V Sloveniji 13 novih okužb, na Hrvaškem 85 in v Avstriji 164

Ljubljana, 17. avgusta  – V Sloveniji so v nedeljo, 16. avgusta, ob 393 testiranjih potrdili trinajst (13) okuženih oseb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je 19 oseb, tri osebe s covidom-19 potrebujejo intenzivno zdravljenje. Skupaj je bilo doslej v Sloveniji potrjenih 2429 okužb z novim koronavirusom, umrlo je skupaj 129 bolnikov s covidom-19.

Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji na dan 16. 8. 2020 (00:00-24:00):
– Št. testiranj: 393
– Št. pozitivnih: 13
– Št. hospitaliziranih: 19
– Št. oseb na intenzivni negi: 3
– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: –
– Število umrlih: 0/129

Minister za zdravje Tomaž Gantar je napovedal, da se popoldne sestane s predstavniki NIJZ in svetovalne skupine za covid-19, nato pa ima še predvideno srečanje s premierjem Janezom Janšo. Kakšne ukrepe bodo sprejeli za zajezitev vnosa okužb novega koronavirusa s Hrvaške, ni želel napovedati. Sam se zavzema za uvedbo karantene, a čez nekaj dni.

Za tiste, ki še vedno dvomijo v »učinke« koronavirusa dodajmo virusu ne pride do živega ne poletna vročina in tudi ne zaščitni ukrepi. Svet zato upa in čaka na učinkovito cepivo. Če so se strokovnjaki poenotili, da bomo pandemijo najbolje obvladali prav s cepivom, pa se v pogledu, kako priti do želenega cilja, še vedno razhajajo.

Pri južnih in severnih sosedih

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 85 na novo okuženih. 126 jih je aktivno obolelih, 11 pacientov pa je v intenzivni negi. Do danes je na Hrvaškem umrlo 163 ljudi, včeraj eden. Na Hrvaškem naj bi v zadnjih 24 urah opravili 990 testov, doslej skupaj 138.647.

Kot poročajo hrvaški mediji na Hrvaškem testirajo kar veliko tujcev, kar je seveda čudno, če vidimo, da njihovi rezultati okuženih, ki se prenašajo od njih povzročajo težave tako Sloveniji, kot Avstriji. Kot je včeraj poroča hrvaška televizija RTL, so prejeli klice nezadovoljnih turistov, ki trdijo, da jim je na Korčuli tamkajšnji zdravstveni dom testiranje  – bris nosnožrelnega predela na COVID-19 zaračunaval kar 1850 kun, kar znaša v evrih 242,56. Pred nekaj dnevi pa naj bi ji ta isti zdravstveni dom teste zaračunavali 1050 kun ali 137,67 evra. Ko navaja RTL odgovor pristojnih še čakajo. 

Avstrija: Število novih okužb s koronavirusom v Avstriji pa je pokazalo, da je pri naših severnih sosedih v zadnjih 24 urah število okuženih 164. Trenutno okuženih imajo skupaj 2040 oseb. Skupno okuženih imajo v Avstriji 23.491 oseb od tega se jih nahaja na zdravljenju 91 oseb na intenzivnem zdravljenju pa imajo 23 oseb. Po deželah (Dunaj je tudi dežela) je prav v glavnem mestu Avstrije največ okuženih. 
 
 Pa še to! Vsi državljani držav iz Balkana bodo morajo že sedaj v 14 dnevno karanteno, če ne bodo imeli veljavnega testa, da niso okuženi (ta ne sme biti starejši od 72 ur).

Obvezno za slovenske državljane še to, da se na teh povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/drzavni-organi/vlada/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)
Podatki po svetu…. https://www.worldometers.info/coronavirus/ Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s