V Sloveniji ena oseba, od 511 testiranih, okužena, število mrtvih (1+) skupaj 104

Ljubljana, 17. maja 2020 – V Sloveniji je v soboto, 16. maja, je ob 511 testih ugotovljeno, da je ena (1) oseba bila okužena z novim koronavirusom, skupno doslej 1466. Število umrlih se je povečalo na 104, oz. je eden več, kot je bilo to v četrtek. Doslej je bilo opravljenih skupaj 69.363 testiranj.

V bolnišnicah se zdravi 26 bolnikov, kar je en človek manj kot dan poprej. Pet med njimi pa jih je na intenzivni negi, enega so z bolnišnice odpustili, skupaj doslej 274.

In še to, da se ne bi preveč »sprostili«! – O novim koronavirusom je sicer že veliko znanega, ne pa še vse. Je kompleksna bolezen, ki poleg pljuč napade tudi črevesje, osrednje živčevje, ledvice. Pri nekaterih poteka brez simptomov, pri večini blago, pri 15 odstotkih v hudi obliki, pri petih pa bolniki potrebujejo intenzivno nego, pri teh je ozdravitev v manjšem deležu pravijo strokovnjaki.

Najpogostejši dejavniki tveganja so starost, moški, osebe z visokim pritiskom, diabetes, srčno žilne bolezni, debelost, pa tudi količina virusa, ki smo mu izpostavljeni. Virus lahko prenesejo tudi osebe brez simptomov, zlasti na partnerja oziroma prek skupnih predmetov. Torej naj vas ne zaveda, da je vlada preklicala pandemijo.

Podatke o širjenju okužb in COVID-19 zbirata Ministrstvo za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Aktualne podatke, ki so zajeti do polnoči preteklega dne do 12. ure.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se na teh povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… https://www.nijz.si/ ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/drzavni-organi/vlada/
Ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)
Podatki po svetu…. https://www.worldometers.info/coronavirus/ Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s