Pahor “nagyon jól beszél magyarul”…

Na družbenem omrežju so se pojavil nagovori predsednika države Slovenije Boruta Pahorja, ki v kar nekaj jezikih nagovarja evropske državljane o stanju ob pojavu koronavirusa. Med njimi je tudi nekaj takšnih nagovorov, ki kažejo na to, da se predsedniku Slovenije izgovarjava nekoliko zatika, a vsaj trudi se. In je takoj lop po Pahorju!

Ko pa tuj politik pride v Slovenjo, na primer Francoz, Nemec ali Italijan in reče »dobar dan« mu zbrani ploskajo, kot da v slovenščini pojasnjuje Einsteinovo splošno teorijo relativnosti, ki je pa še v svojem jeziku ne znajo pojasniti.  

No, pa se vrnimo Pahorjevim nastopom, ki so te dni deležni veliko posmeha (predvsem tisti v madžarščini).

A mi menimo, da se je vsaj potrudil. Namreč, večina politikov v Sloveniji govori le en tuj jezik in to še zelo slabo. No, ker je tako, dodajo »srbohrvaščino« (ne obstaja več), ki jo nato razdelijo v dva dela, da dobijo potrdilo, ker obvladajo tri jezike.

Res je, da so nam nekateri pristopi predsednika Pahorja tuji, da ne bomo žaljivi, bomo zapisali njegova nekatera “mečkaška” dejanja.

A ta pristop se nam zdi vsaj izviren. Zakaj? Ker na primer nekateri Madžari (govorimo o tistih, ki živijo na našem dvojezičnem področju) govorijo “pahorjevo” slovenščino, pa to nikogar ne moti.

Skoraj enako, a le skoraj, velja za prebivalce živeče na dvojezičnem področju z italijanskim jezikom. No, tu pa je razlika še ta, da tu veliko tukajšnjih prebivalcev ne govori “pahorjeve” italijanščine, kaj šele slovenščine, čeprav se izkazujejo z državljanskimi dokumenti, ki jim omogočajo slovensko državljanstvo, a nikogar ne moti, da ne obvladajo primerno nobenega od njih. 

Seveda tudi v glavnem mestu države “matičnega” jezika je kar nekaj odstotkov takšnih državljanov, ki govorijo takšno slovenščino, da je “zmečkana” besedna predstavitev predsednika države v madžarščini “vzorna” madžarščina naših sodržavljanov, ki kot avtohtona manjšina živi skupaj s Prekmurci v pokrajini Prekmurje.

To je, mimogrede, tistim narodom, ki se je leta 1918 priključili t.i. matičnemu narodu živečem na področju sedanje Slovenije, od katerega pa 98 odstotkov ljudi ne razume, kaj jim ti gučijo.

Zato, pohvalno predsednik Pahor! Vsaj kar se tiče madžarščine  – “nagyon jól beszél magyarul”!/Objavi Pripravil: J.Temlin/Foto:LN/video posnetki FB stran predsednika države

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s