Ali bo ustaški pozdrav »Za dom spremni« po odločitvi MNZ dovoljen tudi v Sloveniji?

Kontroverzni Hrvaški pevec Marko Perković – Thompson, ki nima dovoljena za svoje nastope po Evropi  bo lahko imel koncert v Sloveniji. Tako je odločilo ministrstvo za notranje zadeve in odpravilo odločbo Upravne enote Maribor, ki je pred tedni že drugič prepovedala njegov koncert v Mariboru.

Aleš Hojs, minister Ministrstvo za notranje zadeve

Organizatorji morajo v treh dneh sporočiti nov datum koncerta. Novica, tako kot pred tremi leti, ko je bil koncert tik pred zdajci zaradi varnostnih razlogov prvič odpovedan, znova močno razdvaja javnost, je poročal Radio Slovenija.

“Koncert bo, o vseh podrobnostih boste obveščeni, ko bo čas za to!” se je na odločitev notranjega ministrstva v kratkem sporočilu odzval organizator koncerta v Mariboru Milan Trol. Odzval se je tudi Marko Perković – Thompson in zapisal, da je bila prepoved koncerta popolnoma politično motivirana. 

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je na svoji FB strani me drugim zapisal: Odprava prepovedi koncerta pevca Thompsona je žalitev vrednot, na katerih je rasla slovenska samostojnost in kršitev tega, kar piše v naši ustavi. Njen 63. člen namreč jasno pove, da je protiustavno vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti in nestrpnosti. Thompsonov koncert, ki ga redno spremljajo pozivi k zaničevanju drugih narodnosti, v Sloveniji ni in ne sme biti dobrodošel.

»Za dom spremni« ustaški pozdrav in v nasprotju z hrvaško ustavo.

»Za dom spremni« naj na Hrvaškem ne bi bil prekršek – Hrvaško visoko sodišče za prekrške je pred dnevi odločilo, da ustaško geslo “Za dom spremni” na začetku Thompsonove pesmi Bojna Čavoglave ni prekršek. O tem je odločalo 20 sodnikov zaradi nepopolnih in različnih pojasnil pravnih norm v primeru izvedbe sporne pesmi glede na hrvaški zakona o prekrških zoper javni red in mir.

Odločitev naj bi določila sodno prakso v morebitnih novih podobnih primerih zoper Perkovića. Tako bo lahko Thompson na svojih koncertih še naprej nemoteno vzklikal “Za dom spremni“, navajajo hrvaški mediji.

No, nasprotno pa pravi hrvaško Ustavno sodišče, ki je javno objavilo, da je besedilo »Za dom spremni« ustaški pozdrav in v nasprotju z hrvaško ustavo.

Velja dodati, da odločitev slovenskega MNZ-ja ni razburila le opozicijskih politikov, temveč tudi velik del slovenske javnosti.

Če smo bolj jasni, bi nastop kontroverznega pevca in malikovalca ustaštva Marka Perkovića – Thompsona v Sloveniji bila sramota za našo državo. Oziroma ali bo pozdrav »Za dom spremni« po odločitvi MNZ dovoljen tudi v Sloveniji.

Kontroverzni Hrvaški pevec Marko Perković – Thompson

Da smo jasni! Tisti, ki ga nastopi Thompsona zanimajo, lahko mirno odpotujejo na Hrvaško, kjer se, kot kaže, še vedno nočejo odreči ustaškim pogledom s te njihove neprijetne temne preteklosti, ki jo pri njih, pa ne samo on, mirno uprizarja pevec Marko Perković – Thompson./LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s