V sredo v Sloveniji potrdili kar 8 novih okužb; Čas je za resen razmislek

Ljubljana, 18. junij – Po podatkih pristojnih sproščanje pristopov povezanih z možnostjo okužbe s s koronavirusom ti kažejo zelo slabe trende. Tako je v sredo, 17. junija, bilo v Sloveniji potrjenih kar 8 novih okužb, kar predstavlja najvišji prirast pozitivnih primerov po 29. aprilu, ko je bilo potrjenih 11 okužb. V bolnišnicah se zdravi šest bolnikov z novim koronavirusom, eden je v intenzivni negi.

Skupno je bilo v Sloveniji potrjenih 1511 primerov, umrlo pa je 109 ljudi s covidom-19. Strokovnjaki ocenjujejo, da je v Sloveniji trenutno 34 aktivnih primerov okužbe. 

In ob tem velja opozoriti, da v večini gre za vnose virusa iz tujine (predvsem iz Balkana), zato lahko položaj postane kritičen, saj bi lahko novi vnosi virusa v državo v prihodnje povzročilo nevarnost razširitve virusnih žarišč v Sloveniji.

Zato bi veljalo takoj prekiniti letalsko povezavo z Beogradom ali zahtevati takoj 14 dnevno karanteno, kot je bilo predvideno za državljane Srbije, Makedonije in BiH.

Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji na dan 17. 6. 2020 (00:00-24:00):
– Št. testiranj: 952
– Št. pozitivnih: 8
– Št. hospitaliziranih: 6
– Št. oseb na intenzivni negi: 1
– Skupno testiranih 91471 – ?
– Število umrlih: 0/109

Ob ponovnem večanju števila okuženih oseb s koronavirusom bo vlada odločala o morebitnem zaostrovanju ukrepov pri vstopu v državo in ponovni vpeljavi karantene za potnike, ki bodo pripotovali iz kritičnih držav. Na temeljit premislek glede trenutnih ukrepov je opozorila tudi infektologinja Bojana Beović, ki meni, da bo v prihodnje treba temeljito premisliti, katere od izjem so res nujno potrebne in katere ne. Da bo vlada odločala o morebitnem zaostrovanju ukrepov na meji je v Odmevih dejal tudi notranji minister Aleš Hojs. Ukrepi bi lahko začeli veljati v petek ali soboto, je napovedal.

Zato ne pozabite! Obvezno za slovenske državljane še to, da se na teh povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/drzavni-organi/vlada/
Ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)
Podatki po svetu…. https://www.worldometers.info/coronavirus/ Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Leave a Reply