V mestu, ki bo Dunaj povečalo za 20 tisoč prebivalcev in mu dalo nov zagon

Dunaj/Seestadt, 23. 7. 2020 – Danes smo bili v Seestadtu, to je v delu področja mesta Dunaj, ki leži na področju nekdanjega dunajskega letališča. In tu se zdaj, no že nekaj časa, gradi ob končni postaji podzemne železnice U2 v 22. mestnem okrožju novo naselje za 20 tisoč prebivalcev. No, naselje tu raste že nekaj let, tu smo bili tretjič, da bi vam predstavili, kako mesto Dunaj samo na enem mestu gradi 10.500 stanovanj.

Seestadt, kot se naselje imenuje, ne bo samo “spalno” naselje, če bo šlo vse po načrtih (prepričani smo, da bo tako) bo tu celovito naselje z visokotehnološkimi podjetji, šolami, vrtci, trgovsko ulico, visokošolskim kampusom, prostori za preživljanje prostega časa in drugimi infrastrukturami, ki bodo pomembne za tu živeče prebivalce.

V času gradnje, ta naj bi bila dokončana leta 2024, je naselje že aktivno. Povezano je tudi s središčem Dunaja s podzemno železnico, čeprav mesto še ni zgrajeno v celoti. A, ko bo naselje Seestadt zgrajeno, bo Dunaj dobil nov potencial za svoj že zdaj napredni razvoj mesta kot celote.

Gre za projekt, ki dokazuje, da je Dunaj več kot mesto. Bolje bi bilo zapisati, da gre za velik znanstveni eksperiment, kjer se načrtovalci učijo kar med samo gradnjo, kako se prilagoditi novim tehnologijam gradnje in notranje opreme, prilagajati času ter socialni povezanosti prebivalstva, ki bo tu živelo.

Da ne bo pomete, gre za celovit projekt, ki je od vsega začetka zasnovan s pristopom spremljanja napredka gradnje novih mestnih četrti, kot to narekuje razvoj gradnje in urbanistična celovita ureditev.

No, tu je nekaj posnetkov, ki prikazujejo trenutno stanje, 23. julija 2020. Kakšno bo končno leta 2024, vam bomo morda lahko prikazali in predstavili takrat. A je Dunaj in njegovo 22. okrožje – Seestadt v realnem stanju zdaj takšno, kot kažejo naši današnji (24. julija 2020) posnetki, ki so osnova trenutnega prikaza tega res izjemnega projekta mesta Dunaj.

Sodeč po videnem, bi bilo res lepo, da bi “dunajski” miselni vzorec osvojili tudi pristojni v Sloveniji. A kot kaže, je ta še nekoliko zakrnel, da bi pristojni na strani sončnih Alp dojeli, kako se stvari lotiti celovito. Na Dunaju se!Prispevek, posnetke in fotografije pripravila: J. Temlin in Alenka T. Seme/Ljubljanske novice

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s