben čas za izvedbo, vendar ne več kot tri mesece. Obdobje iz prejšnjega stavka se lahko pod istimi pogoji ponovno podaljša.

No, razlog, da bi 37.a člen poslanci aktivirali naj bi bil razlog vse večje število nezakonitih prehodov migrantov na naši južni meji, kar opredeljuje statistika policije, ki na svoji spletni strani objavlja naslednje podatke (za vpogled kliknite na to POVEZAVO – Nedovoljene migracije na območju Republike Slovenije.

Ker pa sedanja opozicija meni, da lahko policija še vedno nadzira mejo, sama trdi, da ni razloga za aktiviranje 37.a člena Zakona o obrambi, rekoč, da bi sedanja vlada vojsko uporabila ne le na meji ampak tudi znotraj države.

Če bi poslanci dobro prebrali, kaj piše v 1 točki 37.a člena dopolnila zakona o obrambi, ki so ga poslanci sprejeli na pobudo Cerarjeve vlade (Uradni list Št. 200-01/15-6/26) ne bi klatili neumnosti, da vlada lahko vojsko uporabi tudi znotraj območja države. Drugače rečeno, kot kaže poslanci ne zanjo prebrati, kaj so sprejeli s 37. a členom Zakona o obrambi. Je pa res, da niso oni edini v tej državi, ki stvari ne preberejo, nato pa klatijo neumnosti na družabnih omrežjih./J. Temlin/Foto: Vir: SV in LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s