V Sloveniji so včeraj, 1. julija na novi koronavirus potrdili kar 21 okuženih oseb; HRVATI KAR 81

Ljubljana, 2. julij – V Sloveniji so včeraj, 1. julija, po opravljenih testiranjih 1198 oseb, na novi koronavirus potrdili 21 okuženih oseb, kar je največ po 16. aprilu.

V bolnišnici je zaradi covida-19 devet ljudi, nihče ni na intenzivni negi. Nihče tudi zaradi koronavirusne bolezni ni umrl, kažejo podatki ministrstva za zdravje in NIJZ-ja.

skupno število potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom v Sloveniji naraslo na 1634. V zadnjem epidemiološkem poročilu NIJZ-ja je sicer en primer okužene osebe odštet, ker dodatna testiranja okužbe niso potrdila. Po podatkih vlade je bilo doslej skupno opravljenih 102.927 testiranj.

“Velik del okužb še vedno prihaja od drugod, čeprav imamo tudi širjenje v Sloveniji iz neprepoznanih virov,” je za Radio Slovenija povedala infektologinja Bojana Beović in dodala, da so ravno neprepoznani viri najbolj skrb vzbujajoči. “To pomeni, da pravzaprav na vsakem koraku lahko pride do okužbe,” je opozorila vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje.

Velja dodati, da potem ko so v torek okužbo z novim koronavirusom potrdili pri sedmih mariborskih zdravnikih, v sredo, 1. julija, dodatnih okužb niso odkrili. Trije izmed okuženih mariborskih zdravnikov Zdravstvenega doma Adolfa Drolca so delali tudi v urgentnem centru UKC-ja Maribor.

Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji na dan 28. 6. 2020 (00:00-24:00):
– Št. testiranj: 1198
– Št. pozitivnih: 21
– Št. hospitaliziranih: 9
– Št. oseb na intenzivni negi:0
– Dnevno | skupno št. odpuščenih iz bolnišnice: 0 | 298
– Število umrlih: 0/111

In še to! Ministrstvo za zdravje daje informacije glede karantenskih odločb po telefonu izključno na številki 01 478 68 48 med 8.30 in 15.30. Podatke pa je mogoče dobiti po elektronski pošti na naslovu karantena.mz@gov.si. Objavili so tudi druge kontaktne številke in elektronske naslove za informacije o novem koronavirusu.

Za zdravstvena priporočila in napotke je treba poklicati Nacionalni inštitut za javno zdravje na telefonsko številko 01 2441 729..

Informacije glede prehoda meje dajejo v klicnem centru za koronavirus policije na telefonski številki 01 514 70 01, elektronski pošti na info.koronavirus@policija.si.

Potovanje je odsvetovano v Srbijo, Albanijo, Bosno in Hercegovino, Severno Makedonijo ter na Kosovo. Potniki, ki pridejo iz teh držav, morajo v 14-dnevno karanteno. In še kazen, če ne upoštevate karatne od 400 do 4000 evrov.

V sosednji Hrvaški so zabeležili kar 81 okužb v zadnjih 24 urah. Na Hrvaškem je doslej covid-19 podleglo 110 ljudi. Doslej so skupaj testirali 81.437 oseb, od tega 981 v zadnjih 24 urah.

Zato ne pozabite! Obvezno za slovenske državljane še to, da se na teh povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/drzavni-organi/vlada/
Ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)
Podatki po svetu…. https://www.worldometers.info/coronavirus/ Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Leave a Reply