V Sloveniji včeraj brez okuženih oseb, za covid-19 umrl ni umrl neben bolnik, skupaj število mrtvih 106

Ljubljana, 23. maja 2020 – V Sloveniji je v petek, 22. maja, ob 677 opravljenih testih ni bil ugotovljen noben primer osebe, ki bi bila okužena z novim koronavirusom, skupno doslej 1468. Umrl ni nobeden bolnik s covidom-19, skupaj jih je doslej umrlo 106, je sporočila vlada. Doslej je bilo v Sloveniji opravljenih skupaj 74.419 testiranj.

V slovenskih bolnišnicah je zaradi covida-19 hospitaliziranih 19 bolnikov, štirje se zdravijo na intenzivni negi. Iz bolnišnic odpustili dva bolnika, doslej skupaj odpustili 280.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) od 15. maj dalje na spletni strani objavlja tudi oceno aktivnih primerov covid-19 v Sloveniji. Ta ocena se nanaša na določen dan in se sproti posodablja.

Podatke o širjenju okužb in COVID-19 zbirata Ministrstvo za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Aktualne podatke, ki so zajeti do polnoči preteklega dne do 12. ure.

Odslej samoplačniški testi za 93 evrov – Samoplačniško testiranje glede okužbe z novim koronavirusom je od prejšnjega tedna že mogoče v Splošni bolnišnici Celje. Od četrtka, 21. maja, pa tudi na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Infektologinja Bojana Beović opozarja! “Glede na trenutno epidemiološko stanje in glede na to, da se ljudje poleti družimo bolj na prostem, ni šol in tovrstnega združevanja, je realno pričakovati, da ne bomo takoj doživeli novega vala epidemije.”

A že jeseni se bi lahko položaj spremenil. Šole in fakultete se bodo vnovič odprle, ljudje pa se bodo v hladnem obdobju leta bolj zadrževali v zaprtih prostorih. To so pogoji, v katerih se respiratorni virusi tudi sicer bolje prenašajo, je pojasnila infektologinja Bojana Beović .

In še opozorilo! Hrvaška še ne bo preklicala pandemije, torej, če se odpravljate tja to velja upoštevati.

In tudi to, kar je pozitivno, da Grčija, ki ni prav varna država glede stanja z nevarnostjo okužb, Slovenije ni uvrstila med države, katere državljani smejo vstopati k njim. Zanimivo, da lahko Srbi, Bosanci in državljani kar nekaj držav EU. Je pa res, da Grčijo, tako kaže, zanimajo države z veliko prebivalci, ki jih potrebujejo, kot turiste.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se na teh povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… 0 ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/drzavni-organi/vlada/
Ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)
Podatki po svetu…. https://www.worldometers.info/coronavirus/ Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Leave a Reply