V Sloveniji 37 novih okužb, na Hrvaškem 219 in v Avstriji 255

Ljubljana, 19. avgusta  – V Sloveniji so v torek, 18. avgusta, ob 1092 testiranjih potrdili kar sedemintrideset (37) okuženih oseb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je 17 oseb, tri osebe s covidom-19 potrebujejo intenzivno zdravljenje. Po podatkih sledilnika covid-19 je bilo v torek v Sloveniji 285 aktivno okuženih. Do zdaj je bilo v naši državi skupno potrjenih 2493 okužb, umrlo pa je 129 bolnikov, včeraj nobeden.

Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji na dan 18. 8. 2020 (00:00-24:00):
– Št. testiranj: 1092
– Št. pozitivnih: 37
– Št. hospitaliziranih: 17
– Št. oseb na intenzivni negi: 3
– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 0
– Število umrlih: 0/129

— Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) 

Današnji dopoldanski posvet vlade s strokovnjaki na Brdu pri Kranju je namreč potekal v senci “dramatičnega dogajanja na Hrvaškem”, saj se je tam število pozitivnih močno povečalo – danes po Kacinovih besedah pričakujejo rekordno število.

Jelko Kacin je danes, 19. avgusta, napovedal, da bo vlada ta četrtek, 20. avgusta, uvrstila Hrvaško na rdeči seznam držav. Vse, ki bodo od petka, 21. avgusta, naprej odšli na Hrvaško čaka ob vrnitvi 14-dnevna karantena. Medtem ko bodo tisti, ki trenutno dopustujejo na Hrvaškem, imeli na voljo vsaj do konca tega tedna (po potrebi tudi v ponedeljek – 24. avgusta), da se lahko brez karantene vrnejo domov v Slovenijo.

Po hrvaških podatkih sicer v sosedni državi letuje približno 160.000 Slovencev, zato se tudi policija že pripravlja na morebiten znatno povečan pritisk na mejne prehode v prihodnjih dneh.

Pri južnih in severnih sosedih

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 219 na novo okuženih aktivno okuženih pa 1520. 122 jih je aktivno obolelih, 11 pacientov pa je v intenzivni negi. Do danes je na Hrvaškem umrlo 168 ljudi, včeraj dve. Na Hrvaškem naj bi v zadnjih 24 urah opravili 1824 testov, doslej skupaj 141.124, od tega dane 1653.

Avstrija: Število novih okužb s koronavirusom v Avstriji pa je pokazalo, da je pri naših severnih sosedih v zadnjih 24 urah število okuženih spet poskočili, in sicer na številko 255. Trenutno okuženih imajo skupaj 2397 oseb. Skupno okuženih imajo v Avstriji 24.044 oseb od tega se jih nahaja na zdravljenju 101 oseb na intenzivnem zdravljenju pa imajo 20 oseb. 6. julija število trenutno okuženih v Avstriji ponovno preseglo 1.000 – večina skupnega števila okuženih je bila v Zgornji Avstriji, sledi Dunaj.

Kot je znano je avstrijska vlada odločila, da morajo vsi, ki se vrnejo iz Hrvaške, opraviti test, ob čakanju na izvid pa morajo v 48-urno samoizolacijo.

Avstrijci jasno sporočajo Hrvatom! – Avstrija je odločno odbila zahtevo Hrvaške, da bi jo razdeljevala po t. i. območjih, kar naj bi pomenili, da bi se nekatere dele Hrvaške opredeljevalo kot “varne”, sporoča avstrijska tiskovna agencija APA. Ob tem Avstrijcev sploh ne motijo grožnje, da Hrvati ne bodo šli smučat na Hrvaško, kar je v svojem nastopu poudaril ravnatelj Hrvaškega inštituta za javno zdravje, Krunoslav Capak. Zanimiv je, da to izjavi človek, ki je odgovoren za zdravje ljudi in ne za turistične učinke.

Pa še to! Vsi državljani držav z Balkana morajo že sedaj v 14-dnevno karanteno, če ne bodo imeli veljavnega testa, da niso okuženi (ta ne sme biti starejši od 72 ur).

Obvezno za slovenske državljane še to, da se na teh povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/drzavni-organi/vlada/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)
Podatki po svetu…. https://www.worldometers.info/coronavirus/ Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s