Sloveniji postaja država absurdnih odločitev!

Medtem ko se v Sloveniji že 75 let ukvarjamo z nerazčiščeno lastno zgodovinsko preteklostjo in delitvami na rdeče in črne nam sedanja politika želi uvoziti še hrvaškega pevca Marka Perkovića – Thompsona, malikovalca polpretekle zgodovine iz nekdanje fašistične sosede Neodvisne države Hrvaške, da bi nas ta zabaval z njihovimi pesmimi s fašističnimi dodatki.

Res je, da sedanja Hrvaška, ki je zdaj celo članica EU, ki naj ne bi imela nič skupnega s fašistično privrženko NDH (ta je nastala 10. aprila 1941, ko je namestnik vodje ustašev Slavko Kvaternik razglasil NDH z blagoslovom Tretjega rajha in Italije, ki sta okupirala del takratne Jugoslavije. A pravi voditelj fašistične države NDH je bil fašistično usmerjen in nacizmu podložen poglavnik Ante Pavelić), se doslej nikoli ni jasno odklonila fašističnim dejanjem NDH. Tako je pač na Hrvaškem!

In kaj ima to skupnega s Slovenijo?

To, da se pojavi malikovalec NDH hrvaški pevec Marko Perković – Thompson, ki bi rad pel Slovencem v Mariboru. In sicer gre za kontroverznega pevca, ki sodi med javno opredeljene malikovalce NDH, kar tako moti evropske države, da so mu te prepovedale nastope pri njih. A tu se spet pojavi balkansko pritlehna Slovenija, katerega MNZ odloči, da ta isti pevec lahko nastopa v Sloveniji.

Če se ve, da je Slovenija multikulturna država s poudarkom na številnih prišlekih iz Balkana, je takšna odločitev še eno nepremišljeno dejanje naših organov. Nekateri bodo rekli, zakaj saj se doslej ni oviralo nastopov pevcev iz področja Balkana, ki so prav tako sporni ter povezani s skrajnim miljejem v njihovih državah. Na primer, žena znamenitega srbskega paravojaškega skrajneža Željka Ražnatovića-Arkana ( *17. april 1952, Brežice, SR Slovenija, FLRJ, † 15. januar 2000, Beograd, Zvezna republika Jugoslavija – ustreljen v atentatu s strani še neodkrite mafijske združbe) pevka Ceca, pa nastop srbskega pevca Bore Đorđevića (ta celo živi na relaciji med Ljubljano in Beogradom), ki je Slovence zmerjal, da so dunajski konjarji (bečki konjušari), glede Albancev je prepeval »Šiptari se kote, jebem te živote «. 

Res je, da smo to v Sloveniji doslej vedno opredelili kot mešanje politike v t.i. kulturo, čeprav ozadja prej omenjenega s kulturo ni imelo nikakršne povezave. Je pa res, da prej omenjena nista imela povezave s fašistično preteklostjo, ampak le z balkansko neolikanostjo.

Drugače pa je s pevcem Markom Perkovićem – Thompsonom, ki ob nastopih v svojih pesmih z ustaškim vzklikom “za dom spremni”, krši vsa etična in moralna merila in s tem obuja sovraštvo in spomine na poboje nedolžnih ljudi, ki ga je povzročalo hrvaško ustaštvo v času svoje vladavine na Hrvaškem.

Da je Marko Perković – Thompson sporna osebnost, je potrdilo tudi hrvaško Ustavno sodišče (a ne redna hrvaška sodišča, ki jih celo ne moti ustaški pozdrav »za dom spremni«), ki je odločilo, da je vzklik “za dom spremni” sporen del hrvaške ustaške zgodovine, kar pa sedanja uradna hrvaška politika mirno sprejema.

Ob tem pa velja, da pevec in hrvaški državljan s skrajnimi pogledi Marko Perković – Thompson žali Slovenijo, kar dokazuje podatek, da je med žrtvami ustaških taborišč na Hrvaškem ob desetine tisočih Judov, Srbov, Romov tudi okoli 800 Slovencev, ki so bili zverinsko pobiti v ustaškem taborišču Jasenovac. To je taborišču, ki je postavljeno ob bok največjih taborišč (morišč) druge svetovne vojne, kjer je prišlo prav tako do pomorov Judov, Srbov, Romov in drugih narodov ter seveda tudi Slovencev.

A je zdaj jasno, zakaj se v Sloveniji na različnih ravneh nasprotuje izdaji dovoljenja za nastop pevca Marka Perkovića – Thompsona v Sloveniji (Maribor, kjer koncert želijo organizirati).

Nekateri bodo rekli, saj morda v njegovem programu, ko bi nastopal v Sloveniji, ne bo pesmi, ki malikujejo ustaštvo. Morda? A se ve, da je hrvaški pevec Marko Perković – Thompson, ki mu nastope prepovedujejo tudi v delih lastne države (primer je hrvaška Istra, pa ne samo to področje) ne bi v Sloveniji imel česa iskati. V primeru, da ima on, pa tu nimajo česa iskati tisti, ki so (bodo) malikovalcu ustaštva Marku Perkoviću – Thompsonu nastop v Sloveniji dovolili.

POMEMBNO OMENITI – Upravna odbora Društva slovenskih pisateljev (DSP) in Slovenskega centra PEN sta v skupni izjavi izrazila nasprotovanje odločitvi ministrstva za notranje zadeve, da odpravi odločitev upravne enote Maribor o prepovedi izvedbe koncerta hrvaškega glasbenika Thompsona.

In zaključek! Sloveniji, kot kaže postaja država absurdnih odločitev? Da se obnaša, kot balkanski rezervat, pa je že nekaj let jasno./LN/Foto: Arhiv LN in Wikipedia

Leave a Reply