V nedeljo potrjenih le pet novih okužb z koronavirusom; Danes začetek preverjanja razširjenost covida-19 v populaciji

Ljubljana, 20. 4. 2020 – včeraj, 19. aprila je bilo v Sloveniji opravilnih 537 testiranj in bilo potrjenih le pet novih okužb z koronavirusom,  skupaj doslej 1335. Kot pravi sporočilo vlade so v nedeljo, 19. 4., umrle tri osebe s covidom-19, skupaj doslej že 77.

Hospitaliziranih je 88 bolnikov s covidom-19, od tega se jih 26 nahaja v intenzivni negi, v domačo oskrbo so odpustili enega.

V Sloveniji je bilo doslej opravljenih 41.802 testiranji. Iz bolnišnic pa so do zdaj v domačo oskrbo odpustili 193 bolnikov s covidom-19.

Slovenija danes, 20. aprila začenja edinstveno raziskavo o razširjenosti novega koronavirusa med prebivalstvom. Vabila za sodelovanje so razposlali 3000 prebivalcem Slovenije, ki jih je iz registra prebivalcev naključno izbral Statistični urad Republike Slovenije.

Prve ekipe, ki preverjajo razširjenost covida-19 v populaciji, so že na terenu. Mikrobiolog Miroslav Petrovec upa, da se bo odzvalo čim več ljudi, da bodo dobili kakovostne podatke, ti pa bodo omogočali boljše soočanje z epidemijo.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se na teh povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… https://www.nijz.si/ ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/drzavni-organi/vlada/
Ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)
Podatki po svetu…. https://www.worldometers.info/coronavirus/ Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Leave a Reply