V Sloveniji potrojenih 9 novih primerov okužb; Raziskava testiranja razširjenosti covida-19 poteka

Ljubljana, 20. 4. 2020 – V Sloveniji je včeraj, 20. aprila, bilo pri 1174 testiranjih za okužbo z koronavirusom potrojenih 9 novih primerov okužb. Noben bolnik ni umrl, hospitaliziranih je bilo 87 oseb, od tega jih je bilo v intenzivni negi 25. Iz bolnišnice so bili odpuščeni štirje.

Kot je znano so še vedno zaprte vse vzgojno-izobraževalne ustanove,  ustavljen je še vedno tudi javni potniški promet ter v veljavi prepoved obratovanja lokalov, hotelov, fitnesov, kozmetičnih salonov …

Z včerajšnjim dnem, 20. aprilom so se odprle trgovine z gradbenim materialom, avtosaloni in servisi, dovoljeno je opravljanje tehničnih pregledov, na voljo so  nekatere oblike javnega linijskega prevoza.  

Ko je predvideno pa naj bi 4. maja  odprli tudi frizerske in kozmetične salone.

V Sloveniji je bilo doslej opravljenih 42.976 testiranj. Iz bolnišnic pa so do zdaj v domačo oskrbo odpustili 197 bolnikov s covidom-19.

Slovenija je včeraj, 20. aprila stekla edinstvena raziskava testiranj o razširjenosti novega koronavirusa med prebivalstvom. Vabila za sodelovanje so razposlali 3000 prebivalcem Slovenije, ki jih je iz registra prebivalcev naključno izbral Statistični urad Republike Slovenije.

Prve ekipe, ki preverjajo razširjenost covida-19 v populaciji, so že na terenu. Mikrobiolog Miroslav Petrovec je ob začetku testiranja povedal, da pričakuje, da se bo odzvalo čim več ljudi, kar bi pomenilo, da bodo strokovnjaki za oceno stanja dobili kakovostne podatke, ti pa bodo omogočali boljše soočanje z epidemijo.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se na teh povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… https://www.nijz.si/ ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/drzavni-organi/vlada/
Ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)
Podatki po svetu…. https://www.worldometers.info/coronavirus/ Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s